Ivana Žigon poslala moćnu poruku povodom Dana pobede: Alchajmer je opasniji od korone

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2021, 21:46

Ivana Žigon poslala moćnu poruku povodom Dana pobede: "Alchajmer je opasniji od korone"

Glumica se oglasila povodom velikog praznika!

Veliku ulogu u proslavljanju Velike pobede nad fašizmom 9. maja u našoj zemlji ima i naša umetnica Ivana Žigon. Kao predsednik društva Srpsko rusko beloruskog prijateljstva, ali kako sama ističe, pre svega kao umetnik, izborila se da se Dan pobede bude svečano proslavljen posle dugog perioda zaborava jos 2013. godine u Sava centru pred prepunom salom. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

U intervjuu sa Marinom Rajevic "Dok anđeli spavaju", Ivana ističe da je bilo veoma važno proslaviti taj dan dok je bilo još uvek puno živih veterana u našoj zemlji, u njihovom prisustvu.

Vredelo je raditi čitavih šest meseci na spektaklu "Beli ždralovi" što je shvatila, kada je videla njihove osmehe posle dugih godina poništavanja njihovog velikog podviga.

- Veoma sam srećna da se od 2014. godine ovaj praznik ponovo i zvanično slavi u našoj zemlji. Time pokazujemo da naša država više ne pristaje na reviziju istorije, već ni na razgradnju svega onoga što nas čini ljudima. Ne ponižavamo više podvig naših predaka, jer nema ničeg tako sramotnog i toliko nedostojnog. Budućnost postoji, pa i sam život postoji, samo ukoliko se odupremo Alchajmerovoj bolesti čiji se virus širi brže i podmuklije od korone - poručuje glumica i reditelj Ivana Žigon.

- Taj Alchajmerov virus o kome ja metaforički govorim je fabrikovan u velikim svetskim laboratorijama za ispiranje mozga. Tako se zanemaruje 27 miliona žrtava Sovjetskog Saveza, a Evropa koja umesto da toga dana slavi dan pobede i zahvalnost toj žrtvi, proglašava svoj dan Evrope u kome se uvode sankcije istoj toj Rusiji koja ih je oslobodila. Iz dana u dan nepravde i zamene teza su sve brojnije, a njihove mutacije prete uništenjem čitavog čovecanstva. Kao što je Kosovska bitka uporište svih velikih srpskih umetnika i pisaca, tako je i Velika pobeda nad fašizmom inspiracija svakom slobodnom, progresivnom i zdravomislećem intelektualcu 21 veka… Milion i sto hiljada sovjetskih vojnika poginulo je samo za odbranu Evrope, van granica Sovjetskog Saveza. Nekoliko hiljada Rusa je poginulo za samo tri dana u Batinskoj bitci u našoj zemlji - kaže glumica.

- A danas se dešava da im se po mnogim zemljama ruše spomenici. Hvala Bogu, onaj glavni usred Berlina stoji ponosito, jer je i Nemce odbranio od fašizma. Premalo o tome znaju naša deca. To mi je bio veliki motiv da radim kao umetnik na ovoj temi. Moja generacija ima dug da prenese luč istine svojim potomcima. To je i dug umetnosti, da pronosi svetlost istine! Ovakvom stradanju sovjetskih i naših boraca, kao i svih antifašistickih snaga u Evropi posvećen je moj spektakl "Beli ždralovi" koji se igrao u Beogradu, u Rusiji i u Minsku. Srećna sam što je naša omladina sve upoznatija sa pesmama velikog otadžbinskog rata kako Rusi zovu Drugi svetski rat. To su grandiozne pesme - kaže Ivana Žigon.

- Moj otac Stevo Žigon, trogodišnji zatočenik logora Dahau je govorio: "Dok su fašisti pevali o ženi lakog morala - o Lili Marlen, sovjetski vojnik pevao je o majci koja u tamnoj noći bdije nad kolevkom." Hiljade lirskih, ljubavnih pesama pevale su se u toj nadčovečanskoj borbi nad fašizmom.. Propaganda je učinila da mladi naraštaji mnogo toga zaborave, ali besmrtni puk u Rusiji u kome milioni Rusa drže u svim gradovima slike svojih pradedova poginulih za slobodu Rusije, ali i čitave Evrope prenula je omladinu u Rusiji, pa i Srbiji koja počinje da peva uz velikog Hvorostovskog, uz hor "Aleksandrov", uz grupu "Ljube"  - rekla je glumica.

Podsećamo da je Ivana za svoj spektakl o pobedi nad fašizmom nagrađena u Rusiji mnogobrojnim nagradama, među kojima je godišnja nagrada grada heroja Sevastopolja za doprinos u borbi antifašizmu. Međutim, ona ističe da joj je od svih mnogobrojnih nagrada glumačkih i humanitarnih koje je dobijala u Srbiji i Rusiji najdraža možda upravo nagrada "Borca" koju su joj pre nekoliko godina u Beogradu dodelili heroji Drugog svetskog rata. Ivana krajem maja putuje u Rusiju gde će kao podpredsednik festival "Zlatni vitez" prisustvovati tridesetogodisnjem jubileju ovog foruma u Sevastopolju, a potom održati nekoliko koncerata sa bardom Aleksandrom Curkan Žuravljovim u Moskvi, kao i gradu Tarusa gde je rođena Marina Cvetajeva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.