Birokratija sahranila živu ženu, niko ne pokušava da ispravi grešku

Izvor: Radio 021, 31.Dec.2016, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Birokratija sahranila živu ženu, niko ne pokušava da ispravi grešku

Penzionerki Ružici Prvulović (83) obustavljena je isplata penzije, jer se u zvaničnim papirima vodi kao umrla.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i "Pošta Srbije" prebacuju odgovornost jedni na druge zbog greške birokratije.

Krajem oktobra, Ružica se povredila u svom stanu, kada je polomila kuk. Do sredine novembra boravila je u Gradskoj bolnici na Zvezdari. Pošto je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vezana za krevet, nakon izlaska iz bolnice, došla je u kuću svoje ćerke.

- Trebalo je da joj stigne penzija, ali pošto ne boravi na adresi gde joj stiže ček, otišli smo u PIO fond da se raspitamo kako možemo da primimo novac. Tamo su nam, međutim, rekli da se u njihovom sistemu moja majka vodi kao pokojna - kaže njena ćerka Ljiljana Aleksić.

Na njeno insistiranje da joj objasne kako je moguće da živu osobu proglase mrtvom, rekli su da je penzija koju je trebalo da primi 10. novembra vraćena, jer su u pošti na osnovu nepodignutog čeka zaključili da je žena preminula i takav dopis poslali PIO fondu.

- Žalili smo se ispostavi pošte u Padinskoj skeli, preko koje prima penziju, a tamo su nam samo kratko rekli da nije poslat nalog za isplatu. I oni tvrde da kod njih nije napravljen nikakav propust i da ne mogu ništa da urade. I u jednoj i u drugoj ustanovi nas šetaju od šaltera do šaltera i tvrde da problem nije potekao od njih. Verujem da je neko, slučajno, napravio grešku. Međutim, ne mogu da verujem da niko ne pokušava da je ispravi - priča Ljiljana Aleksić za Novosti.

Porodici su, prema njihovim rečima, u PIO fondu objasnili da Ružica ne može da računa ni na sledeće isplate penzije sve dok se ova situacija ne reši. U međuvremenu ona ne može ni da se leči, jer je ni zdravstveni sistem ne prepoznaje.

Autor: Novosti/ foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.