Dačić sa evropskim i svetskim zvaničnicima

Izvor: RTS, 27.Sep.2019, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sa evropskim i svetskim zvaničnicima

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je brojne susrete sa evropskim i svetskim zvaničnicima. U susretu sa Redžepom Tajipom Erdoganom turski predsednik je rekao da se raduje skorom dolasku u Srbiju.
Erdogan je naglasio je da su odnosi Srbije i Turske izvanredni i da su na najvišem nivou u novijoj političkoj istoriji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Belorusije Vladimirom Makejem konstatovano je da su bilateralni odnosi dve zemlje odlični, da nisu opterećeni nikakvim otvorenim pitanjima i da postoji spremnost da se oni dalje unapređuju, saopšteno je iz ministarstva.
Razgovaralo se i o poseti predsednika Belorusije Srbiji koja će biti praćena održavanjem ekonomsko-poslovnog foruma.
Sa državnim ministrom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom Al Džabarom istaknuto je da  
Srbija i UAE imaju specijalne odnose i veoma dobru saradnju u ekonomskoj sferi.
Ministar  Al Džabar je rekao da su UAE zainteresovane za nove investicije u oblasti energetike i infrastrukture i izrzio spremnost da lično doprinese kao kopredsedavajući Mešovitog komiteta za saradnju vlada Srbije i UAE.
Dačić se saglasio da je saradnja odlična, da osim dobrih bilateralnih odnosa postoje i lična prijateljstva sa šejkom Muhamedom. Istakao je važnost koje za Srbiju imaju investicije iz UAE, poput "Er Srbije" i "Beograda na vodi" i pozdravio spremnost UAE za nova ulaganja u Srbiju.
Kao jednu od važnih oblasti saradnje izdvojio je turizam, ukazujući da će tome doprineti i nedavno stupanje na snagu Sporazuma o ukidanju viza između dve zemlje.
Ministar Dačić sreo se sa ministrom inostranih poslova Narodne Republike Kine Vang Jiem koji ga tom prilikom pozvao da uskoro zvanično poseti Kinu.

U kraćem razgovoru sa ministrom inostranih poslova Španije i novim visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom razmenjena su mišljenja o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.
Šef srpske diplomatije imao je i kraće razgovore sa ministrom inostranih poslova Kipra Nikosom Hristoduludisom, ministrom inostranih poslova Libana Žibranom Bazilom, ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom i ministarkom inostranih poslova Norveške Ine Eriksen Soreide.
Dačić je takođe imao kraće razgovore sa ministrom inostranih poslova Tunisa, šefom diplomatije Letonije, ministrom inostranih poslova Nepala, ministrom spoljnih poslova Komora, ministrom inostranih poslvoa Burundija, ministrom inostranih poslova Kabo Verdea, državnim sekretarom Svete Stolice Pjetrom Parolinom, generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije i drugima, saopšteno je iz MSP-a.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.