Dačić: Guteres potpuno informisan o situaciji na Kim

Izvor: RTS, 11.Jun.2019, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Guteres potpuno informisan o situaciji na Kim

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom.
Dačić se sa Guteresom sastao nakon sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, na kojoj je razmotren najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN.

Dačić je u izjavi Tanjugu rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << generalni sekretar UN potpuno informisan o situaciji na KiM.
Kako se navodi u saopštenju MSP-a, generalni sekretar Guteres je rekao da je zabirnut povodom situacije na KiM nakon nedavne akcije kosovskih policijskih snaga na severu pokrajine i incidenta u kome su uhapšeni pripadnici Unmika.  
"Guteres je veoma svestan situacije i sam kaže da je prisustvo misije UN na KiM dokaz da stvari nisu rešene i da bi zbog toga Kosovo najviše volelo da tamo nema misije UN i da je njihov cilj da ih oteraju", rekao je Dačić.
Dačić je naglasio da Srbija ostaje posvećena pregovorima i postizanju rešenja mirnim putem.
Istakao je da srpsko stanovništvo na KiM neprekidno izloženo provokacijama i zastrašivanju, kao i da je u tom smislu u svom istupanju upozorio na mogućnost novih incidenata na severu pokrajine i pozvao Savet bezbednosti da ozbiljno shvati ovo upozorenje i da preduzme preventivne mere kako ne bi došlo do dalje eskalacije na terenu.
Dačić je dodao i da je Guteres najoštrije osudio narušavanje imuniteta pripadnika mirovne misije UN tokom akcije specijalnih jedinica kosovske policije na severu KiM.
Kako kaže, maltretiranje i prebijanje službenika UN i nepoštovanje odluke o imunitetu naišlo je na žestoku osudu generalnog sekretara.
"To je nešto što u UN apsolutno ne prihvataju", istakao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić posle sastanka sa generalnim sekretarom UN: Gutereš kaže da je cilj Kosova da oteraju misiju UN

Izvor: Blic, 11.Jun.2019

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.