IT sektor među najzaslužnijima u borbi protiv korone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2021, 12:24

IT sektor među najzaslužnijima u borbi protiv korone

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na javnom slušanju “Digitalizacija u Srbiji - gde smo danas” da je za uspeh u borbi protiv pandemije korona virusa, pored ogromnog truda i znanja zdravstvenih radnika, među najzaslužnijima IT sektor.

"Ima li boljeg dokaza za to od aktuelne kampanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vakcinacije, koja ni izbliza ne bi bila tako uspešna da iza nje ne stoji snažna i dobro organizovana digitalna podrška naše E-uprave”, rekao je Dačić na skupu u Skupštini Srbije.

Takva iskustva iz perioda pandemije, Srbija, kaže Dačić, mora da iskoristi na najbolji način kao kapital koji je stekla u vanrednim okolnostima i da ga uloži u ubrzani nastavak digitalizacije u svim sektorima društva.

“Tu pre svega mislim na oblasti koje se tiču najvećeg broja naših građana, na primer zdravstvo i obrazovanje, kao i državnu upravu”, napomenuo je predsednik parlamenta.

On je naveo da javno slušanje u skupštini dolazi u pravo vreme, kada, kako se nada, polako, ali sigurno, borba s pandemijom ulazi u završnu fazu i kada će morati da se prave planovi i strategije za razvoj u periodu posle nje.

“Digitalizacija će u svim tim planovima imati izuzetno važno mesto, a to se najbolje potvrdilo u proteklih godinu dana, kada smo većinu naših aktivnosti morali da preselimo iz realnog u digitalni svet”, istakao je Dačić.

On je rekao da ulogu javnog slušanja vidi u tome da se prepozna koji su to segmenti dobro, a koji možda manje dobro funkcionisali tokom pandemije i da se iz jednogodišnjeg iskustva izvuku najbolje pouke koje će nacrtati pravce u kojima treba da nastavimo proces digitalizacije.

“Period posle krize neće biti isti kao onaj pre krize. U proteklih godinu dana svet se dramatično promenio, promenili smo se i mi. Zato je potrebno da na vreme, a to je upravo sada, prepoznamo pravac tih promena i uhvatimo talas koji će nas dovesti u društvo digitalno najrazvijenijih zajednica”, poručio je Dačić.

On je primetio da je Srbija na tom putu bila i pre pandemije, a njegov utisak je da se u proteklih godinu dana dodatno ubrzala i još bolje organizovala kada je reč o digitalizaciji najvažnijih društvenih sektora.

“Naša obaveza, kao parlamenta, jeste da idemo u susret tim novim okolnostima i ponudimo najbolje odgovore za pitanja koja se već danas otvaraju, a naročito će biti aktuelna u periodu po okončanju ovih vanrednih zdravstvenih i ekonomskih okolnosti”, istakao je Dačić.

Dodao je da treba stvoriti ambijent u kojem će građani još brže i efikasnije ostvarivati svoje interese i svoja prava, a koji će biti neuporedivo više digitalan nego što je bio do sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Digitalizacija važna sa pravljenje strategije posle kovida

Izvor: Danas, 26.Feb.2021

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da digitalizacija ima važno mesto u pravljenju strategije za period razvoja posle pandemije kovida-19, jer se pokazalo da je u poslednjih godinu dana mnogo toga moralo da se "preseli u digitalni svet".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.