Dogovor o avio liniji sa Prištinom jača poverenje sa - američkom administracijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2020, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o avio liniji sa Prištinom jača poverenje sa - američkom administracijom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su diplomatske aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Davosu od ogromnog značaja za međunarodni položaj Srbije.

"Dogovor o uspostavljanju avio-letova sa Prištinom je pokazao kako je Srbija kredibilan partner i doprineo je jačanju poverenja sa američkom administracijom u traženju kompromisnog i trajnog rešenja kosovskog problema", istakao je Dačić u izjavi za Tanjug.

Kako je naveo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brojni razgovori i nastupi predsednika Vučića jesu pokazatelj promenjene i ojačane međunarodne pozicije Srbije, što je od izuzetnog značaja za budućnost zemlje.

Samoopredeljenje:Prvo dokumenta, pa komentar

Iz Pokreta Samoopredeljenja, stranke mandatara Aljbina Kurtija, ne žele da komentarišu Pismo o namerama o obnavljanju avionske linije na relaciji Beograd - Priština dok, kako navode, ne iščitaju sve dokumente u vezi sa tim.

Pismo o namerama potpisano juče u Berlinu između predstavnika Vlade Srbije i aviokompanije Lufthanza, koja će leteti na toj liniji.

Upitani da komentarišu taj dokument iz Kurtijeve stranke je Gazeti Ekspres rečeno da je najpre potrebno pročitati sva dokumenta da bi se, kako su naveli, videlo da li je sve u skladu sa principom reciprociteta.

Ljekaj:Obnavljanje avio-linije znači priznanje Kosova

Odlazeći ministar za infrastrukturu Palj Ljekaj, pozitivno je ocenio najavu obnavljanja avionske linije između Beograda i Prištine, jer to, kako tvrdi, defakto znači priznavanje kosovske nezavisnosti, prištinskog aerodroma kao dela Kosova, a ne Srbije i priznavanje kosovskih pasoša, preneo je portal Ekonomija onlajn.

Pismo o namerama o obnavljanju avio linije na relaciji Beograd-Priština, potpisano je juče u Ambasadi SAD u Berlinu između predstavnika vlade Srbije i aviokompanije Lufthanza, koja će leteti na toj liniji.

Ljekaj kaže da ova najava predstavlja prvi korak približavanja Beograda i Prištine "konačnom sporazumu" o normalizaciji odnosa, kojim će biti okončan dijalog.

Metla 2020: Aviolinija i autoput Niš-Priština-Tirana ustupak tzv. Kosovu

Pokret Metla 2020 smatra da je potpisivanje pisma o namerama o obnavljanju avio linije između Beograda i Prištine, posle odluke o izgradnji autoputa Niš-Priština-Tirana, još jedna odluka vlade, kojom se čine ustupci kosovskim Albancima i otežava pozicija Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta.

U saopštenju navode da potvrdu za to vide u pozitivnim komentarima američkog predsednika, njegovog specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, kao i generalnog sekretara NATO, za koje je tzv. Kosovo nezavisno.

Pokret Metla 2020 navodi da je pre toga doneta takođe pogrešna odluka o izgradnji auto-puta Niš-Priština-Tirana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.