Ubistvo Dade i dalje nerešeno

Izvor: B92, 08.Apr.2012, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubistvo Dade i dalje nerešeno

Beograd -- Još jedna vlada završava mandat, a nijedan slučaj ubistva novinara nije rešen. Posle 18 godina, i dalje se ne znaju ubice novinarke Radislave Dade Vujasinović.

Novinarska udruženja već gotovo dve decenije traže da se ovaj slučaj reši, ali ni ova vlada nije učinila ključni korak da se krivci utvrde i kazne.

Iako je policija potragu za ubicama Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića stavila na vrh liste prioriteta - ministarski mandat Ivice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dačića završava se bez rezultata.

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je da još nema pozudanih podataka o ubicama novinara Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Dačić je rekao novinarima u Leskovcu da pre četiri godine nije obećao da će naći ubice Dade Vujasinović, Milana Pantića i Slavka Ćuruvije, već da bi mu bilo "zadovoljstvo da se i ta pitanja razreše".

"Nisam obećao tako nešto. Ja sam rekao da bi mi bilo zadovoljstvo da tako nešto razrešimo i sve što su bili novi detalji, kao što znate oko Dade Vujasinović je pokrenuta nova istraga od početka, nekih novih detalja je bilo i oko ubistva Pantića. Za vreme mog mandata gotovo da nema ubistva koje nije razrešeno. Šta je bilo u vreme mandata drugih, to neka odgovaraju oni koji su u to vreme bili ministri", kaže ministar policije Ivica Daćić.

Republička tužiteljka Zagorka Dolovac kaže da je i 18 godina posle ubistva Dade Vujasinović, tužilaštvo svesno značaja rešenja ovog slučaja.

Postoji jaka volja tužilaštva da se reši ubistvo Dade Vujasinović koje je postalo metafora za opasnost novinarske profesije i slobodnog istraživačkog novinarstva 1990-ih godina kada su i drugi novinari stradali zbog poštenog i časnog obavljanja svoje profesije.

Novinarska udruženja kažu da su se ovakvih obećanja naslušala i da sad i evropska udruženja očekuju rešenje ovih slučajeva.

"Kao da nikakav napredak nije postignut, a stalno nam tužioci - i Miljko Radisavljević, i Zagorka Dolovac, stalno nas uveravaju da oni samo što to nisu rešili. Prošle godine u junu je ovde bila godišnja konferencija Evropske federacije novinara. Ljudi iz EFN su dobili čvrsta uveravanja sa vrha vlasti da će još ove godine, a to je bila prošla godina, biti rešena ubistva. Mi domaći novinari smo manje lakoverni", kaže Ljiljana Smajlović iz UNS-a.

Vukašin Obradović, predsenik NUNS-a kaže da se nastavljaju obećanja, a nema napretka.

"Ova vlada kao i prethodne je samo nastavila sa obećanjima koja dobijamo s vremena na vreme. Nema bitnog napretka, nema želje, nema političke volje da se ovi predmeti zaista otvore na način koji bi pokazao tragove možda tamo gde vlast ne želi a to je upravo tamo gde, kako ja to kažem, je ostatak Državne bezbednosti u Bezbednosno informativnoj agenciji", kaže Obradović.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je u svom stanu na Novom Beogradu - istraga je pokazala da nije izvršila samoubistvo. Pet godina kasnije, ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao, ubijen je Slavko Ćuruvija. Ispred svoje zgrade u Jagodini 2001. godine ubijen je dopisnik Novosti Milan Pantić. Bomba na prozoru stana Dejana Anastasijevića u aprilu 2007. velikom srećom nikoga nije usmrtila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.