Dačić: Postignut dogovor o izborima u dijalogu bez posredovanja stranaca

Izvor: VOA, 23.Okt.2021, 13:07

Dačić: Postignut dogovor o izborima u dijalogu bez posredovanja stranaca

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je, na sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca, postignut načelan dogovor o unapređenju izbornih uslova i da bi predstavnici partija trebalo sledeće nedelje da potpišu dokument, prenosi Fonet. U ovom dijalogu učestvuju SPS i SNS sa strane vlasti i Dveri, Zavetnici, Dosta je bilo, Zdrava Srbija, Pokret obnove kraljevine Srbije, Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka sa strane opozicije. Današnjem sastanku je prisustvovao i presdsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dačić je rekao da je dogovor postignut o različitim aspektima biračkog procesa i samog dana izbora, pa do finansiranja kampanje i pitanja medija. Kaže da je ostalo samo da se dogovoreno tačno formuliše u dokumentu, a taj sporazum će biti ponuđen na potpis i drugim strankama koje to žele i koje su učestvovale na prvom, plenarnom zasedanju. "Jedan od rezultata ovog dogovora je da će opozicija imati mesto ne samo u RIK, već i jedno mesto u stalnom sastavu svih biračkih odbora u Srbiji", istakao je Dačić. Predsednik Skupštine je rekao da se nije odlučivalo o datumu vanrednih parlamentarnih izbora, ali da je ponovoljeno da će verovatno biti održani 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsedničkim i gradskim izborima. Poslanici EP pozivaju opoziciju da učestvuje u nadzornom telu   Paralelno sa ovim, odvijao se i drugi dijalog opozicije i vlasti uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta. Taj dijalog je rezultirao sporazumom o izbornim uslovima koji veći deo opozicije nije prihvatio i njime nije zadovoljan, i najavio da neće učestvovati u privremenim nadzornim telima za kontrolu izbora i medije. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i poslanica Tanja Fajon pozvali su opozicione partije da delegiraju predstavnika u Privremeno nadzorno telo. U pismu upućenom na adrese Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokreta za promene, oni ih "ohrabruju" da predsedniku Skupštine Srbije do 25. oktobra odrede svog člana, "koji ispunjava najviše standarde profesionalnog i ličnog integriteta", prenosi Fonet. Podsećaju da je u međustranačkom dijalogu, koji je sa evroparlamentarcima održan 17. i 18. septembra u Beogradu, dogovoreno 16 različitih mera za poboljšanje izbornih uslova, zasnovanih na stavovima "svih učesnika u procesu dijaloga". "Želeli bismo da vas ohrabrimo da aktivno učestvujete u primeni ovih mera koje bi mogle da pomognu poboljšanju uslova za predstojeće izbore u Srbiji", poručili su Bilčik i Fajon u pismu u koje je FoNet imao uvid. Uspostavljanje boljih uslova za političku utakmicu primarna je odgovornost državnih vlasti i institucija, ali je i "vaša uloga, kao opozicionih snaga, od najvećeg značaja", ističe se u pismu. "Dijalog, komunikacija i saradnja među razločitim političkim snagama su ključni za demokratski razvoj naših društava i građana koje predstavljamo", zaključuju Bilčik i Fajon.  
Pogledaj vesti o: Izbori,   Dveri

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Novom danu o izbornim uslovima

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2021

Na sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca postignut načelan dogovor o tekstu sporazuma o unapređenju izbornih uslova. Dogovoreno je i da se u Srbiji istovremeno održe beogradski, parlamentarni i predsednički izbori i to 3. aprila. Zbog čega nisu prihvaćeni zahtevi...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.