Miris „novog” ili otrovni fenol u vrtiću „Dragan Laković”

Izvor: Politika, 04.Sep.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miris „novog” ili otrovni fenol u vrtiću „Dragan Laković”

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali dao nalog da se deca izmeste iz vrtića, grad je organizovao preglede dece na VMA kako bi se utvrdilo da li postoji bilo kakvo trovanje, a očekuju se rezultati Instituta za javno zdravlje i iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča”.

Afe­ra sa „smr­dlji­vim zgra­da­ma” u no­vo­be­o­grad­skom na­se­lju Dr Ivan Ri­bar, ko­ja se od pro­šle go­di­ne ne sti­ša­va, pro­bu­di­la je crv sum­nje i ne­ko­li­ko blo­ko­va >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da­lje – kod ro­di­te­lja ma­li­ša­na ko­ji po­ha­đa­ju vr­tić „Dra­gan La­ko­vić”. Po­je­di­ne ma­me i ta­te u ob­da­ni­štu otvo­re­nom pre go­di­nu da­na uz­ne­mi­rio je mi­ris či­ji in­ten­zi­tet ne po­pu­šta od ka­da je, ka­ko tvr­di ro­di­telj Sa­ša An­tić, naj­mo­der­ni­ji pred­škol­ski obje­kat u Be­o­gra­du iz­gra­đen. Upla­še­ni da vr­tić ne mi­ri­še „na no­vo”, već na po­ten­ci­jal­no otrov­na fe­nol­na i dru­ga je­di­nje­nja zbog ko­jih su ise­lje­ne „smr­dlji­ve zgra­de”, pre me­sec da­na alar­mi­ra­li su no­vo­be­o­grad­sku Pred­škol­sku usta­no­vu „11. april” zah­te­va­ju­ći da se is­pi­ta bez­bed­nost i zdrav­stve­ni uslo­vi u nje­mu.

– Po­sle pr­vih pre­gle­da utvr­đe­no je da ma­li­ša­ni ima­ju znat­no po­vi­šen ni­vo fe­no­la u uri­nu. U sre­du je i In­sti­tut za nu­kle­ar­ne na­u­ke „Vin­ča” bio u vr­ti­ću. Uze­ti su uzor­ci be­to­na za ana­li­zu i utvr­đi­va­nje ste­pe­na kon­ta­mi­ni­ra­no­sti. Za­bri­nu­tost i pre­stra­vlje­nost ro­di­te­lja ova­kvim do­ga­đa­jem je ogrom­na i ve­ći­na upu­će­nih je pre­sta­la da do­vo­di de­cu i pre­me­sti­la ih u osta­le usta­no­ve u bli­zi­ni. Pro­blem je što po­sto­je ro­di­te­lji ko­ji ne­ma­ju ni­ka­kvo zva­nič­no oba­ve­šte­nje o ovo­me, či­ja de­ca i da­lje po­ha­đa­ju ovaj vr­tić – tvrd­nje su ko­je An­tić iz­no­si u pi­smu po­sla­tom na adre­su na­še re­dak­ci­je i broj­nih me­di­ja. Upitan dali je on vodio svoje dete na analize kaže da nije, ali jeste njegov bivši prvi komšija iz „smrdljivih zgrada” i kod njegovog deteta je utvrđen viši nivo fenola u urinu.

An­ti­će­ve na­vo­de od­ba­cu­ju kao ne­tač­ne od­go­vor­ni u pred­škol­skoj usta­no­vi i ka­žu da ih je zbog sum­nji u bez­bed­nost objek­ta pre me­sec da­na kon­tak­ti­ra­la ma­nja gru­pa ro­di­te­lja.

– Sa­ni­tar­na i dru­ge nad­le­žne in­spek­ci­je re­dov­no kon­tro­li­šu bez­bed­no­sne i zdrav­stve­ne uslo­ve u svim na­šim objek­ti­ma, kao i u svim pred­škol­skim usta­no­va­ma. Ni­smo do sa­da ima­li bi­lo ka­kvu za­mer­ku da se u objek­tu de­ša­va bi­lo šta čud­no. Obje­kat je bez­be­dan i ni­jed­no de­te ni­je is­pi­sa­no – na­gla­ša­va Ja­sna Ma­ta­ru­ga, ru­ko­vo­di­lac slu­žbe za bri­gu o ko­ri­sni­ci­ma u PU „11. april”, do­da­ju­ći da su o sve­mu oba­ve­šte­ni i Se­kre­ta­ri­jat za obra­zo­va­nje i deč­ju za­šti­tu i dru­ge nad­le­žne slu­žbe.

Ona ne spo­ri An­ti­će­vu tvrd­nju da je vr­tić po­se­ti­la eki­pa In­sti­tu­ta „Vin­ča”, ali ni­je sa­gla­sna sa osta­lim či­nje­ni­ca­ma ko­je je on na­veo.

– Ma­li broj ro­di­te­lja nam se po­ža­lio da se ne­što ose­ća u vr­ti­ću, ali mi smo kao od­go­vor­na usta­no­va od­mah po­zva­li in­sti­tut. Pre­ma ne­zva­nič­nim in­for­ma­ci­ja­ma sa in­sti­tu­ta, ni­su pro­na­đe­ne ni­ka­kve opa­sne ma­te­ri­je – do­da­je Ma­ta­ru­ga i ka­že da do sa­da ni­ko ni­je do­sta­vio ana­li­ze deč­jeg uri­na ko­je po­ka­zu­ju pri­su­stvo fe­no­la.

Nje­ne na­vo­de po­tvr­đu­ju i u In­sti­tu­tu „Vin­ča” či­ji su struč­nja­ci bi­li u vr­ti­ću, ali ne pre­kju­če, ne­go pro­šle su­bo­te. Ta­mo su oti­šli, ka­žu u „Vin­či”, na zah­tev upra­ve pred­škol­ske usta­no­ve i uze­li uzor­ke iz be­to­na.

– Ni­šta ne uka­zu­je da po­sto­ji bi­lo ka­kva za­ga­đe­nost u vr­ti­ću, a ko­nač­ne re­zul­ta­te ana­li­ze ima­će­mo kra­jem sle­de­će ne­de­lje. Dr Vla­di­mir Ni­ko­lić, ko­ji je vo­dio uzi­ma­nje uzo­ra­ka, ni­je ose­tio ne­pri­ja­tan mi­ris ka­kav po­sto­ji u zgra­da­ma za­ga­đe­nim opla­tol­nim uljem u na­se­lju Dr Ivan Ri­bar – is­ti­če Bo­ri­slav Gru­bor, di­rek­tor In­sti­tu­ta „Vin­ča”.

Po­sle ovih ob­ja­šnje­nja raz­go­va­ra­li smo sa ro­di­te­ljem Sa­šom An­ti­ćem. On se za­ču­dio ob­ja­šnje­nji­ma nad­le­žnih, ali je re­kao da ih pri­hva­ta.

-----------------------------------------------------------------------

Afe­re bez po­za­di­ne

Slu­čaj­no ili ne, ali ju­če, sa­mo ne­ko­li­ko sa­ti po­sle pi­sma Sa­še An­ti­ća, na­šoj re­dak­ci­ji sti­gao je i ano­ni­man mejl u ko­me se na­bra­ja­ju na­vod­ne ne­pra­vil­no­sti u ra­du pret­hod­ne dve di­rek­tor­ke naj­ve­će pre­sto­nič­ke pred­škol­ske usta­no­ve. Već go­di­nu da­na, biv­šim upra­va­ma „11. apri­la” pri­pi­si­va­ne su raz­li­či­te afe­re. Ali, za­ni­mlji­vo, sva­ki put je utvr­đe­no da ne­pra­vil­no­sti ne­ma ili da, ako ih i ima, za njih ni­je od­go­vor­na ova usta­no­va već – dr­ža­va.

Jed­na od naj­ve­ćih „ga­la­ma” po­di­gla se pro­šlog av­gu­sta ka­da je iz vr­ti­ća „Ča­ro­li­ja” iše­tao ma­li­šan, ko­ji je ubr­zo na sre­ću pro­na­đen ne­da­le­ko od ob­da­ni­šta. No­vo­be­o­grad­sku usta­no­vu ne­ki od ro­di­te­lja su ta­da op­tu­ži­li za ne­mar­nost, pre­ve­li­ke vr­tić­ke gru­pe i ma­lo vas­pi­ta­ča. Ubr­zo se is­po­sta­vi­lo da je pro­blem u ured­bi vla­de ko­jom je za­bra­nje­no za­po­šlja­va­nje u jav­nim usta­no­va­ma.

Ovog pro­le­ća po­no­vo su se po­di­gli gla­so­vi op­tu­žbe u ovoj usta­no­vi, ali sa adre­se de­la za­po­sle­nih. Oni su ta­da­šnju v. d. di­rek­tor­ku Je­le­nu Du­blje­vić op­tu­ži­li za pre­ko­ra­če­nje man­da­ta, za ne­tran­spa­rent­ne jav­ne na­bav­ke i za­po­šlja­va­nja, ali i kao ne­ko­li­ko me­se­ci ra­ni­je i ovog pu­ta is­po­sta­vi­lo se da ne­pra­vil­no­sti u ra­du upra­ve – ne­ma.

D. Alek­sić – D. Mu­či­ba­bić

-----------------------------------------------------------------------

Ro­di­te­lji ne ve­ru­ju da ima fe­no­la

Do­la­zak ro­di­te­lja po de­cu u vr­tić ju­če po pod­ne iz­gle­dao je uobi­ča­je­no, kao i sva­kog da­na. Eki­pa „Po­li­ti­ke” raz­go­va­ra­la je sa nji­ma.

– Ja ne ose­ćam ni­ka­kav mi­ris. Da ima fe­no­la, to bi smr­de­lo na­ši­ro­ko, kao u „smr­dlji­vim zgra­da­ma”. Taj, ko god da je to re­kao, la­že, s ci­ljem da na­pa­ko­sti ovoj usta­no­vi i lju­di­ma ko­ji ra­de u njoj – ka­že No­vo­be­o­gra­đa­nin ko­ji je do­šao po unu­ku u ob­da­ni­šte „Dra­gan La­ko­vić”.

Sa nji­me je sa­gla­sna i maj­ka de­ča­ka i de­voj­či­ce.

– Ka­da bi u vr­ti­ću bi­lo fe­no­la, de­ca bi već po­ka­zi­va­la ne­ke simp­to­me bo­le­sti jer je ob­da­ni­šte otvo­re­no pre go­di­nu da­na. A de­ca su zdra­va kao dren.

Ne­ki uop­šte ni­su ni ču­li za bi­lo ka­kav pro­blem.

– Pr­vi put ču­jem da ne­što smr­di u ob­da­ni­štu. Na­dam se da to ni­je isti­na. Ne­ka se is­te­ra na či­stac ka­ko bi svi bi­li mir­ni­ji – re­kao je otac če­tvo­ro­go­di­šnjeg de­ča­ka.

Bi­lo je još ro­di­te­lja ko­ji su sma­tra­li da u pri­ča­ma o fe­no­lu u vr­ti­ću ne­ma isti­ne.

J. Đ.

---------------------------------------------------------------------------


Gradonačelnik Siniša Mali (Foto Tanjug)

Mali: Deca izmeštana iz vrtića, čekaju se rezultati

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je jutros dao nalog da se deca izmeste iz vrtića, posle informacija o zabrinutosti roditelja da materijal korišćen u izgradnji tog objekta na Novom Beogradu sadrži otrovni fenol. „Uopšte ne želim da razmišljam da li je to tačno ili nije tačno. Ne želim da čekam rezultate nekih analiza. Deca su u pitanju i s tim se ne treba igrati”, rekao je Mali novinarima navodeći da je dao nalog sekretaru za obrazovanje kako bi se sa roditeljima razgovaralo o nalaženju rešenja za boravka dece dok se čekaju rezultati analiza.

Kako je naveo, Grad Beograd je organizovao preglede dece na VMA kako bi se utvrdilo da li postoji bilo kakvo trovanje, a očekuju se u narednih nekoliko dana rezultati Instituta za javno zdravlje i iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča”. „Ne čekajući te rezultate, deca neće biti tamo. Videćemo kako ćemo reagovati nakon toga”, kaže Mali.

Upitan ko će odgovarati ako se utvrdi da materijal sadrži otrovni fenol, Mali je rekao da ne treba ništa prejudicirati, ali i da će u slučaju da se potvrde ti navodi svakako neko odgovarati. „Sve mogu da podnesem, osim da se neko igra sa zdravljem dece”, naveo je Mali i dodao da razume da kasni izgradnja, ali da je za njega katastrofalno i da ne razume da izvođač preda zgradu poput onih „smrdljivih”, kao i da će videti ko je gradio, ko su projektanti i izvođači radova na izgradnji vrtića koji je otvoren pre četiri-pet meseci.

Mali je rekao da će rezultati analiza, čim budu dobijeni, odmah biti dostupni javnosti.

Tanjug

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.