Konferencija u PKS: Veliki potencijali za saradnju Zapadnog Balkana sa afričkim zemljama

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2019, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija u PKS: Veliki potencijali za saradnju Zapadnog Balkana sa afričkim zemljama

Postoje veliki potencijali za privrednu saradnju zemalja Zapadnog Balkana i Afrike, pogotovo što su u ranijem periodu među njima postojale jake političke i ekonomske veze, ocenjeno je danas na poslovnoj konferenciji u Privrednoj komori Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da Srbija tradicionalno neguje veoma dobre i prijateljske odnose sa zemljama afričkog kontinenta i nastoji da u što većoj meri bude prisutna u afričkom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << regionu.

"Uveren sam da postoje značajni potencijali za unapređenje saradnje na ekonomskom i trgovinskom planu, kao i u oblasti poljoprivrede između Balkana i zemalja afričkog kontinenta", rekao je Dačić na konfereniji "Kontinentalne mogućnosti u trgovinskoj i investicionoj saradnji između Afrike i Balkana - Srbija kao ogledni primer" koja je okupila oko 150 učesnika.

On je naveo da je godišnji obim robne razmene između Srbije i afričkih zemalja nešto manje od 200 miliona dolara, što je pokazatelj da u oblasti trgovine sa afričkim zemljama postoji značajan prostor za kvalitativni i kvantitativni napredak.

"Spremni smo i za unapređenje saradnje u oblasti energetike, a postoje potencijali i za povezivanje malih i srednjih preduzeća iz naših zemalja i regiona. Posebno smo zainteresovani da se naše građevinske kompanije i operativa u ovom sektoru ponovo angažuju, pre svega na severu Afrike, ali i na prostoru podsaharske Afrike", rekao je Dačić.

Interes Srbije je, kako je istakao, da ima slobodnu trgovinu sa Zonom slobodne trgovine u kojoj je 55 zemalja Afrike sa više od 1,2 milijarde ljudi.

"To je dugotrajan proces na kojem ćemo raditi", rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija želi da sarađuje sa afričkim zemljama i u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i turizma.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da je godišnja robna razmena između šest zemalja Zapadnog Balkana i afričkih zemalja u vrednosti svega 314 miliona dolara, ali da postoje kompanije iz Srbije, poput Nelta, koje uspešno posluju na afričkom tržištu.

On je istakao da je današnja konferencija najveći skup do sada organizovan sa privrednicima afričkih zemalja u Privrednoj komori Srbije, i prvi o saradnji dva regiona.

"Jačanje privredne saradnje Zapadnog Blakana sa afričkim zemljama, pre svega ukidanjem carinskih barijera, značilo bi za našu poslovnu zajednicu otvaranje trižište od 1,2 milijarde potrošača i mogućnost za rast izvoza, razmenu tehnologija i znanja", ocenio je Čadež.

Ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šebšub je ukazao da se menja slika o afričkim zemljama koje neprestano napreduju na polju političke stabilnosti, društveno-privrednog razvoja i dobrog upravljanja.

"Zahvaljujući sprovođenju ambicioznih ekonomskih politika, privreda Afrike beleži poslednjih godina značajan rast", rekao je Šebšud i naveo da se procenjuje da bi kontinentalna Zona slobodne trgovine među afričkim zemljama mogla da otvori tokove razmene vredne 3.000 milijardi dolara.

Prema predviđanjima UNCTAD-a, kako je dodao, trgovina unutar Afrike bi uspostavljanjem Zone slobodne trogovine mogla da ima rast od 33 odsto.

"Nadamo se da će privredni subjekti balkanskih zemalja uspeti da se nametnu kao partneri u razvoju afričkog kontinenta, tim pre što zemlje ovog regiona, a posebno Srbija, imaju veoma jake političke veze sa Afrikom i uživaju naklonost afričkih naroda", rekao je Šebšub.

Ambasador Egipta Amr Aldžovali je ocenjujući da nije moguć razvoj privrede bez dobre infrastrukture najavio da će u Kairu u novembru biti organizovan investicioni forum na kojem će se govoriti o infrastrukturi i pozvao je građevinske kompanije sa Zapadnog Balkana da učestvuju na tom skupu.

Po oceni generalnog sekretara Investicionog foruma privrednih komora Zapadnog Balkana WB6 Safeta Grdžalija zemlje tog regiona mogu bolje da iskoriste šansu koja im se nudi za poslovanje u Africi.

Dobre veze iz prošlosti, kako je rekao, treba da se iskoriste kao temelj za budućnost u kojoj će doći do jačanja ekonomskih veza i privredniog rasta.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Stevan Nikčević je rekao da Srbija ima više sporazuma o slobodnoj trgovini ali da su sada njeni najveći spoljnotrgovinski partneri one zemlje sa kojima je i pre 50 ili 60 godina imala dobre ekonomske odnose.

"Nekada su i afričke zemlje bile naši veliki trgovinski partneri i nadam se da će to ponovo biti", rekao je Nikčević.

Dodao je da je za to potrebno da se smanje carinske i necarinske barijere.

"Srbija ima kvalitetnu robu koja je jefitnija nego u zemljama iz kojih uglavnom uvoze afričke zemlje", poručio je Nikčević privrednicima iz afričkih zemalja.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Srbija tradicionalno neguje veoma dobre i prijateljske odnose sa zemljama afričkog kontinenta

Izvor: Beta Video, 30.Sep.2019

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da Srbija tradicionalno neguje veoma dobre i prijateljske odnose sa zemljama afričkog kontinenta i nastoji da u što većoj meri bude prisutna u afričkom regionu.(CH1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.