Izvor: Radio 021, 10.Maj.2020, 08:14

Srbija i Hrvatska: Čiji su Nikola Tesla i Marin Držić?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija uputila protestnu notu evropskoj komesarki za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Mariji Gabrijel, povodom objave na internet prezentaciji Evropske unije da je Nikola Tesla Hrvat.

"Ja sam više puta ponovio, da je Nikola Tesla živeo u Jugoslaviji (tokom Drugog svetskog rata), završio bi u koncentracionom logoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Jasenovac", rekao je Dačić.

Prethodno je i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio da se nada da će se institucije EU izviniti srpskoj javnosti i da će ta, kako je naveo, neprimerena greška biti bez odlaganja ispravljena.

Matica hrvatska optužila Maticu srpsku 

Matica hrvatska optužila je Maticu srpsku za "prisvajanje hrvatske književne baštine", zbog objavljivanja dela Marina Držića u ediciji "Deset vekova srpske književnosti".

"Matica hrvatska kao čuvar i zaštitnik za sveukupnu hrvatsku kulturu dužna je da reaguje na ovu bezočnu krađu/otimačinu", navodi se u saopštenju Matice hrvatske.

Tvrde da su svedoci, kako navode, "megalomanskog projekta Matice srpske pod nazivom 'Deset vekova srpske književnosti' u kojem su se našli stari hrvatski pisci koji su stvarali u Dubrovniku objedinjeni pod zajedničkim imenom srpske književnosti".

Autor: Beta, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.