Dačić: Jasna poruka da američka podrška Prištini nije bezuslovna

Izvor: RTS, 15.Jan.2019, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Jasna poruka da američka podrška Prištini nije bezuslovna

Reakcija SAD, koje su zapretile Prištini sankcijama ukoliko ne ukine takse na srpske proizvode, i odbile da izdaju vizu kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, pokazuje da podrška Kosovu neće biti bezuslovna, kaže Ivica Dačić. Šef srpske diplomatije ističe da američka administracija podržava napore da se pronađe kompromisno rešenje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zvanične potvrde nema, ali da se u diplomatskim krugovima može čuti da kosovski premijer Ramuš Haradinaj u skorije vreme neće moći da poseti SAD ukoliko sve ostane ovako kako jeste.

"Ovo nije prvi put, dešavalo se više puta u njegovoj karijeri. Ali ovo potvrđuje ono što smo govorili ranije – neće biti uspeha da Priština ukine nerazumnu odluku o taksama dok se veoma snažno ne oglase SAD i izvrše pritisak. Zbog toga je bitno ovo što se dešava. Sto posto je tačna informacija koju imamo, a to je da su zapretili Prištini – ili ćete ukinuti takse ili će biti neke vrste sankcije", rekao je Dačić.
Kako kaže, Prištinu boli sve što dolazi od SAD, a ovakva reakcija pokazuje da je nova američka administracija opredeljena da pruži priliku pokušajima da se pronađe trajno rešenje.
"Ono je nemoguće bez dogovora Beograda i Prištine, a to bi bio kompromis. Amerika to podržava i neće dopustiti da sporazum ne bude postignut zato što Priština to opstruira", kaže Dačić i dodaje da je i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju tokom posete SAD rečeno da takse moraju da se ukinu.
Pozitivna reakcija Amerike 
Za Srbiju je, kako kaže šef diplomatije, ovakva reakcija pozitivna jer jasno kaže da podrška SAD Prištini neće biti bezuslovna.
"To je pokazatelj da smo ispravno postupili odlukom da Srbija ne uvodi kontramere i da Srbija neće opstruirati dijalog", rekao je Dačić i dodao da su SAD reagovale mnogo oštrije nego EU.
"EU je imala više mehanizama, jer je reč o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, za to postoje određene mere. One još nisu primenjene i njima se ne preti", rekao je Dačić.
Ističući da je Srbija spremna za nastavak dijaloga kada sankcije budu ukinute, Dačić je komentarisao i tri uslova koje je šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini postavila prištinskom timu za pregovore.
Jedan od njih je da dijalog bude okončan u prvoj polovini ove godine, za šta Dačić kaže da smo daleko od toga – jer je dijalog praktično u blokadi.
Putinova poseta manifestacija podrške i bliskosti
Govoreći o predstojećoj poseti Vladimira Putina Srbiji, Dačić je rekao da je to, prema oceni svetskih medija, jedan od najvažnijih događaja u svetu.
"Pre svega zbog toga što se stalno kalkuliše o tome kakav je stav Rusije prema Srbiji, odnosno prema rešavanju pitanja Kosova", rekao je Dačić i dodao da ga je i savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, Džon Bolton, pitao kakvo je mišljenje Rusije o Kosovu.
Dačić objašnjava da Srbija svih ovih godina ovo pitanje razmatra zajedno sa Rusijom i redovno informiše predsednika Putina o svemu što se dešava u dijalogu.
Na pitanje da li Moskva i Vašington mogu da se dogovore o Kosovu, Dačić odgovara da ne mogu ako se Beograd i Priština o tome ne dogovore.
"I jedni i drugi traže da se mi dogovorimo sa Prištinom... A Priština pokazuje da neće dogovor. Tzv. kosovskoj ambasadorki u SAD Vlori Čitaku bilo je jasno rečeno – ako budete opstruirali dijalog, ako je kosovska strana ta koja neće rešenje, onda će se susresti sa ovim merama Vašingtona", rekao je Dačić.
Povoljnije okolnosti za nastavak dijaloga 
Ministar smatra da su u ovom trenutku mnogo povoljnije okolnosti za nastavak dijaloga u Briselu.
"Mislim da sada vlada jedan veliki haos u Prištini i u tom haosu je moguće da neće donositi razumne odluke, ali je jasno da moraju da znaju sa kojim merama će se suočiti – nema više 'Milosrdnog anđela'", poručio je Dačić i naveo da Moskva s pažnjom prati pregovore.
Ističe da nije tajna da Srbija ima veoma prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom, te da je važno što se redovno održavaju susreti na najvišem nivou.
Ova jednodnevna poseta, kako kaže, biće odraz zahvalnosti Putinu i Ruskoj Federaciji na podršci.
"Ovo će biti manifestacija naše međusobne podrške, bliskosti", rekao je Dačić.
Napominje i da ove dane treba iskoristiti da učvrstimo naše pozicije kod drugih velikih sila.
"Mi bismo voleli i da američki predsednik dođe, a ne da je poslednji američki predsednik koji je posetio Jugoslaviju bio (Džimi) Karter. Takođe bismo voleli i da britanski premijer dođe u posetu, a ne da poslednja premijerka koja je bila bude Margaret Tačer. Takođe, čekamo Makrona, pošto je (Žak) Širak poslednji francuski predsednik koji je bio, pre 18 godina", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Vize,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Jasna poruka da američka podrška Prištini nije bezuslovna

Izvor: Blic, 15.Jan.2019

Reakcija SAD koje su zapretile Prištini sankcijama ukoliko ne ukine takse na srpske proizvode, i odbile da izdaju vizu kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, pokazuje da podrška Kosovu neće biti bezuslovna, kaže Ivica Dačić. Šef srpske diplomatije ističe da američka administracija podržava...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.