Dačić: Rano je za ocene o Miloševiću, nema rešenja na tacni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2021, 23:14

Dačić: Rano je za ocene o Miloševiću, nema rešenja na tacni

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je večeras, komentarišući seriju "Porodica", kako je 20 godina nedovoljna distanca za bilo kakve istorijske ocene o životu nekih ljudi, a naročito da Slobodana Miloševića danas ocenjuje neko sa svojih pozicija iz tog perioda.

Dačić je u emisiji Ćirilica televizije Hepi rekao kako će za istoriju ostati zapisano da je Milošević umro u Hagu i da je bilo bombardovanje zbog Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ocenio kako bi, da je Milošević živeo u neko drugo vreme, sve imalo "drugačiji istorijski okvir".

"Ali, mi smo morali da prođemo kroz to rastakanje države, koja možda i nije baš stvorena na pravi način, a rasturanje države nismo dočekali u povoljnim međunarodnim uslovima i zato smo svi bili u problemima jer su granice bile proizvoljne", rekao je Dačić.

On je ocenio da u seriji "Porodica", o poslednjim zajedničkim danima Slobodana Miloševića sa svojom porodicom, "fali strani faktor", tvrdeći da su predstavnici tadašnje vlasti posle Miloševićevog hapšenja "seli sa strancima da to proslave".

"Da je sa Zoran Đinđić sada živ i da on može da sagleda efekte onoga što je mislio da se može ostvariti, drugačije bi to sagledao", rekao je Dačić.

On je, tvrdeći da je sa Đinđićem "imao korektne odnose i onda kad su bili posvađani", rekao kako mu je pokojni premijer Srbije rekao da "dok je živ neće više s Koštunicom" i da je ta "njihova zajednička priča završena".

Komentarišući period kada je postojala mogućnost da SPS podrži manjinsku vladu na čelu s Koštunicom, Dačić je rekao da je iz Ambasade Sjedinjenih Država u SPS stigla lista uslova koje bi, po mišljenju SAD, socijalisti trebalo da ispune da bi bili "politički prihvatljivi".

Među tim uslovima je, po Dačićevim rečima, bilo navedeno kako saradnja sa SPS nije moguća ako SPS ne podrži Haški tribunal, kao i da nikakve saradnje neće biti dok Slobodana Miloševića ne isključe iz partije.

"Ništa što su tražili nismo uradili, a oni su kasnije sa nama uspostavili saradnju", rekao je Dačić, navodeći da je to pismo iz Ambasade SAD "sačuvao za istoriju".

Nema rešenja na tacni

Dačić je poručio opoziciji da u procesu međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima od Evropskog parlamenta ne očekuje rešenje "na tacni".

Dačić je ukazao na neslaglasja i razmimoilaženja među opozicionim strankama, tvrdeći kako se bore da ostanu u političkom životu.

"To jedna veoma perfidna politika. Neću da upotrebim reč 'respirator' jer sada nije popularna, ali - oni su na aparatima za održavanje političkog života i misle da će im impulse dati predstavnici Evropskog parlamenta", rekao je Dačić.

Komentarišući situaciju i odnose među opozicionim strankama i njihovim liderima, Dačić je ocenio kako "Đilas sad kreće na Tadića koji ga je stvorio i koji je u njegovo vreme stvorio sve te pare", podsećajući, istovremeno, da je "Đilas isključio Jeremića iz stranke".

" I sad neko očekuje da će među njim biti neka harmonija", rekao je Dačić.

Opozicija, smatra predsednik parlamenta i lider Socijalističke partije, želi i da im EP "donese na tacni ono što su oni smislili" i tvrdi da su ta očekivanja i predlozi "nerealni".

On je najavio da će zakazati konsultacije i razgovore stranaka koje žele da razgovaraju o izbornim uslovima , naglašavaju kako se "u svakom slučaju o svemu može razgovarati".

"Ali, ako neko misli da su četiri predstavnika EP mađioničari koji će sada nekoga da postave na vlast bez izbora - taj razgovor je mogao da bude prihvatljiv 2001. ili 2002. godine, ali 2021 i 2022. ne postoji politička volja koja bi podržavala te stranke", ocenio je predsednik Skupštine Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.