Dačić: Dokle će Albancima da se toleriše neispunjavanje obaveza

Izvor: RTS, 23.Okt.2018, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Dokle će Albancima da se toleriše neispunjavanje obaveza

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da Priština stalno traži alibi za neispunjavanje potpisanih sporazuma. Dodaje da Kosovo ne želi da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala već da bi se pokazalo i dokazalo kao država. Poručuje da, dok je Rezolucija 1244 na snazi, nema nikakve vojske Kosova. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ivica Dačić je, u emisiji Upitnik na RTS-u, rekao da je inicijativa za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga pokušaj nekih zapadnih zemalja da zadovolje pištinske vlasti.

Ovde možete pogledati emisiju Upitnik 
Podsetio je na saopštenje Maje Kocijančič, portparolke visoke predstavnice EU, uz opasku da ona uvek priča sa stavom "koji osuđuje sve strane ili poziva sve strane", ali dodaje da je danas jasno rekla da oni podržavaju transformaciju KBS-a, ali samo po ustavu.
"Ovo je suprotno ustavu. Prema tome, od toga nema ništa", rekao je Dačić.
Ističe da su SAD prošli put bile žestoke u reakciji, a "sada su ih malo pustili zbog unutrašnje političke scene".
Dačić kaže da se, otkako je potpisan Briselski sporazum, stalno traži alibi da se on ne ispunjava.
"I to je ono što iritira. Dokle će više Albanci da budu tolerisani kao neko ko ne ispunjava ono što potpiše i kao oni koji izazivaju nestabilnost u regionu", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.
Govoreći o inicijativi da Kosovo uđe u Interpol, Dačić kaže da je to suluda situacija zato što Kosovo sarađuje sa Interpolom preko Unmika.
"Kosovo neće u Interpol da bi sarađivalo u borbi protiv kriminala i terorizma. Kosovo hoće u Interpol da bi se pokazalo i dokazalo kao država. Zato i neće ući u Interpol", naveo je Dačić.
Upitao je i šta će prištinskim vlastima vojska.
"Rezolucija 1244 govori o tome da je jedina oružana sila na KiM Kfor. Ona nije promenjena, nije ukinuta. Dok je ona na snazi, nema nikakve vojske Kosova", naveo je Dačić.
Dodaje i da se Srbima u BiH ne sviđa visoki predstavnik.
"Šta će visoki predstavnik u BiH 25 godina posle rata? A ovde, na Kosovu, kažu treba da ode", rekao je Dačić govoreći o zahtevu za povlačenje Unmika.
Kaže da taj zahtev ne dolazi iz SAD nego iz Prištine.
"Velika je razlika kad govori neko iz Prištine i kada govori Niki Hejli. Ali mogu da govore koliko hoće", rekao je Dačić uz konstataciju da je Savet bezbednosti UN kolektivno telo i da, dok su Rusija i Kina u SB, to nikad neće proći.
Prvi potpredsednik Vlade je ukazao i na incidente kada Srbi dođu na groblja svojih predaka na KiM i na stalne pretnje i zveckanje oružjem.
Potraga za predlogom koji će privatiti i Srbi i Albanci
Kada je reč o rešenju kosovskog pitanja, Dačić kaže da se dva predloga čuju u javnosti. Jedan da Kosovo treba da bude nezavisna država i da Beograd treba da prizna Kosovo "ovako kako su oni sebe definisali kao državu", i drugi predlog, na osnovu Ustava Srbije, da je Kosovo autonomna pokrajina u sastavu Srbije.
"Ovo drugo neće Albanci, ovo prvo nećemo mi. Da li je moguće da to ostane zamrznuti konflikt? U slučaju Kipra su se složili da to ostane zamrznuti konflikt. Kipar je primljen u EU. U slučaju Srbije, Srbija neće moći da ide dalje sa zamrnutim oknfliktom ukoliko zaista želi da ide putem evropskih integracija", rekao je Dačić.
Kaže da nije evrofanatik i da govori o nacionalnim i državnim interesima Srbije.
"Šta je naš nacionalni i državni interes? Možemo li šta da dobijemo u ovom trenutku?, rekao je Dačić i dodao da je prvo potrebno prihvatiti da se razgovara o ideji razgraničenja, pa tek onda o modalitetima.
Poručuje da treba tražiti predlog koji će prihvatiti i Srbi i Albanci,
"Inače postoji veliki rizik da ne dobijemo ništa. Da dođe do blickriga na severu i da se nakon toga Srbija stavi u poziciju da mora da interveniše ili da neinterveniše. Ako interveniše to je već sukob sa Kforom, odnosno NATO-om, a na to reakcija Srbije može biti da pozove Rusiju da pomogne. E pa znate šta, daleko odosmo u celom tom scenariju", rekao je Dačić.
Ističe da je zato bolje da se ne priča o vojsci jer on ne može da prihvati da će se to pitanje rešavati na bojnom polju i veruje da je vreme za to prošlo.
Kongres SPS-a – vreme za presek stanja
Kada je reč kongresu SPS-a koji će biti održan u decembru, Ivica Dačić, koji je na čelu partije, rekao je da je vreme da partija sagleda kako će dalje funkcionisati.
"Ovo je vreme da se napravi jedan presek, dokle smo stigli, šta dalje, sa kojim kadrovima. To je inače redovan konres, nije nikakav vanredan kongres", naveo je Ivica Dačić i dodao da će biti izabrano novo rukovostvo partije.
Poručuje da će kadrove predlagati prema sposobnosti i posvećenosti.
Na pitanje da li će se kandidovati ponovo, rekao je: „Ja hoću ako ćemo imati jedinstven pristup svemu tome. Ne treba mi stranka koja je razjedinjena, stranka koja ne može da prati ono što ja radim". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Dokle će Albancima da se toleriše neispunjavanje obaveza

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Okt.2018

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dacic kaže da Priština stalno traži alibi za neispunjavanje potpisanih sporazuma i dodaje da Kosovo ne želi da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala već da bi se pokazalo i dokazalo kao država.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Dačić: Nema vojske Kosova dok važi Rezolucija 1244, nek pričaju Albanci šta hoće

Izvor: Večernje novosti, 23.Okt.2018

Prvi potpredsednik Vlade rekao da je inicijativa za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga pokušaj nekih zapadnih zemalja da zadovolje prištinske vlasti BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Priština stalno traži alibi za neispunjavanje potpisanih sporazuma...

Nastavak na Večernje novosti...

"Ostaće samo Albanija da priznaje Kosovo!"

Izvor: Mondo, 24.Okt.2018, 00:12

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić bio je gost u emisiji Ognjena Amidžića gde je pričao o povlačenju priznanja Kosova drugih zemalja i "prijateljima" Afrikancima...Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić bio je gost u emisiji Ognjena Amidžića...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.