Srbija postala pridruženi član Frankofonije

Izvor: BKTV News, 11.Okt.2018, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija postala pridruženi član Frankofonije

Srbija je na sastanku stalnih članova Frankofonije dobila status pridruženog člana, posle prvog dana Samita Frankofonije u Jerevanu, na kome učestvuje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na 17. samitu šefova država i vlada Međunarodne organizacije Frankofonije, učestvuje oko osamdeset država u svojstvu stalnih članova, pridruženih članova ili posmatrača.

„Naš prijem bio >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je jednoglasni, odnosno prihvaćen od strane svih stalnih članova, kojih ima više od pedeset. To će svakako značiti jedan korak dalje u unapređenju našeg statusa i jedan korak napred u daljem razvoju saradnje u okviru ove veoma značajne multilateralne organizacije", izjavio je Dačić.

On je dodao i da je u Jerevanu iskoristio priliku i za niz bilateralnih sastanaka o temama koje su za Srbiju najvažnije, kao što je pitanje Kosova.

"Pošto su predstavnici Kosova koji su ovde prisutni, i koji su pre četiri-pet godina dobili status posmatrača u ovoj organizaciji, a sada su dobili status pridruženog člana, rekli da je to velika pobeda diplomatije, moram da kažem da je ovo organizacija koja ne okuplja samo države", objasnio je Dačić.

Danas je na primer i Luizijana dobila određen status, iz Kanade postoje dva-tri regiona koji su takođe članovi Frankofonije, Belgije itd, rekao je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prvo, status pridruženog člana dobiju one države koje izraze takvu želju, ali i regioni. U tom smislu, povodom zahteva Kosova, trinaest zemalja stalnih članica podnelo je deklaraciju, odnosno takozvanu interpretativnu izjavu, u kojoj se kaže da to što je Kosovo dobilo status pridruženog člana ne znači da se ono priznaje kao država, i da njihov stav o Kosovu i dalje ostaje nepromenjen, istakao je on.

Prema rečima Dačića, u razgovorima sa predstavnicima drugih država postignuti su veoma značajni dogovori koji se tiču pitanja teritorijalnog integriteta i postoji veliko razumevanje tih država za poziciju Srbije.

Naravno, veliki broj tih država je u periodu od 10 godina priznao Kosovo i mi sa njima razgovaramo o tome da povuku priznanje i ti razgovori su vrlo uspešni, rekao je šef srpske diplomatije.

Ali, kako bismo taj posao završili do kraja, ja neću saopštavati sa kim smo sve razgovarali, dodao je on.

"Ovde je prisutan veliki broj zemalja sa kojima smo razgovarali i u Njujorku i mi nastavljamo s našim aktivnostima. Kao što sam rekao, mi očekujemo da će do nove godine, znači u narednih nekoliko meseci, broj država koje su priznale Kosovo pasti ispod sto“, zaključio je Dačić, navodi se u saopštenju.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Dačić: Članstvo Kosova u Frankofoniji ne znači da se priznaje kao država

Izvor: Danas, 11.Okt.2018

Srbija je na sastanku stalnih članova Frankofonije dobila status pridruženog člana, posle prvog dana Samita Frankofonije u Jerevanu, na kome učestvuje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Članak Dačić: Članstvo Kosova u Frankofoniji ne znači da se priznaje kao država se pojavljuje prvo...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.