Dačić: Daleko smo od razgovora o predlozima za trajno rešenje kosovskog problema

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Nov.2018, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Daleko smo od razgovora o predlozima za trajno rešenje kosovskog problema

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Beograd daleko od nastavka razgovora s Prištinom o predlozima za trajno rešenje kosovskog problema.

"O kakvim predlozima može da se razgovara kada oni uvode takse od 100 odsto", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje poslanika Pokreta centra Vladimira Đurića.

Dačić je kazao da Srbija jeste za kompromis i dogovor, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ali da, kako je i predsednik Aleksandar Vučić rekao, neće biti nastavka dogovora dok prištinske vlasti ne ukinu takse od 100 odsto na srpsku robu.

On je rekao da Srbija ne može da dozvoli da unilateralni akt postane međunarodno priznat.

"Ramuš Haradinaj je objavio da Srbija ne poštuje Briselski sporazum, jer nije pustila Kosovo u Interpol, a od kad to piše u Briselskom sporazumu", pitao je Dačić.

Dačić je rekao i da neki u Srbiji smatraju da je Kosovu trebalo dati da bude član međunarodnih organizacija.

"Kao što znate, kao što sam rekao, 10 zemalja je povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, na glasanju. Pre tri godine, 2015. kada je bio Unesko, 90 zemalja je glasalo za prijem Kosova, 92 zemlje, a 50 zemalja je bilo protiv. Ove godine u Interpolu je 76 zemalja glasalo za prijem Kosova, a 56 je bilo protiv i 22 uzdržane. Pre tri godine, Kosovu je bilo potrebno osam zemalja da bi dobilo dvotrećinsku većinu, a danas im je bilo potrebno 36 zemalja", rekao je Dačić.

On je rekao da je situacija sa Prištinom daleko od toga da je rešena i dodao da ne zna o kakvim svetskim silama se radi ako ne mogu da izvrše pritisak na Prištinu da povuče svoje odluke.

"Već sam rekao da su te sile porodile političkog monstruma u Prištini", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.