Dačić: Si možda u septembru u Srbiji

Izvor: RTS, 27.Feb.2020, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Si možda u septembru u Srbiji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi kineski predsednik Si Đinping mogao u septembru da poseti Srbiju.
"Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji mi je preneo poruku za predsednika Aleksandra Vučića da je već početak jeseni, odnosno septembar, možda jedan od mogućih termina za posetu predsednika Si Đinpinga Srbiji", rekao je Ivica Dačić u Pekingu za Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Dačić je naveo da je svom kineskom kolegi preneo Vučićeve pozdrave i poruku za Sija da će on sigurno doći na samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji bi trebalo da bude održan 15. i 16. aprila.
"Vučić je jedan od prvih zvaničnika koji je najavio siguran dolazak čime se još jednom pokazuje naše prijateljstvo i solidarnost sa Kinom", rekao je Dačić.
Ministar spoljnih poslova izjavio je da je njegova poseta Kini bila od izuzetnog značaja, jer je Srbija pokazala da je pravi prijatelj Kine, te dodao da će u tu zemlju uskoro stići pomoć Vlade Srbije u vidu medicinske opreme.
"Kako mi to volimo da kažemo, na muci se poznaju junaci, a u nevolji se poznaju i pravi prijatelji", rekao je Dačić u Pekingu.
Srbija ponosna što jeste i što može da bude prijatelj Kine On je istakao da su svi njegovi sagovornici u Pekingu istakli da je Kina ponosna što ima prijatelja kao što je Srbija, te dodao da je Srbija ponosna što jeste i što može da bude prijatelj Kine.
Naveo je i da su ga oni informisali da su postignuti veoma značajni rezultati u zaustavljanjuju širenja epidemije korona virusa, da je broj izlečenih veći od 20.000, a da je juče broj novih slučajeva van provincije Hubej bio svega pet, što pokazuje da su postignuti važni koraci u zaustavljanju epidemije.
"Mi želimo kineskom narodu da iskažemo divljenje za sve što radi, poštovanje i podršku. Uskoro će stići i pomoć koju je Vlada Srbije uputila, pre svega u medicinskoj opremi. Želimo narodu i rukovodstvu Kine da pobedi ovu strašnu bolest", istakao je Dačić.
On je istakao da osuđuje sve političke manipulacije epidemijom, koje se koriste za širenje antikineske atmosfere širom sveta, naročito u nekim zapadnim zemljama.
"Svi bi trebalo da se ponašaju upravo suprotno, da daju podršku Kini, zato što je Kina načinom organizovanja države, odgovornim pristupom problemu, mnogo pomogla čitavom svetu", rekao je Dačić.
On je dodao da se Kina nalazila na braniku borbe protiv epidemije i pomogla zemljama da dobiju na vremenu i da se bolje organizuju u slučaju da se virus proširi na druge kontinente i regione.
Šef srpske diplomatije je naglasio da je u razgovorima još jednom zahvalio Kini na principijelnoj podrsči u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kada je reč o KiM, i izrazio snažnu podršku Srbije politici jedne Kine i zaštiti integriteta i suvereniteta te zemlje.
Dačić je dodao da je značajno i to što su njegovi sagovornici istakli da je njegova poseta bila prva poseta jednog ministra spoljnih poslova Kini, u specifičnoj situaciji.
"Zato je to simbolična poruka da je Srbija spremna da bude solidarna i da pruži podršku kineskom narodu i rukovodstvu u danima kada je njima teško, kao što je Kina u najtežnim trenucima za srpski narod, u vreme bombardovanja, bila prisunta i podnosila žrtve, kao i Srbi", rekao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Predsednik Kine možda u septembru u Srbiji

Izvor: Blic, 27.Feb.2020

Kineski predsednik Si Đinping mogao bi u septembru da poseti Srbiju, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.