Predstavljen izveštaj o srpsko-albanskoj međusobnoj percepciji

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2018, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen izveštaj o srpsko-albanskoj međusobnoj percepciji

Predstavljanje Albanije i Albanaca u srpskim medijima je većinom negativno, ali postoje pozitivni trendovi koji mogu povećati razumevanje, rekao je danas predsednik Evropskog pokreta u Srbiji (EpuS) Mihailo Crnobrnja.

Na predstavljanju izveštaja "U medijskom ogledalu - srpske i albanske međusobne percepcije", urađenog u okviru projekta Jačanje saradnje između Srbije i Albanije, koji su sproveli EPuS, Misija OEBS u Srbiji i Ambasada Italije, Crnbobrnja je rekao da izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predstavlja "doprinos poboljšanju odnosa" dve zemlje.

"Jasno je iz izveštaja i realnosti da je Kosovo glavna tema u medijskom ogledalu", rekao je Crnobrnja i dodao da preovlađuje negativan stav. On je dodao da se iz izveštaja mogu videti i pozitivne stvari u kulturi, ekonomiji i turizmu.

"To su vrata kroz koja se najbrže može promicati", rekao je Crnobrnja.

Predsednica Foruma za međunarodne odnose EPuS-a Jelica Minić rekla je da je vrlo važno videti kakva je situacija da bi ona mogla da se menja i da ovaj izveštaj doprinosi tome.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo ocenio je da dobri odnosi Beograda i Tirane imati pozitivan uticaj na čitav region.

"Ako postoji razumevanje Srbije i Albanije, balkanski region će biti stabilniji" rekaoa je ocenivši da se poslednjih godina situacija poboljšala i da Beograd i Tirana konstruktvno sarađuju.

Ambasadaor Lo Kašo rekao je da "Srbija i Albanija treba da dobiju jasnu evropsku perspektivu što će poboljšati stabilnost Zapadnog Balkana".

"Bolje poznavanje i prevazilaženje predrasuda je ključno za to", naglasio je i dodao da su "Beograd i Tirana su prešli sa konforntacije na saradnju".

Ambasador Albanije Iljir Boćka rekao je da danas predstavljeni izveštaj "U medijskom ogledalu - srpske i albanske međusobne percepcije" daje živu sliku realnosti i da je poziv da se radi na promenama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.