Popović: Promena ustava isključuje politiku iz izbora sudija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2021, 16:20

Popović: Promena ustava isključuje politiku iz izbora sudija

Predloženim promenama Ustava isključeno je učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, što garantuje veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca, izjavila je danas ministarka pravde Maja Popović.

Ona je učestvovala na trećem javnom slušanju o Nacrtu akta o promeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za sprovođenje Ustava, održanom u Novom Sadu, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je navela da će takva rešenja doprineti ne samo jačanju vladavine prava, već i povećanju pravne sigurnosti, kao značajnog uslova za strana ulaganja i povećanje standarda građana Republike Srbije.

U tom smislu, naglasila je i značaj ustavnih promena za proces evropskih integracija, kao strateškog cilja Republike Srbije, ali i ispunjenje preporuka Grupe država protiv korupcije (GREKO).

U javnom slušanju učestvovali su i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije, Jelena Žarić Kovačević, članovi resornog odbora Narodne skupštine, članovi Radne grupe, kao i šira javnost - predstavnici sudova, tužilaštava i strukovnih udruženja.

Ispred Ministarstva pravde, javnom slušanju su prisustvovali i državni sekretar Livija Pavićević, šef Kabineta Marijana Savić Simić i viši savetnik Vladimir Vinš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarka Popović: Promene Ustava garantuju veću nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Sep.2021

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je danas da će predložene promene Ustava u oblasti pravosuđa isključiti učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, što "garantuje veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca".

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.