Dačić: MSP postupilo kako treba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 00:23

Dačić: MSP postupilo kako treba

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i Ministarstvo postupili kako treba, kada su u subotu uveče primenili meru reciprociteta u vezi proterivanja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića iz te zemlje.

Dačić je za TV Pink, rekao da u međunarodnoj politici postoji mera reciprociteta koju sve zemlje na svetu primenjuju i istakao da je Božović proteran bez ikakvog razloga.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rekao, mera reciprociteta je pametna odluka, ali i da je želja da sa Crnom Gorom bratskom državom imamo dobre odnose nešto drugo.

"Ovo što je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić večeras uradio nije osporio šta je urađeno, već je smatrao da time pokazujemo da imamo dobru volju da sarađujemo i pružamo ruke jedni drugima, bez obzira šta su oni uradili", rekao je Dačić.

Dačić: Osuđujem politizaciju pandemije, najvažnija je saradnja

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić osudio jе svaku vrstu politizacije pandemije korona virusa i istakao da je najvažnije da postoji dobra saradnja onih koji se bave naukom i onih koji vode državu.

"Zar mislite da parlament treba da prekine rad u uslovima korone? Nešto mora da funkcioniše. Ne može sve da stane i nije ni predviđeno to, zato je potrebno napraviti uslove za život sa koronom. Za pet godina ovoga ćemo se sećati kao lanjskog snega. Zaboravićemo sve što je bilo, i mi i svet, i nespremni ćemo dočekati neki naredni virus", izjavio je Dačić za TV Pink.

Kako je naveo, svet ništa nije naučio iz prošlosti, aludirajući na pandemiju španske groznice od pre 100 godina

"Sve modifikacije gripa su nastale iz španske groznice, ali tada nije bilo savremenih lekova. Sada, 100 godina nakon toga mi nismo tu špansku groznicu upisali kao jedan od najznačajnijih događaja 20. veka, a to se ponovilo u teškom obliku, ali sa lakšim posledicama. Zaboravili smo na epidemije koje su odnosile po 30 odsto stanovništva", rekao je Dačić.

On je dodao da ga baš zanima šta će još uraditi odlazeći crnogorski režim u vezi Srbije.

"Ne pamtim da je ovako nešto zabeleženo u istoriji. Došli smo do toga da ispada da smo najveći neprijatelji. Možda je i dobro, jer je time režim Mila Đukanovića dao svoj poslednji pečat vladavine", rekao je Dačić.

On je naveo i da, kakva god bude nova crnogorska vlada, biće bolja od vlade DPS-a.

Država da primeni najoštrije mere na onima koji prete

Dačić je izjavio da bi svaki od slučajeva u kojima se preti predsedniku države i javnim ličnostima trebalo detaljno da ispitaju nadležne službe i da provere kakva je realna opasnost, ali i da država primeni najoštrije mere, kako bi se znalo kakva je kazna za to.

Dačić je to rekao povodom pretnji koje je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici prošle nedelje izrekao bivši poslanik Dveri Srđan Nogo.

"Mi imamo manir da kažemo da su ti gluposti, iako istorija nasilja govori da ga čini takva vrsta ljudi. Oni stvaraju atmosferu da je normalno da pretite predsedniku. Kako običan covek da se ponaša, ako predsednik nije zaštićen", rekao je Dačić.

On je kazao da bi takve stvari trebalo da osude i lideri opozicije, jer upravo oni indukuju govor mržnje prema Vučiću.

"Kada se pojavi nešto ovako, treba da izađu lideri opozicije i osude to. Onda bi javnost imala u vidu da ne tolerišu takve stvari. Time se indukuje atmosfera u društvu", rekao je Dačić.

Poreklom imovine da se bave nadležne institucije

Dačić je rekao da ne zna kako se pitanje imovine brata Dragana Đilasa nije postavilo do sada i istakao da poreklom imovine treba da se bave nadležne institucije.

"Vučić i Nikolić dok su bili u opoziciji nisu pominjali porodice Tadića i drugih, a danas je to postala mantra. Ja se politikom bavim 30 godina i imam jedan stan. Zamislite kada bih imao dva ili tri. Ovde postoje neki arijevci, viša klasa, koji smatraju da im niko ništa ne sme. Isti aršini treba da postoje prema svima", rekao je Dačić.

On je istakao da ni za koga ne kaže da je lopov dok drugačije ne dokažu nadležni organi i dodao da oni koji napadaju druge, ne bi trebalo da se bune ako neko učini isto to njima.

"Ako imate situaciju da neko pomene vašu porodicu, pravite se da ste žrtva i da je to neprincipijelni način. Ja znam kako od politike možete da živite. Ako živite drugačije, znači niste živeli od politike već od nekog biznisa koji je legalan ili nelegalan, odnosno zloupotreba političke funkcije", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ambasador Djukić: Božović je trebalo da bude ranije proteran

Izvor: Beta, 30.Nov.2020

Diplomata i bivši ambasador Srećko Djukić izjavio je danas da je proglašenje ambasadora Vladimira Božovića za personu non grata u Crnoj Gori u prvom trenutku bilo "iznenadjenje", ali da kada se zna suština i jednog i drugog režima postavlja se pitanje zašto se to ranije desilo.Djukić je agenciji...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.