U novembru počinje isplata UVEĆANIH PENZIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Sep.2018, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novembru počinje isplata UVEĆANIH PENZIJA

Nacrt Zakona predviđa velike promene

Zakon o privremenom umanjenu penzija biće ukinut zaključno sa isplatom septembarskih primanja za najstarije nakon čega će se ponovo isplaćivati zakonske penzije!

Pročitajte i:

Nov nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO takođe predviđa izmene obračuna penzija za poslednju godinu radnog staža. I to tako što građani koji odu u penziju početkom godine neće više morati da čekaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tri meseca da zvanična statistika izađe s podacima o prosečnoj godišnjoj zaradi. Ubuduće će se izračunavati tako što će se prosečna mesečna primanja za januar pomnožiti sa 12.

Penzioneru kome se ne mogu utvrditi godišnji lični koeficijenti ni za jednu kalendarsku godinu - godišnji lični koeficijent iznosiće jedan. Istovremeno, onom ko nema utvrđen staž osiguranja za celu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent utvrđivaće se srazmerno stažu osiguranja navršenom u toj kalendarskoj godini.

Nacrt predviđa drugačiji obračun prevremene starosne penzije kod radnika sa beneficiranim radnim stažom koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjene visine penzije.

Ukoliko neko ko je imao beneficiju tokom radnog veka i ostvario 40 godina radnog staža i ima 54 godine, a treba mu 56 da bi po zakonu otišao u starosnu penziju, penali će mu se obračunavati samo dve godine, dok ne ispuni zakonski uslov za punu starosnu penziju.

Granica se može maksimalno snižavati do 50 godina života za osiguranike koji rade ili su radili na poslovima sa maksimalnim stepenom uvećanja staža osiguranja.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije,   Penzija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.