Dačić: Handke imao hrabrost da piše  iz drugog ugla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2019, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Handke imao hrabrost da piše iz drugog ugla

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je danas austrijskom piscu Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost, istakavši da je on imao "hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji" i da se odupre prebacivanju krivice samo na jedan, srpski narod.

"Privilegija je čestitati dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posebna privilegija je čestitati onima koji su uspeli da se otmu u turbulentnim vremenima jednoumlju i svaljivanju krivice na jedan narod. Neizmerno je hrabra odluka Švedske akademije da dodeli nagradu za književnost njemu, Handkeu, kako je i on sam rekao, budući da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji", naveo je Dačić.

Kako prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, on je podsetio da su dobitnici Nobelove nagrade za književnost bili i Vinston Čerčil, "za umešnost u iznošenju istorijskih i bibliografskih opisa kao i za briljantno govorničko umeće koje je koristio u odbrani uzvišenih ljudskih vrednosti", ali i Ginter Gras, koji je priznao da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacističkim Š jedinicama.

"Nadam se da će i u budućnosti Švedska akademija i Fondacija Nobel imati snage da dodele Nobelove nagrade svima koji pokažu hrabrost u odupiranju jednoumlju, za smelost u istraživanju i sagledavanju ljudskih i istorijskih priča o kojima pripovedaju, ali i snage da prepoznaju pripovedače koji donose novine i različitost u svojim delima, a samim tim i slobodu toliko potrebnu ljudskom rodu“, istakao je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Hrabra odluka Švedske akademije da nagradi Handkea

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Okt.2019

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je izuzetno hrabra odluka Švedske kraljevske akademije da nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, budući da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Dačić: Handke imao hrabrost da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji

Izvor: Blic, 13.Okt.2019

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je danas austrijskom piscu Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost, istakavši da je on imao "hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji" i da se odupre prebacivanju krvice...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.