Dačić  sa predsedavajućim Vojnom komitetu EU generalom Klaudijem Gracijanom

Izvor: RTS, 11.Okt.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sa predsedavajućim Vojnom komitetu EU generalom Klaudijem Gracijanom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa generalom Klaudijem Gracijanom, predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije. General Gracijano boravi u Republici Srbiji na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića, koji je učestvovao na ovom sastanku. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ministar Dačić je istakao da Republika Srbija ostvaruje visok stepen saradnje sa državama članicama i institucijama Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, aktivno učestvuje, kao zemlja kandidat za EU, u konceptima ove politike potvrđujući svoje strateško opredeljenje za članstvo u Evropskoj uniji.

Ukazao je da istovremeno unapređujući svoje operativne kapacitete, Republika Srbija je spremna za dalje intenziviranje saradnje u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije u obostranom interesu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poalova.
Dačić je naglasio da Republika Srbija svojim učešćem nastavlja da daje visok doprinos realizaciji mandata multinacionalnih misija i operacija Evropske unije. Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa Ministarstvom odbrane i drugim resorima u Vladi Republike Srbije aktivno radi na izgradnji kapaciteta za upućivanje civila u multinacionalne misije i operacije, što će biti njen dodatni doprinos globalnoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti u podeli odgovornosti sa partnerima u Evropskoj uniji.
Govoreći o izazovima evropske bezbednosti, Dačić je ukazao da je situacija na Kosovu i Metohiji glavni političko - bezbednosni izazov za Srbiju, da je Beograd opredeljen da vodi dijalog sa Prištinom kako bi se postiglo kompromisno rešenje, koje jedino može održivo i obezbediti dugoročnu stabilnost.
Istakao je ključnu važnost ispunjenja mandata Kfora-a na Kosovu i Metohiji, saglasno Rezoluciji SB UN 1244 u garantovanju mira i stabilnosti u Pokrajini.
General Gracijano, istakavši značaj posete Srbiji, veoma pozitivno je ocenio kontinuiran doprinos Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama EU, naglasivši visok nivo obučenosti i profesionalizma pripadnika Vojske Srbije.
Dodao je da bi se u Evropskoj uniji veoma cenilo ukoliko bi Republika Srbija, u skladu sa mogućnostima, povećala svoje prisustvo u multinacionalnim operacijama EU.
Predsedavajući Vojnom komitetu EU istakao je spremnost za dalje intenziviranje saradnje i podvukao značaj usklađivanja strateških dokumenata Republike Srbije u oblasti odbrane i bezbednosti sa Globalnom strategijom EU u oblasti bezbednosti i odbrane.
U tom kontekstu istakao je brojne mehanizme koji bi mogli dodatno unaprediti vojno-vojnu saradnju, što može biti veoma korisno za jačanje celokupnih odnosa Republike Srbije i Evropske unije. Naglasio je da uspešna saradnja između EU i Republike Srbije u bezbednosnoj i odbrambenoj oblasti doprinosi izgradnji još višeg nivoa međusobnog poverenja i razumevanja.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Situacija na Kosovu i Metohiji glavni bezbednosni izazov za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2019

Srbija ostvaruje visok stepen saradnje sa državama članicama i institucijama Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, aktivno učestvuje, kao zemlja kandidat za EU, u konceptima ove politike, potvrđujući svoje strateško opredeljenje za članstvo u EU...Ovo je, uz ocenu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.