Dačić se uselio u Đinđićev kabinet

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić se uselio u Đinđićev kabinet

Igrom slučaja, ili zahvaljujući nečijoj kombinatorici, lideru socijalista Ivici Dačiću pripao je bivši kabinet ubijenog premijera Zorana Đinđića. U novom rasporedu ministarskih kabineta, na prvom spratu zgrade Vlade u Nemanjinoj 11, protokol je predvideo da novi zamenik predsednika i ministar policije sedne u veliki, ali nefukcionalan i, kako upućeni kažu, loš kabinet svog nekad najvećeg političkog protivnika.

Dačić se još nije uselio, a službenici u Vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nisu mogli da nam potvrde ni da li se Velimir Ilić, bivši ministar infrastrukture i prethodni „stanar" Đinđićevog kabineta, iselio. Ilić će predati svoj kabinet nasledniku Milutinu Mrkonjiću, ali kako je celo ministarstvo infrastrukture smešteno u drugoj, manje reprezentativnoj zgradi ministarstava, u Nemanjinoj 22, Mrkonjić će se smestiti tamo.

Stvar iskazivanja moći

- Sedeti u zgradi Vlade, u blizini premijerovog kabineta, stvar je iskazivanja moći. To je bio razlog zašto je Ilić sedeo odvojeno od svog ministarstva. Ilićev kabinet dobio je Dačić - objašnjava jedna od službenica dok ispraća mnoštvo snimatelja koji su došli da ovekoveče primopredaju premijerskog kabineta.

U zgradi Vlada atmosfera „tihog" preuzimanja, novi premijer i ministri se ovih dana polako useljavaju. Juče tačno u podne u dobro rashlađeni i u svakom pogledu očišćeni kabinet bivšeg premijera Vojislava Koštunice ušao je novi premijer Mirko Cvetković. Na uglačanom stolu premijera stajao je samo nedirnut paket dnevnih novina.

Koštunicu je pratio smrtno ozbiljni šef kabineta Aleksandar Nikitović, poznat i kao moćni neformalni vladalac iz senke. U Cvetkovićevom društvu bila je Nikitovićeva sušta suprotnost - mlada, nasmejana i vedra Mirjana Jovašević (31), budući šef kabineta premijera. Jovaševićeva je i do sada bila Cvetkovićeva desna ruka u Ministarstvu finansija. Po zanimanju je ekonomista. Na prvi pogled bilo je jasno da su promene stigle, samo još da vidimo da li na dobro ili na loše.

Susret dva premijera

Susret dva premijera bio je civilizovan, uljudan, disciplinovan, sve pre nego susret dva donedavna saradnika iz iste vlade. Pozirali su pred kamerama, rukovali se, sedeli u nevelikoj garnituri koja se sastoji od dvoseda i dve fotelje i trudili se da izgledaju kao da su u opuštenom razgovoru. Ali taj razgovor delovao je usiljeno i vodio se šapatom, pri čemu je Cvetković uporno gledao negde pored Koštunice, dok je bivši premijer pokušavao da uhvati njegov pogled.

Ostali su u razgovoru nakon što su snimatelji napustili kabinet.

Ivica Dačić posetio je juče dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića u bolnici i tom prilikom preuzeo dužnost.

U saopštenju Ministarstva policije navodi se da je Dačić izrazio zahvalnost Jočiću na postignutim rezultatima u borbi protiv kriminala i korupcije i naglasio da je jedan od najvažnijih ciljeva nove Vlade nastavak i pooštravanje borbe protiv kriminala i korupcije, kao i zaštita imovine i sigurnosti svih građana.

Dačić je juče kao ministar prvi put došao i u zgradu MUP-a na Novom Beogradu, gde je, prema saznanjima „Blica", proveo tri sata u razgovoru sa direktorom Miloradom Veljovićem i najvišim rukovodiocima policije.

Svi hoće u glavnu zgradu

Članovi vlade Srbije utrkivali su se ko će do kabineta u zgradi valde u Nemanjinoj 11 pa je recimo potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić u nekoliko navrata u poslednja tri dana obilazio zgradu da bi „rezervisao" kabinet u zgradi vlade.

Juče u podne primopredaja dužnosti ministra kulture Republike Srbije između ministra Vojislava Brajovića i Nebojše Bradića protekla je u prijateljskom i konstruktivnom razgovoru.

Novi ministar kulture Nebojša Bradić napomenuo je da je deo njegovih obaveza sada, u ovom periodu, da svoj način ispoštuje stvari, neke dobro započete poslove postavljene u dobru strukturu da bi mogao u nekom određenom periodu da ih na svoj način završi.

- Imam vrlo preciznu strategiju i prema njoj ću primeniti određene fleksibilne taktike - rekao je Bradić za „Blic".

Novi-stari vicepremijer Božidar Đelić, sada i ministar nauke i razvoja, preuzeo je juče dužnost od Ane Pešikan. Đelić će takođe zadržati svoj stari kabinet u Nemanjinoj 11, a Ministarstvo nauke je u Nemanjinoj 22-26.

Inače, u Nemanjinoj 11 svoje kabinete imaće, pored Dačića, potpredsednici Jovan Krkobabić, Mlađan Dinkić i Božidar Đelić. Stari ministri zadržaće stare kabinete.

Carinu i dalje vodi Petronijević

Uprava carina, prema saznanjima „Blica", ostaće listi „Za evropsku Srbiju", odnosno demokratama. Ranije se spekulisalo da bi Carina trebalo u raspodeli resora da pripadne SPS. Iako još nije doneta konačna odluka, a koja je na Ministarstvu finansija, na čelu Uprave carina ostaće dosadašnji direktor Predrag Petronijević.

Koštunica neće biti poslanik

Predsednik DSS Vojislav Koštunica za sada neće biti poslanik u Skupštini Srbije, izjavio je portparol te partije Andrija Mladenović.

Ipak, on je rekao da će se tek videti da li će Koštunica kasnije ipak ući u poslaničku klupu pošto će Predsedništvo stranke narednih dana odlučivati o eventualnim izmenama poslanika u Skupštini.

Koštunica je radio na Institutu društvenih nauka u Beogradu kao viši naučni saradnik i jedno vreme kao direktor. Od 1990. do 1997. godine bio je poslanik. Pobedio na saveznim predsedničkim izborima 24. septembra 2000. godine i bio predsednik SRJ i SCG. Od 3. marta 2004. godine bio je na funkciji premijera, da bi na to mesto ponovo bio izabran 15. maja 2007. godine.

Vlada smenila Mihajlova i Balinovca

Prva sednica nove Vlade Srbije održana je juče i trajala je oko sat vremena. Prema saznanjima „Blica", atmosfera je bila opuštena, ali radna. Ipak, iako je ranije najavljivano da će sporazum o stabilizaciji i pridruživanju već sa prvog zasedanja biti upućen parlamentu na ratifikaciju, to se nije dogodilo. Ali, zato su dužnosti razrešena 44 državna sekretara u ministarstvima, ali i prvi čovek Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Zoran Balinovac. Razrešen je dužnosti i dosadašnji generalni sekretar Vlade Dejan Mihajlov, a na njegovo mesto imenovana je Tamara Stojčević. Na jučerašnjem zasedanju, svi zakoni koji su bili tokom prošlog saziva Vlade upućeni parlamentu ali nisu ratifikovani iznova su vraćeni na Vladu koja bi trebalo u najkraćem roku da ih razmotri i uputi skupštini. Po nezvaničnim najavama, druga po redu sednica Vlade mogla bi biti održana već danas, mada premijer Srbije Mirko Cvetković juče nije precizirao kada će zakazati novu sednicu. Do kraja nedelje bi trebalo da se održi i treće po redu zasedanje nove Vlade. Kako za „Blic" kaže dobro upućeni sagovornik, na narednim zasedanjima trebalo bi da se imenuju novi državni sekretari, a ministri očekuju i upućivanje SSP i gasnog sporazuma na ratifikaciju parlamentu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.