Havisto: Neprihvatljive takse, ali i lobiranje Srbije

Izvor: RTS, 01.Okt.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Havisto: Neprihvatljive takse, ali i lobiranje Srbije

Ministar inostranih poslova Finske Peka Havisto istakao je danas u Beogradu da su neprihvatljive ogromne takse koje je uvela Priština, ali i da lobiranje Srbije za povlačenje priznanja negativno utiče na proces pronalaženja rešenja kosovskog pitanja.
Peka Havisto je, na zajedničkoj konferenciji sa šefom srpske diplomatije Ivicom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dačićem, rekao da je njegova zemlja spremna na sve načine da pomogne dijalogu Beograda i Prištine, ističući da je za to važna dobra volja svih strana.

Prištini sam preneo da su ogromne takse na srpsku robu neprihvatljive, rekao je Havisto, a vama prenosim da se lobiranje za povlačenje priznanja negativno odražava na nastavak dijaloga.
Izrazio je nadu da će se dijalog moći uskoro da se nastavi i uverenje da će EU u tome moći da pomogne.
Naglasio je da Finska podržava proširenje EU i da smatra da treba nastaviti proces, te da se nada i da će tokom predsedavanja Finske EU napredovati i evropsko približavanje Severne Makedonije i Albanije, što, kako je dodao, zavisi od mnogo faktora.
"Za nas je važno da Zapadni Balkan bude uključen u evropsku saradnju. Taj region nije izvan Evrope. Vaša uloga je važna u EU. Podržavam evropsku saradnju i smatram da je Srbija važna komponentna u njoj", istakao je šef finske diplomatije.
Havisto je povodom predstojećih izbora u Srbiji rekao da je i sam bio deo opozicije, i da smatra da je njena uloga u demokratiji značajna i izrazio očekivanja da će mnoge preporuke ODIHR biti uključene u izborni proces.
Preneo je da je sa Dačićem razgovarao i o ulozi civilnog društva i mladima, koji su važni za budućnost zemlje.
Havisto je govorio i o Bregzitu. Rekao je da je Velika Britanija važan ekonomski partner zemljama Evropske unije, zbog toga bi, kaže, Bregzit bez dogovora pogoršao te ekonomske veze. 
Dačić: Odnosi dobri, veliki prostor za dalje unapređenje
Srbija i Finska imaju dobre bilaterane odnose, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.
Dačić je istakao da je Srbija zahvalna Finskoj na podršci evrointegracijama, jer, kako je rekao, postoje i zemlje u EU koje su protiv politike proširenja, odnosno one koje smatraju da treba usporiti sa tim, dok Unija sama ne izvrši reforme i promene posle unutrašnjih problema.
"Finska je jedna od zemalja koja podržava politiku proširenja i smatra da proširenje treba neometano da se nastavi, i mi smo zahalni na tome", rekao je Dačić.
Dodao je da je Srbija spremna da učestvuje u svim inicijativama Finske u tom pogledu, kao i da je spremna da otvori što više poglavlja za vreme finskog predsedavanja, kako bi brže napredovala ka EU.
Takođe, Dačić je rekao da su teme razgovora bile i regionalna saradnja, unutrašnja politička situacija, kao i pitanja izbora na KiM, izbora u Srbiji, i ona važna za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Preneo je novinarima da je u razgovoru sa finskim kolegom istakao da Srbija želi da se dijalogom dođe do obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo.
Takođe, naveo je i da će Srbija ispuniti preporuke koje je ODIHR dao za parlamentarne izbore, ali da mu se, kaže, čini da je kod nekih opozicionih stranaka više reč o bojazni od rezultata izbora, jer je bezbednije i sigurnije da ne učestvuju nego da učestvuju.
Podsetio je da je formirana radna grupa koja se bavi saradnjom sa ODIHR, na čijem je čelu potpredsednik vlade Nebojša Stefanović.
Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, Dačić je rekao da je saradnja relativno manja u odnosu na mogućnosti, a prošle godine je trgovinska razmena iznosila oko 150 miliona evra.
"To može da bude i mnogo više", konstatovao je Dačić i dodao da postoje oblasti u kojima bi dve zemlje mogle da imaju i veću robnu razmenu i investicije.
U tom smislu, Dačić je naveo da je Srbija spremna da traži sve načine za povećanje dinamike susreta udruženja, komora, poslovnih foruma.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Neprihvatljivo lobiranje Srbije"

Izvor: B92, 01.Okt.2019

Ministar inostranih poslova Finske Peka Havisto istakao je danas u Beogradu da su neprihvatljive ogromne takse koje je uvela Priština...Ipak, on dodaje i da lobiranje Srbije za povlačenje priznanja negativno utiče na proces pronalaženja rešenja kosovskog pitanja...Havisto je, na zajedničkoj konferenciji...

Nastavak na B92...

Finska: Lobiranje za povlačenje priznanja Kosova se negativno odražava na nastavak dijaloga

Izvor: Vostok.rs, 02.Okt.2019, 09:15

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto je istakao u Beogradu da su neprihvatljive ogromne takse koje je uvela Priština, ali i da lobiranje Srbije za povlačenje priznanja negativno utiče na proces pronalaženja rešenja kosovskog pitanja.. Peka Havisto je, na zajedničkoj konferenciji sa šefom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.