Dačić: Problem nije nabavka aviona, nego što su to MiG-ovi

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Dec.2016, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Problem nije nabavka aviona, nego što su to MiG-ovi

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nije prekršila nijednu međunarodnu obavezu kupovinom aviona MiG-29 i helikoptera Erbasa, i da će nastaviti da vodi takvu politiku, ali da to nekome smeta samo zato što su avioni ruski.

"Postoje i druge države, i članice NATO-a koje koriste MiG-ove. Ništa tu nije sporno. Da smo uzeli od SAD sve bi bilo u redu, problem je što je to >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << MiG i što je to Rusija", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare.

Dačić je rekao da razume da su problem MiG-ovi, "zato što se u susednoj zemlji, Hrvatskoj, plaše i jedne čokoladice, a komoli MiG-ova", dodajući da ne može da se Hrvatska "naoružava za mir", a kada se Srbija naoružava onda ona to radi "za rat".

Podsetivši da su zemlje regiona prema Sporazumu o podregionalnoj kontroli naoružanja, u okviru Dejtosnkog sporazuma, bile obavezne da se liše dela naoružanja, Dačić je upitao zašto je Srbija smanjila oružane snage više nego što je morala.

"To je pitanje za vlasti od 1996. do danas. Je l neko namerno uništavao vojsku u prethodnom periodu? Sada nekome smeta što jačamo našu odbranu", rekao je Dačić.

Kupovinom ruskih MiG-ova, dodao je ministar, Srbija je na polovini broja dozvoljenih borbenih aviona.

"Nismo prekršili nijednu međunarodnu obavezu. To je naše autonomno pravo i nastavićemo takvu politiku i dalje", rekao je Dačić.

Ministar je dodao da danas vojska Srbije nije proporcionalno veća od hrvatske vojske i "zbog toga bi neko trebalo da odgovora. Srbiji je potrebna jaka vojska i policija i ne treba zbog toga da se pravdamo", kazao je ministar.

Dačić je dodao da "nekome smeta" što je Srbija izvezla "stotinak miliona evra" oružja u Saudijsku Arabiju, a ne smeta im što je Velika Britanija izvezla u istu zemlju za tri milijardi funti, što je Nemačka dupirala izvoz na četiri miljardi evra, a Francuska potpisala ugovor na 12 milijardi dolara.

"Sve je to normalno, ali je problem zato što Srbija sad to radi, problem je što smo im uzeli i tih 100 miliona evra. Zato i lansiraju konflikte širom sveta da bi mogli da prodaju naoružanje", izjavio je Dačić.

Dačić: Srbija će u 2017. biti spremna za desetak poglavlja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić očekuje da će poglavlje 26 biti otvoreno u januaru ili u februaru, navodeći da će Srbija u 2017. biti spremna da otvori više od deset poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Dačić je, na godišnjoj konferenciji za novinare, rekao da bi Srbija mogla za vreme predsedavanja Malte EU da otvori i poglavlja 20 i 29 koja se odnose na preduzetništvo i carinsku uniju.

Kada je reč o poglavlju 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, Dačić kaže da se o tome nije razgovaralo i da se to poglavlje prema iskustvu drugih zemalja u pridruživanju otvara pred kraj pregovaračkog procesa, ocenjujući da "taj dan za Srbiju nije baš tako blizu".

Izrazivši nezadovoljstvo briznom otvaranja poglavlja, Dačić je podsetio da je Hrvatska neargumentovano nekoliko puta blokirala otvaranje poglavalja i da je to velika zloupotreba.

“Želimo da idemo ka EU, ali Srbija neće dozvoliti ponižavanja i uslovljavanja”, istakao je Dačić.

Dačić je konstatovao da je Srbija do sada otvorila šest poglavlja, od toga četiri ove godine i da je jedno privremeno zatvorila.

Dačić o izborima: Ne pomerio se s mesta

Dačić je izjavio da je protiv toga da se skraćuje mandat vlade i da je to njegov pristup kada je reč o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima.

“Nije Vučić samo namgrđen, možete sa njim da razgovarate ljudski. Kad smo polagali zakletvu u skupštini, kao novi ministri, Vučiću sam rekao da ću na tekst zakletve da dodam - ne pomerio se s mesta”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li očekuje parlamentarne izbore sledeće godine.

Kako je rekao, to je njegov pristup kada je reč o vanrednim parlamentarnim izborima, ali je i naveo da se uvek sprema za izbore.

Kada je reč o predsedničkim izborima, Dačić kaže da je SPS spreman da razgovara o zajedničkom kandidatu vladajuće kolalicije, ako postoji takva inicijativa Aleksandra Vučića i SNS, ali i naveo da tih razgovora do sad nije bilo.

Dodao je da je SPS uvek spreman da ima svog predsedničkog kandidata, navodeći da Tomislav Nikolić trenutno nije kandidat i da zato ne zna zašto bi se o njemu izjašnjavao.

Ocenio je kao apsolutnu humoresku medijske spekulacije da SPS “flertuje” ili bilo šta ima sa Vukom Jeremićem u smislu njegove predsedničke kandidature.

Dačić kaže da Jeremić izlazi sa konceptom da uzme malo glasova patritoskog bloka i malo glasova DOS-ovog bloka.

“Mislim da je to nemoguće. Naš deo glasova sigurno neće uzeti. Siguran sam da će zajednički kandidat vladajuće koalicije, ako ga bude, pobediti u prvom krugu izbora. Ako ne bude zajedničkog kandidata, onda nema nam druge nego da pobedi naš kandidat”, rekao je Dačić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.