Dačić: Zapadni Balkan ima istu budućnost,mladi važni za saradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2019, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Zapadni Balkan ima istu budućnost,mladi važni za saradnju

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da region Zapadnog Balkana ima istu budućnost, da bi trebalo da nastupa zajedno, kako bi se obezbedio mir i stabilnost, i da mladi ljudi, lišeni balasta prošlosti, imaju značajnu ulogu u obezbeđivanju bolje saradnje.

Dačić je na konferenciji posvećenoj projektu "Unapređenje dijaloga i socijalna kohezija u i između BiH, Crne Gore i Srbije", koji sprovode UNDP, UNICEF i Unesko, kojom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << počinje ovogodišnji Beogradski bezbednosni forum, rekao da su tri zemlje prijateljske i da mladi, koji nemaju negativni "bekgraund" i koji su lišeni problema koji se stvaraju kada se stalno gleda unazad, mogu da konačno gledaju napred.

"Interes svih nas bi trebalo da bude da naše zemlje bolje sarađuju, da budemo zajedno, da izgradimo blok", rekao je Dačić.

On je naveo da se često dešava da na sastancima širom sveta zemlje jedna drugu napadaju, umesto da zastupaju zajedničke interese i podržavaju jedne druge.

"Mislim da vi koji ste mladi imate interes da region bude region mira i stabilnosti i bolje budućnosti za sve", rekao je Dačić.

On je mladima koji su prisustvovali konferenciji rekao da želi da oni stalno dolaze u Beograd i da naši ljudi odlaze u njihove zemlje.

"Kada sam bio premijer, u Crnu Goru se putovalo vozom 34 sata. Do Sarajeva auto-put ne postoji, sada se gradi, zato mislim da je budućnost u našem međusobnom povezivanju. Neka se region zove kako hoće, nekada je bila Jugoslavija, sad zovemo Zapadni Balkan, ali kako god se zvao, živimo zajedno, dišemo isti vazduh i imamo, na žalost ili na sreću, istu budućnost. Nadam se da će ona biti lepa, zbog vas, pre svega", poručio je Dačić.

On je istakao i da mladi imaju jednu od najvažnijih uloga u izgradnji svakog društva i da je, kako bi im se to omogućilo, potrebno obezbediti kvalitetno obrazovanje i zapošljavanje.

Dačić je, rekao da razvoj svakog društva diktira da svi građani, a posebno mladi, budu aktivni učesnici u društvu i pokretači promena, koji će doprineti razvoju politika, s ciljem da se prevaziđu ključni izazovi sa kojima se Srbija i region suočavaju.

Kako je rekao, projekat "Unapređenje dijaloga i socijalna kohezija u i između BiH, Crne Gore i Srbije", koji sprovode UNDP, UNICEF i Unesko, a čiji je najvažniji cilj jačanje dijaloga i poverenja i unapređenje veza i saradnje, posebno među mladima, sigurno može pozitivno da utiče na dinamiku u regionu i stvori uslove koji će omogućiti širu saradnju, prijateljske odnose i bolju budućnost u regionu Zapadnom Balkanu.

On je naveo da dijalog za budućnost prepoznaje značajnu ulogu mladih što je neophodan preduslov za napredak društva i njegovu stabilnu budućnost.

Navodeći da je osnaživanje mladih neizostavni deo Agende 2030, on je rekao da većina usvojenih ciljeva obuhvata i pitanje mladih, odnosno njihovu bolju inkluziju izgradnjom jačih institucija, kvalitetnog obrazovanja, rodne ravnopravnosti, obezbeđivanje pristojnog posla i ekonomskog rasta u narednih 15 godina u svetu.

"Gledajući iz sadašnje perspektive, ključni faktor za uspešnu socijalnu integraciju jeste kvalitetno obrazovanje i zapošljavanje. Opredeljenje Srbije da se posveti pitanju mladih potvrđeno je i usvajanjem Nacionalne strategije za mlade za period od 2015 do 2025. koja predstavlja ključni mehanizam za promociju i koordinaciju politika mladih, koje treba da stvore uslove da se ojačaju i priznaju inicijative mladih i osigura njihovo veće učešće u društvu", rekao je Dačić.

On je istakao i važnu ulogu mladih u izgradnji trajnog mira i ekonomskog prosperiteta društava u kojem žive.

"Dužni smo da im obezbedimo uslove, kako bi uspešno odigrali svoju ulogu, promovišu i primene aktivnosti s ciljem izgradnje poverenja, prevazilaženja izazova, pronalaženja rešenja i jačanja socijalne kohezije u Srbiji i regionu", rekao je Dačić.

Nacionalna platforma za dijalog je deo zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost-promocija dijaloga i socijalne kohezije u i između BiH, Crne Gore i Srbije", koju implementiraju UNDP, UNICEF i Unesko.

Platforme za dijalog su mehanizmi koji omogućavaju interakciju između građana i donosioca odluka kroz dijalog, a trebalo bi da ohrabre mlade, civilno društvo, akademsku zajednicu, medije i građane da zajednički promovišu i aktivnosti u izgradnji saradnje i jačanja društvene kohezije.

U Beogradu je počeo Deveti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom "U potrazi za pravdom u svetu podela", na kojem će predstavnici međunarodne i domaće političke i diplomatske scene, kao i istraživači i naučnici razmatrati mogućnosti i izazove sa kojima se suočavaju svet, Evropa i svet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbija, Crna Gora i BiH trebalo bi da nastupaju kao blok

Izvor: Beta, 16.Okt.2019

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da bi Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebalo da što bolje saradjuju i na neki način prave i nastupaju kao jedan blok."Često sam na sastancima širom sveta gde mi jedni druge napadamo umesto da jedni druge podržavamo i zastupamo zajedničke...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.