Dačić u Mozambiku - evociranje podrške SFRJ s ministrom

Izvor: N1 televizija, 12.Jul.2018, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u Mozambiku - evociranje podrške SFRJ s ministrom

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mozmabika, Ivica Dačić i Žoze Pašeko ocenili su u Maputu da dve zemlje mogu da obnove ekonomsku, političku, vojnu i obrazovnu saradnje posle dugogodišnjeg zastoja.

Dačić i Žoze Pašeko su "evocirali period podrške SFRJ borbi za slobodu od kolonijalizma naroda Mozambika" i razmenili "mišljenja o tekućim spoljnopolitičkom procesima u svetu, posebno afričkom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i evropskom kontinentu", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije je zahvalio na podršci Mozambika teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju međunarodnog prava.

Pašeko je rekao da želi da "javno da punu podršku teritorijalnom integritetu i celovitosti Srbije" i da se distancira "od bilo kakvog separatističkog pokreta koji može da doprinese razbijanju Srbije", navodi se u saopštenju.

Dačić je ministru spoljnih poslova Mozambika predao odlikovanje Orden Republike Srbije na lenti kojim je predsednik Srbije odlikovao predsednika Mozambika za posebne zasluge u razvoju bilateralne saradnje.

Sa privrednicima o unapređenju saradnje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa grupom istaknutih privrednika Mozambika predvođenih predsednikom upravnog odbora Konfederacije privrednih asocijacija Mozambika Agostinom Vumom, koji su iskazali interes za unapređenje trgovinske saradnje.

Šef srpske diplomatije je u uvodnom izlaganju prisutne upoznao sa privrednim mogućnostima Srbije i potencijalom koji postoji za ekonomsku saradnju Mozambika i Srbije, tokom strukturalnih privrednih reformi koje sprovodi Vlada Srbije, kao i procesom evropskih integracija, saopštilo je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je navedeno u saopštenju, prisutni privrednici su "iskazali veliki interes za unapređenje trgovinske saradnje, založili su se i za ubrzanje pregovora i zaključivanje krovnih međudržavnih bilateralnih sporazuma iz domena ekonomske saradnje i razvoja poljoprivrede".

Agostino Vuma pokazao je interesovanje i za uspostavljanje komunikacije sa Privrednom komorom Srbije u cilju unapređenja privredne saradnje i ekonomske razmene i predložio da se uspostavi i saradnja odgovarajućih sajamskih asocijacija. Sagovornici su razmatrali i mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima, a poseban akcenat je stavljen na mogućnost saradnje i transfera tehnologije u oblasti poljoprivrede i industriji prerade hrane, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.