OEBS pozdravio odluku Vlade Srbije da stavi van snage zaključak o informisanju

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Apr.2020, 11:21

OEBS pozdravio odluku Vlade Srbije da stavi van snage zaključak o informisanju

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio pozdravili su odluku Vlade Srbije da stavi van snage zaključak koji joj je davao kontrolu nad objavljivanjem informacija o pandemiji koronavirusa.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, Dezir je pozdravio "brzu reakciju srpskih vlasti i njihovu spremnost da uvaže primedbe i komentare medijske zajednice".

"Pristup informacijama je ključan za novinare da rade svoj posao i da profesionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izveštavaju o pitanjima od javnog interesa koja se odnose na zdravstvenu krizu", rekao je Desir.

Ambasador Oricio je naveo da su "lokalne vlasti, odgovarajući pozitivno na opravdane zabrinutosti medijskih profesionalaca, pokazale posvećenost principu slobode izražavanja i razumevanje važnosti prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja".

"Otvorenost prema konstruktivnim sugestijama posebno će omogućiti lokalnim novinarima da bolje služe građanima i pružaju pouzdane informacije njihovim zajednicama", naveo je Oricio.

Vlada Srbije je u četvrtak stavila van snage zaključak koji joj je davao kontrolu nad objavljivanjem informacija o pandemiji korona virusa, posle verbalnih protesta i hapšenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić zbog teksta o uslovima rada u Kliničkom centru Vojvodine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.