Medijska udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2018, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijska udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je danas da je najnoviji napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na N1 televiziju nastavak "žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i 'neposlušne' medije i novinare".

U saopštenju te koalicije se navodi da je Vučić etiketirao, ponižavao i targetirao jedan medij i njegove novinare, čime je sasvim svesno ugrozio njihovu bezbednost, ponovo se predstavljajući kao "neprijatelj medijskih sloboda i slobode izražavanja".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva novinare na međusobnu solidarnost i da, u slučaju sličnih incidenata u budućnosti - kada neko javno napada i omalovažava njihove kolege - demonstrativno napuste konferencije za novinare i druge javne događaje, odnosno odbiju da izveštavaju sa njih", navodi se.

Koalicija je dodala da taj incident pokazuje da je neiskrena tvrdnja predstavnika vlasti da postoji politička volja da se unaprede medijske slobode u zemlji i da to dovodi u pitanje smisao započetog dijaloga i učešća udruženja u njemu.

"Podsetimo da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja bio da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ugrožavajući njihovu bezbednost. Zahtevali smo takođe da predstavnici vlasti neprestano ističu da su kritički mediji i drugačije mišljenje deo demokratskog procesa i da ih uvažavaju. Umesto da ispuni naš zahtev, vlast je očigledno krenula u frontalni napad na sve medije i novinare koji drže do profesije i novinarskog kodeksa", dodaje se u saopštenju.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženja novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medijska udruženja: Vučić nastavlja pritisak na novinare

Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2018

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je da je najnoviji napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na N1 televiziju nastavak "žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i 'neposlušne' medije i novinare"...U saopštenju te koalicije se navodi da je Vučić "etiketirao, ponižavao i...

Nastavak na N1 televizija...

Udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Izvor: JUGpress.com, 19.Okt.2018

BEPGRAD-NOVI SAD-KRAGUJEVAC-NIŠ..Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da je najnoviji napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na N1 televiziju – nastavak žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i „neposlušne“ medije i novinare, navodi s eu današnjem saopštenju...“Aleksandar...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.