Dačić: Handke se odupirao jednoumlju, hrabra odluka Švedske akademije

Izvor: RTS, 13.Okt.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Handke se odupirao jednoumlju, hrabra odluka Švedske akademije

Prvi potpredsednika Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačića je, povodom dodele Nobelove nagrade Peteru Handkeu, da se nada da će i u budućnosti Švedska akademija i Fondacija Nobel imati snage za dodelu nagrade svima koji pokažu hrabrost u odupiranju jednoumlju.
Ivica Dačić je istakao je da je privilegija čestitati dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, a da je posebna privilegija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čestitati onima koji su uspeli da se otmu u turbulentnim vremenima jednoumlju i svaljivanju krivice na jedan narod.

"Neizmerno je hrabra odluka Švedske akademije da dodeli nagradu za književnost njemu, Handkeu, kako je i on sam rekao, budući da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji", smatra Dačić, saopštilo je Minstarstvo spoljnih poslova.
Podseća da su dobitnici Nobelove nagrade za književnost bili i Vinston Čerčil "za umešnost u iznošenju istorijskih i bibliografskih opisa kao i za briljantno govorničko umeće koje je koristio u odbrani uzvišenih ljudskih vrednosti", ali i Ginter Gras, koji je priznao da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama.
"Nadam se da će i u budućnosti Švedska akademija i Fondacija Nobel imati snage za dodelu Nobelove nagrade svima koji pokažu hrabrost u odupiranju jednoumlju, smelost u istraživanju i sagledavanju ljudskih i istorijskih priča o kojima pripovedaju, ali i snage da prepoznaju pripovedače koji donose novine i različitost u svojim delima, a samim tim i slobodu toliko potrebnu ljudskom rodu", izjavio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.