Dačić: Kina na braniku odbrane celog sveta od koronavirusa

Izvor: RTS, 26.Feb.2020, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Kina na braniku odbrane celog sveta od koronavirusa

Kina je na braniku odbrane celog sveta u borbi protiv koronavirusa, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Pekingu. Ističe da je ponosan što je prvi šef diplomatije koji je posetio Kinu u teškom trenutku za tu zemlju koja se, kako je rekao, suočava sa najvećim izazovima u svojoj novijoj istoriji.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić, koji boravi u poseti Kini, sastao se sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jijem.

Dačić je Vang Jiju zahvalio na pozivu i gostoprimstvu koje ukazao delegaciji Srbije. 
"Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde, ali istovremeno osećam i veliko žaljenje jer u predivni Peking dolazim u vreme najvećih izazova sa kojima se NR Kina suočava u svojoj novijoj istoriji", rekao je Dačić. 
Ističe da je poseta potvrda izvanrednih strateških odnosa i čeličnog prijateljstva, ali i rezultat i pokazatelj solidarnosti i punog poverenja koje Srbija ima u sposobnost Kine da suzbije ovu "demonsku bolest", kako je ovaj virus nazvao kineski predsednik Si Đinping.
Rekao je da je ponosan na to što sam prvi ministar spoljnih poslova koji je posetio Kinu u ovim teškim trenucima. 
"Mi duboko saosećamo i sa zabrinutošću pratimo sve vesti o požrtvovanosti kineskog naroda i rukovodstva u borbi protiv ovog nevidljivog, ali moćnog neprijatelja. Sa divljenjem pratimo nadljudske napore i mere koje su bez presedana širom sveta u cilju daljeg sprečavanja širenja virusa, ne samo u Kini nego i van vaših granica, što ceo svet treba da gleda sa dubokim poštovanjem", rekao je Dačić.
Naveo je da je Kina na braniku odbrane celog sveta u borbi protiv ovog virusa i dodao da se i lično uverio u mere koje se preduzimaju, o čemu ga je i ministar informisao.
Raduju nas informacije o opadanju broja obolelih na nacionalnom nivou, o povećanju broja izlečenih, što ukazuje da se širenje ove infekcije stišava, rekao je šef srpske diplomatije.
Pravi prijatelji se pokazuju kada je teško "Srbija je mala zemlja, ali mi ne ostavljamo naše prijatelje u nevolji. Pravi prijatelji se pokazuju kad je teško i mi smo solidarni sa vama i uz vas smo! Vi se niste plašili NATO bombi kada je bilo bombardovanje Srbije, vaše diplomate su stradale od bombi koje su bile namenjene Srbima, zato moja poseta pokazuje da se ne plašimo virusa. Želimo našim prijateljima sve najbolje i imate punu našu podršku", rekao je Dačić.

Istakao je da će Srbija, u skladu sa mogućnostima, uputiti pomoć Kini, koja se ogleda u medicinskoj opremi koja će u narednim nedeljama biti realizovana.
"Želim da prenesem poruku predsednika Vučića koja je upućena i predsedniku Si Đinpingu i kineskom narodu, koju je on preneo i ministru Vang Jiju tokom susreta u Minhenu, a to je da smo mi solidarni da podržavamo kineskom rukovodstvo da se izbori sa ovom velikom nedaćom. On je izrazio spremnost da poseti Kinu i, kao što je najavljeno, predsednik će doći 15. i 16. aprila radi učešća na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, rekao je Dačić.
S velikom radošću, navodi, očekujemo ponovnu posetu vašeg predsednika Srbiji, to je za nas od istorijskog značaja i veoma se radujemo.
Takođe, napomenuo je, sa Vang Jijem je dogovoreno uspostavljanje redovnih bilateralnih sastanaka svake godine.
"Naši bilateralni odnosi su odlični – to je strateško prijateljstvo, a usvojili smo i kineski naziv da je to čelično prijateljstvo – i to je pravi naziv za odnos Srbije i Kine", kaže Dačić.
Srbija je, ukazuje, jedna od retkih zemalja koje imaju tu privilegiju da sa Kinom imaju sporazum o ukidanju viza.
Ponosni smo što imamo Kinu za prijatelja "Želim da zahvalim Kini na principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu moje zemlje, kada je u pitanju rešavanje problema Kosova. Istovremeno čvrsta je podrška Srbije politici jedne Kine i stavovima Kine po pitanju Tajvana, Tibeta, Sinđijanga i mi to podržavamo na svim međunarodnim skupovima, kao što i podržavamo i princip jedne zemlje dva sistema kada je reč o Hongkongu i Makauu", rekao je Dačić.
Ponosni smo što imamo Kinu za prijatelja i Kina treba da zna da uvek može da računa na Srbiju, rekao je šef srpske diplomatije. 
"Mi smo mala zemlja ali i uvereni smo da samo jedna nezavisna zemlja koja vodi računa o nacionalnim i državnim interesima, koja odbacuje principe mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja može da predstavlja značajnog činioca u međunarodnom poretku.
Mi nikad ne podležemo pritiscima sa strane, osuđujemo politizaciju ove bolesti koja se događaja u zapadnim medijima i koja se koristi za antikineske stavove. Svi treba da pomognemo Kini da se pobedi ova bolest jer se tako spasava ceo svet", naveo je Dačić.
"Kod nas postoji izreka 'Na muci se poznaju junaci', ali i prijatelji onda kada je teško i zato sam ja tu", istakao je šef diplomatije na kraju svog obraćanja nakon sastanka sa kineskim kolegom. 
Vang Ji: Kina i Srbija su dobra braća Državni savetnik Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji je rekao da se svet suočava sa velikim promenama bez presedana, a da su kinesko-srpski odnosi doživeli novi početak, preneo je Međunarodni kineski radio CRI. 
Dve strane treba da imaju međusobno poverenje i da se podržavaju, i neprekidno produbljuju saradnju i unapređuju bilateralne odnose, dodao je Vang.
Kina i Srbija su "dobra braća" sa zajedničkim interesima i mogu zajedno da prevaziđu teškoće, dodao je šef kineske diplomatije.
Prema njegovim rečima, međusobno političko poverenje je na visokom nivou i dragoceno je u bilateralnim odnosima, koje treba pažljivo čuvati.
Bez obzira na to kako se menja svetska situacija, rekao je Vang, dve strane će se razumeti oko ključnih interesa i dalje međusobno podržavati u očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti.
Kineski šef diplomatije je naveo da su Kina i Srbija dobri partneri u zajedničkoj izgradnji Inicijative "Pojas i put".
"Srbija je jedna od prvih zemalja koja je potpisala vladin memorandum o izgradnji 'Pojasa i puta', kao i plan saradnje sa Kinom. Spremni smo da produbljujemo svestranu saradnju sa Srbijom i da političko poverenje pretočimo u jaku snagu za izgradnju 'Pojasa i puta', tako da koristi imaju narodi dveju zemalja, istakao je Vang Ji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić u Pekingu: Kina je na braniku odbrane celog sveta od korona virusa

Izvor: Blic, 26.Feb.2020

Kina je na braniku odbrane celog sveta u borbi protiv koronavirusa, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Pekingu, i naglasio da je ponosan što je prvi šef diplomatije koji je posetio Kinu u teškom trenutku za tu zemlju koja se, kako je rekao, suočava sa najvećim izazovima u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.