Dačić: Fajon diskreditovala samu sebe; Stefanović: Dokaz napuštanja EU puta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2021, 18:18

Dačić: Fajon diskreditovala samu sebe; Stefanović: Dokaz napuštanja EU puta

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da je predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaiju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon sama sebe diskreditovala za učešće u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, jer je stala na stranu opozicije.

"Ona (Tanja Fajon) više podržava Dragana Đilasa i Nebojšu Zelenovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nego njihovi iz koalicije", rekao je Dačić za TV Hepi i dodao da evroposlanici treba da pomognu dijalog, a ne da se svrstavaju na nečiju stranu.

Kako kaže, Tanja Fajon se svrstavanjem na jednu strana sama diskreditovala. Navodi da veliki broj stranaka u Srbiji ne misli pozitivno o Tanji Fajon, da smatraju da nije objektivna i da navija za deo Đilasove opozicije i da zastupa njih u dijalogu.

On je ukazao da je Ketrin Ešton bila posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ali da se nikada nije moglo čuti da se svrstava na jednu stranu.

Dačić je naveo da će sledeće nedelje telefonski razgovarati sa predstavnikom EU Dejvidom Mekalisterom o tome kada će početi druga runda dijaloga, koji će biti format.

Podseća da je dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje evroparlamentaraca dogovorila njegova prethodnica Maja Gojković. Kaže da je tada dogovoreno da druga faza dijaloga bude posle izbora pa do sledećih parlamentarnih izbora i da za to ima dovoljno vremena.

Dačić kaže da se zahtevi opozicije u Srbiji, kao što su paralelni uređivački timovi RTS-a, ministarstvo za izbore, teško mogu shvatiti ozbiljno, jer takva praksa ne postoji nigde.

"Evropske instutuije stalno ističu da nema pritiska na javni servis. Ovo je suprotno za šta se oni zalažu. Ministarstvo za izbore se nigde nije formiralo", rekao je on.

Fajon je izjavila da joj je Mekalister preneo da je Beograd tražio njeno izuzeće iz dijaloga i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel.

Borko Stefanović: "Ućutkivanje" Fajon dokaz napuštanja EU puta

Potpredsednik SSP Borko Stefanović reagovao je danas, povodom izjave evroposlanice Tanje Fajon da je Ivica Dačić tražio njeno izuzeće iz posredovanja u međustranačkom dijalogu, tvrdnjom da takav zahtev predstavlja nastavak "prakse ućutkivanja" onih koji govore da su vlasti u Srbiji napustile evropski put.

Stefanović je u pisanoj izjavi kritikovao i optužbe da bilo ko u EU radi za interese opozicije, uz poruku da " neće Dačić i Aleksandar Vučić određivati ko će predstavljati EU u dijalogu".

Ona je naveo i da je Dačić, "u pauzama biranja evroposlanika", uspeo da uništi svoju partiju i dovede je na manje od polovine glasova koje su dobili 2012. godine, te da nema uslova koji od njega mogu napraviti pobednika, parafrazirajući Dačićevu izjavu da "nema izbornih uslova koji od gubitnika mogu da naprave pobednika".

Dačić: Fajon može da bude posrednik u svađama u opoziciji

Možda bi Tanja Fajon, dok se ne nastavi međustranački dijalog, mogla da bude posrednik u svađama u opoziciji, "u kojoj ne vole očima da se gledaju", rekao je danas Dačić.

On je tako odgovorio na kritike koje mu je uputio Borko Stefanović, da je zahtev za izuzeće tanje Fajon kao posrednika u međustranačkom dijalogu nastavak "prakse ućutkivanja" onih koji govore da su vlasti u Srbiji napustile evropski put.

"Pošto primećujem veliku nervozu kod Borka Stefanovića kako se neko usudio da kaže neku lošu reč o Tanji Fajon, iako dijalog još nije ni nastavljen, možda bi Tanja Fajon u međuvremenu mogla da bude posrednik u svađama u opoziciji, koji ne vole očima da se gledaju", naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Dačić je ocenio kao tragikomično da Stefanović njega optužuje da je upropastio SPS, kada su on i Đilas, Tadić, Jeremić, Živković, Lutovac i ostali, uništili "kamen na kamenu" Demokratske stranke, nekad vodeće u Srbiji.

"Kada je jedini put Borko Stefanović nastupio na parlamentarnim izborima 2016. godine, sa svojim imenom i prezimenom osvojio je celih 0,94 odsto, tek toliko da se zna", naveo je Dačić.

On je dodao da će o nastavku dijaloga tek razgovarati sa Dejvidom Mekalisterom, najverovatnije sledeće nedelje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.