RT: Nemilosrdni američki „rat protiv terora“ izgubljen pre mnogo godina - bivši predsednik Avganistana Hamid Karzai

Izvor: Vostok.rs, 02.Avg.2021, 09:11

RT: Nemilosrdni američki „rat protiv terora“ izgubljen pre mnogo godina - bivši predsednik Avganistana Hamid Karzai

SAD su izgubile rat u Avganistanu ne kada su odlučile da se povuku nakon što su talibani počeli da vraćaju vlast, već pre mnogo godina, kada su bombardovali avganistanske domove u ime borbe protiv terora, rekao je bivši predsednik Hamid Karzai u intervjuu za RT. Invaziju koalicije predvođene SAD u Avganistanu 2001. godine, nakon tragedije 11. septembra, pozdravio je značajan deo avganistanskog stanovništva koji je želeo da se oslobodi "ekstremizma i nasilja" talibanske vladavine, rekao je Karzai. Podrška lokalnog stanovništva bila je jedan od faktora koji su doveli do „neposrednog uspeha“ Amerike u ratu protiv talibana. "Počeli smo da se radujemo sa ogromnim nadama", rekao je bivši predsednik Avganistana. Ipak, te nade su uništile američke snage i način na koji je Vašington vodio svoj „rat protiv terora“, smatra on. "Amerikanci su nam rekli da su svetilišta izvan Avganistana. Ali onda su počeli da bombarduju avganistanska sela i kuće i da naše ljude ranjavaju i ubijaju, a kuće uništavaju."
  Akcije SAD-a takođe su razorile svaku nadu za političko pomirenje u vreme dok je njegova vlast bila na čelu države, podsetio je Karzai. Objasnio je da je njegov kabinet pomilovao mnoge bivše talibanske borce i da ih je to ubedilo da se skrase i započnu novi, miran, život. "Tada su SAD odjednom počele napadati talibanske domove i napadati sela i naterali su ih da napuste zemlju. Upravo nasilje nad avganistanskim narodom u ime borbe protiv talibana dovelo me do toga da talibane nazivam našom braćom", rekao je bivši predsednik. "Stvari su krenule naopako. Počeli su da se ponovo pojavljuju i deo stanovništva je otišao sa njima." Sada, kada se SAD spremaju potpuno povući iz Avganistana, Karzai veruje da je jedini put napred razgovor s talibanima, iako se njihove terorističke aktivnosti ne mogu jednostavno zaboraviti. Avganistanu hitno treba vlada koja bi imala vlast nad čitavom zemljom, rekao je bivši predsednik. Ako bi to bio slučaj, sve pretnje sa kojima se Avganistan i zemlje u regionu suočavaju "automatski bi nestale", smatra on.     Karzai više ne polaže nade u budućnost Avganistana na nekim "udaljenim velesilama" poput SAD -a. Umesto toga, kaže on, Kabul mora da razume vrednost svog geostrateškog položaja i da ga iskoristi za „unapređenje poverenja između naših suseda i velikih sila u regionu“, poput Rusije, Indije i Kine, i da ih ima kao „saveznike za stabilnost. " Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.