Izvor: RTS, 13.Apr.2021, 15:28

Dačić: Odnosi sa SAD među prioritetima državne politike

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija i Sjedinjene Države nisu dozvolile da godina, koju je "pojela korona, pojede i međusobne odnose dve zemlje". Američki ambasador Entoni Godfri je naveo da je veliki optimista kad je reč o budućnosti srpsko-američkog partnerstva.
Dačić je na konferenciji "Godinu dana kasnije: Srpsko-američki odnosi u vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << korone", rekao da su dve zemlje imale neprekidnu i veoma živu diplomatiju, koja je, kaže, kulminirala susretom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg predsednika Donalda Trampa u Beloj kući.

"Promena administracije i dolazak predsednika Bajdena, za Srbiju samo znači nastavak stalnog i partnerskog rada na pronalaženju kompromisa za pitanje Kosova i Metohije, kao apsolutno najvažnijeg državnog i nacionalnog prioriteta Republike Srbije", rekao je Dačić.
On je dodao da Srbija u predsedniku Bajdenu i njegovim saradnicima ima iskrene partnere, i njihovu dobru energiju da i pitanje Kosova i Metohije, ali i druga važna pitanja od obostranog interesa dve zemlje, rešavaju kroz stalnu komunikaciju i dobru veru.
Dačić je kazao da su odnosi Srbije i SAD jedan od najviših prioriteta državne politike Srbije.
Ocenio je da su odnosi bili partnerski, solidarni, a u najtežim trenucima i bratski.
"To ne smemo da zaboravimo", poručio je Dačić.
Ističe da je ponosan što je kao ministar spoljnih poslova omogućio velikom broju stranih državljana da se iz Srbije vrate kući, a među njima je, kaže, bilo i 250 Amerikanaca.
"Negde u isto vreme, Srbija je od Sjedinjenih Država dobila kontingent medicinske opreme, u tom trenutku životno važne za naše građane", ukazao je Dačić.
Prema njegovim rečima, Srbija s nestrpljenjem očekuje potpunu normalizaciju globalnih prilika u vezi sa pandemijom i na tome radi maksimalnim naporom i ima odlične rezultate iza sebe.
"Raduje nas i to što je i Amerika u samom svetskom vrhu po broju vakcinisanih i što smo zajedno u krugu zemalja koje će među prvima moći da se pohvale da su epidemiju ostavili iza sebe", podvukao je Dačić.
Siguran je, kaže, da će i Srbija i Amerika znati da očuvaju jednu konstantu, a to je zajednički napor da nastave da rade na napretku odnosa u svim oblastima.
Godfri: Veliki sam optimista po pitanju srpsko-američkog partnerstvaAmerički ambasador Entoni Godfri izjavio je danas da je veliki optimista kad je reč o budućnosti srpsko-američkog partnerstva.
Godfri je istakao da je Srbija tokom pandemije bila dobar prijatelj SAD i Balkana, podsetivši na specijalne letove koje je organizovala za američke državljane, kao i na pomoć u testovima i distribuciji vakcina.
"Amerika takođe produbljuje svoju posvećenost Srbiji", rekao je Godfri.
Američki ambasador je podsetio i na sporazum koji je potpisao sa ministrom finansija Sinišom Malim o podsticanju investicija, čime su stvoreni uslovi za početak aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC).
On je dodao da se sa srpskim Ministarstvom finansija radi na paketu zajmova i bankarskih garancija vrednim milijardu dolara podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji tokom pandemije.
Godfri je naveo da je sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisan sporazum o nastavku naučnog i tehnološkog partnerstva za narednih 10 godina.
Posebno se, kaže, ponosi što se sa Ministarstvom rudarstva i energetike koje vodi Zorana Mihajlović radi na daljem razvoju mogućnosti za investiranje u sferi rudarstva, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.
"Otvorene su ogromne mogućnosti da radimo zajedno", istakao je Godfri.
Američke kompanije spremne su da pomognu Srbiji u transformaciji energetskog sektora, naveo je Godfri i naglasio da Srbiju, koja u oblasti obnovljive energije ima veliki potencijal, i na tom polju vidi kao lidera na Balkanu.
"Američke kompanije izrazile su želju za partnerstvom i u cilju širenja upotrebe obnovljivih izvora energija – energije vetra i solarne, a Srbija u tome ima veliki potencijal", rekao je Godfri i naglasio da ceo svet odustaje od energije zasnovane na ugljeniku.
Godfri je rekao da administracija Džoa Bajdena radi da se širom sveta izbori sa izazovima klimatskih promena.
"Drago mi je što je ovde (ministarka rudarstva i energetike) Zorana Mihajlović, koja bolje od svih zna kako će budućnost Srbije morati da se promeni kada je reč o energetici. Ona je lider u Srbiji i ponosan sam što SAD mogu da joj pomognu. Američke kompanije žele da dođu u Srbiju i budu deo transformacije u energetskom sektoru", kazao je Godfri.
Prema njegovim rečima, postoji dosta prilika da američke kompanije pomognu Srbiji i u drugim oblastima.
Mihajlović: Odnosi Srbije i SAD od ogromnog značaja Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je na konferenciji da su odnosi Srbije i SAD od ogromnog značaja za našu zemlju i podsetila da su odnosi uspostavljeni još 1882. godine.
"Mislim da je naša obaveza da ih još više produbimo, da zajednički na ovim prostorima pokažemo koliko nam je važno da se razvija Srbija, ali i ceo region", rekla je Mihajlovićeva.
Ona je navela da se u vreme pandemije koronavirusa, odnosno u vreme krize, najviše vide prijatelji, te ocenila da su SAD prijatelj Srbiji, kao što je Srbija prijatelj SAD.
Potpredsednica Vlade je podsetila da su ponovo uspostavljeni letovi između Beograda i Njujorka, kao i na Vašingtonski sporazum, izgradnju Moravskog koridora, Memorandum o infrastrukturi.
Mihajlovićeva je poručila da obe zemlje treba da rade na tome da imaju strateški sporazum o saradnji.
Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, Vladimir Marinković, rekao je da postoje stalni napori da se unaprede bilateralni odnosi dve zemlje, iako se vodi bitka sa kovidom 19.
On je ocenio da su odnosi između Srbije i SAD "veoma živi" i podsetio na potpisivanje Vašingtonskog sporazuma, dolazak DFC u Srbiju, kao i na potpisivanje sporazuma o zaštiti i podsticanju investicija koji, kako kaže, otvara put za novu eru u našim odnosima, nove američke investicije u Srbiji, ali i za unapređenje političkih odnosa.
"Možemo da se pohvalimo da svakog dana dobijamo nove prijatelje i članove srpskog kokusa u američkom Kongresu i Senatu zahvaljujući aktivnosti nas ovde, ali i ambasadora Marka Đurića", rekao je Marinković.
Siguran je, kako je rekao, da SAD nemaju većeg saveznika u ovom delu Evrope od Srbije.
"Želimo da se u godini u kojoj obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa vratimo na stare staze", poručio je Marinković.
Đerlek: Posle korone prioritet očuvanje mentalnog zdravljaOčuvanje mentalnog zdravlja nacije jedan je od glavnih izazova tokom pandemije, ocenio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i upozorio da ćemo problem tek imati kada se završi priča sa korona virusom.
"Zdravstveni sistem se već sprema za borbu za očuvanje mentalnog zdravlja", rekao je Đerlek.
Naveo je da je pored očuvanja ekonomije i borbe protiv korona vurusa jedan od glavnih izazova kako sačuvati javno i mentalno zdravlje nacije.
"Primetili smo da kovid ne samo što nam odnosi živote, već i izuzetno loše utiče na mentalno zdravlje", rekao je Đerlek.
Državni sekretar je podsetio da je za kvalitetan zdravstveni sistem važna ekonomija i da bez njenog razvoja ne bismo mogli da ulažemo toliko novca koliko je uloženo u borbu protiv korona virusa.
"Ako ima išta dobro u ovoj borbi to je što nas je ujedinila i pokazala da samo sa velikom solidarnošcu i empatijom možemo izaći kao pobedinici i vratiti se normalnom životu", naveo je Đerlek i zahvalio ambasaodru i SAD na ulaganjima u Srbiju i pomoći zdravstvenom sistemu.
Svima je, kako navodi, potrebna zajednička strategija za borbu protiv korona virusa na svetskom nivou, ali i akcioni plan na evropskom nivou o tome kako sačuvati ekonomiju.
"Potrebna nam je zajednička strategija kako sačuvati ekonomiju da bismo imali kvalitetan zdravstveni sistem. Ne bismo mogli da pravimo ni četiri klinička centra, ni dve kovid bolnice koje su nam sačuvale zdravstveni sistem, ni treću koju počinjemo da gradimo u Novom Sadu, ali ni nabavku vakcina", rekao je Đerlek.
Naglasio je da je važno da probamo da se proizvede što više kvalitetnih bezbednih vakcina i da vakcinišemo što više ljudi, te zaključio da je potrebno pripremiti se i za neku novu opasnost, novi virus.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Godfri: Amerika produbljuje posvećenost Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Apr.2021

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države produbljuju posvećenost Srbiji koja je u vreme pandemije pokazala da je dobar prijatelj Amerike i Balkana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.