„Proces povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova nezaustavljiv i Srbija neće od toga odustati”

Izvor: Vostok.rs, 15.Avg.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Proces povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova nezaustavljiv i Srbija neće od toga odustati”

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da SAD neće preuzeti vođenje dijaloga između Beograda i Prištine, ali da se trude da pronađu dobitnu kombinaciju za kompromis.
On je za Prvu televiziju rekao da će dijalog nastaviti da vodi EU, ali da SAD želi da pronađe kompromisno rešenje za KiM i da to iskoriste za svoje predstojeće predsedničke izbore. Upitan da li SAD podržavaju podelu Kosova, on je istakao da je dva puta razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Boltonom i da se nikada nisu izjašnjavali da li će da podrže podelu ili imaju neki drugi koncept. „Oni podržavaju našu želju da se dođe do kompromisa. To je ogromna razlika imajući u vidu da prethodne administarcije nisu želele ni da razgovaraju o tome i koje su govorile da je to pitanje završeno”, naveo je on, prenosi Tanjug. Povodom zahteva Kvinte da Srbija prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti, a da Priština povuče takse, Dačić kaže da je proces povlačenja priznanja nezaustavljiv i da Srbija neće od toga odustati. Dodaje da Srbija prvi put „ima organizovanu priču po tom pitanju”, da prijateljskim zemljama jasno stavlja do znanja „da nas pogađa pitanje Kosova”. Podseća da je priznanje do sada povuklo 14 zemalja, a da su dve zemlje – Egipat i Peru, zamrzle priznanje. „To je osam odsto od ukupnog broja članica UN. Predsednik Rusije Vladimir Putin se čudio kako smo u tome uspeli. U Prištini stalno govore da lažemo o povlačenju priznanja, pa ako lažemo kako to odjednom postaje problem”, naveo je Dačić, javlja Tanjug. Kako kaže, pre početka dijaloga Beograda i Prištine 87 zemalja je priznalo Kosovo, a tokom dijaloga još 23 zemlje, jer su zapadne i islamske zemlje vodile jaku kampanju. „Kad se vrati na 87 onda možemo da razmislimo da prestanemo sa kampanjom povlačenja priznanja, a ne verujem da ćermo ni tada”, naveo je on. Za saopštenje Kvinte smatra da je preozbiljno shvaćeno u Srbiji i da to nije bio sastanak i razgovori predstavnika zemalja članica na najvišem nivo. „Nije to neki novi ultimativni stav, oni to nama pokušavaju da nametnu već više meseci. Na predsednika Aleksandra Vučića se vrši pritisak da mi prestanemo sa kampanjom povlačenja priznanja, a Priština da suspenduju takse. Priština to ne želi, oni hoće da mi priznamo Kosovo”, kaže Dačić. Kaže da će se konsultovati sa predsednikom države da li Srbija da učestvuje na narednom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i kandidata u Finskoj koji se održava na svakih šest meseci, jer je odlazeća visoka predstavnica Federika Mogerini promenila ceo koncept, te će na sastanku biti i „zemlje partneri”. „Menja koncept na kraju mandata, samo da bi predstavnici Prištine mogli da učestvuju”, zaključio je on. Podsetimo, vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država su pozvale Srbiju da "prekine s kampanjom za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Dačić: Amerika podržava našu želju za kompromisom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2019

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da SAD neće preuzeti vođenje dijaloga između Beograda i Prištine, ali da se trude da pronađu dobitnu kombinaciju za kompromis...On je za Prvu tv rekao da će dijalog nastaviti da vodi EU, ali da SAD želi da pronađe kompromisno rešenje za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.