NVO pozvale MUP da do daljeg obustavi uvođenje sistema za pametan video nadzor

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2019, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO pozvale MUP da do daljeg obustavi uvođenje sistema za pametan video nadzor

Partneri za demokratske promene Srbije, SHARE Fondacija i Beogradski centar za bezbednosnu politiku pozvali su danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da "do daljeg" obustavi uvođenje sistema za pametan video nadzor, naglasivši da je potrebno sprovesti široku javnu raspravu o potrebama, efektima i mogućim posledicama uvođenja ovakvog sistema, saopšteno je iz Medija centra.

Kako se u saopštenju navodi, te organizacije su izradile i objavile detaljnu analizu Procene uticaja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << obrade na zaštitu podataka o ličnosti korišćenjem sistema video nadzora, a zajednički zaključak analize je da Procena uticaja MUP-a ne ispunjava ni formalne ni materijalne uslove propisane zakonom i da bi MUP trebalo da "do daljeg obustavi uvođenje sistema za pametan video nadzor".

Navodi se da je uvođenje pametnog video nadzora sa kamerama u javnom prostoru i softverom za prepoznavanje lica izazvalo opravdanu zabrinutost u javnosti i da su od najave tog sistema organizacije građanskog društva nastojale da "prate usklađenost procedura sa Ustavom Srbije i važećim zakonima", uprkos netransparetnosti čitavog procesa.

"Procena uticaja ne ispunjava minimum propisanih zakonskih elemenata: metodologija izrade i struktura Procene uticaja nisu usaglašeni sa zahtevima zakona ne postoji sveobuhvatan opis predviđenih radnji obrade ličnih podataka nisu procenjeni rizici po prava i slobode građana nisu opisane mere koje se nameravaju preduzeti u odnosu na postojanje rizika delimično su opisane tehničke, organizacione i kadrovske mere u cilju zaštite ličnih podataka", navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.