Koridori Srbije: Uslove ugovora sa izvođačima radova postavlju međunarodni kreditori

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Feb.2019, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koridori Srbije: Uslove ugovora sa izvođačima radova postavlju međunarodni kreditori

Javno preduzeće Koridori Srbije danas je saopštilo da ne postavlja uslove pri sklapanju ugovora sa izvođačima radova na saobraćajnicama već da su oni u skladu sa zahtevima međunarodnih finansijskih institucija koje kreditiraju infrastrukturne projekte u Srbiji.

Koridori Srbije su reagovali na današnje pisanje portala Insajder demantujući da nabavljaju automobile i mobilne telefone preko tendera za izgradnju autoputeva.

"Nabavka automobila predstavlja realnu potrebu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ove vrste projekta i kao jasno prepoznata, sastavni je deo specifikacija FIDIC ugovora o građenju, koji nisu propisali Koridori Srbije već Međunarodna asocijacija inženjera konsultanata", navodi se u saopštenju Koridora.

Dodaje se da su svi izvođači birani po kriterijumu najniža ponuđena cena koja pored vrednosti radova podrazumeva i nabavku ostale opreme, pa i automobila.

"Neosnovana je i zlonamerna pretpostavka da bi se nabavkom kroz drugu vrstu postupka ostvarila veća ušteda i kontrola", naveli su Korodorima povodom pisanja Insajdera.

Istaknuto je i da se usluge mobilne telefonije u tom preduzeću nabavljene primenom Zakona o javnim nabavkama, kao što to čine i druga javna preduzeća.

Potral Insajder je naveo da su Koridori Srbije od bugarske kompanije Trejs, u čijem automobilu se nalazio direktor Koridora Zoran Babić u trenutku saobraćajne nesreće, od predviđenih 12 do sada dobili 10 vozila.

"Na taj način praktično je izbegnut tender za kupovinu vozila, a sve to platili su građani Srbije", navodi se na sajtu Insajdera i dodaje da "automobili, njihovo održavanje, mobilni telefoni samo su deo troškova koje građani Srbije plaćaju, a koji su ugrađeni u cenu izgradnje autoputa".

Insajder je podsetio da je za nabavku vozila preko ugovora o izgradnji puta javnost u Srbiji praktično slučajno saznala. Naime, vozilo koje je koristio direktor Koridora Srbije Zoran Babić, a koje je učestvovalo u nedavnoj saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi Doljevac kod Niša, vodilo se upravo na firmu Trejs, dok je vozač zaposlen u Koridorima.

"Imajući u vidu umanjenu mogućnost kontrole prilikom ovakvih nabavki, postavlja se pitanje da li je zapravo otkriven još jedan mehanizam koji otvara prostor za legalizovanje korupcije", naveo je Insajder.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koridorima Srbije putari nametnuli automobile i mobilne

Izvor: Mondo, 05.Feb.2019

Javno preduzeće Koridori Srbije danas je saopštilo da ne postavlja uslove pri sklapanju ugovora sa izvođačima radova na putevima, već da su oni u skladu sa zahtevima međunarodnih finansijskih institucija...Foto: Tanjug/printcreen..Koridori Srbije su reagovali na današnje pisanje portala Insajder,...

Nastavak na Mondo...

Koridori Srbije: Uslove ugovora sa izvodjačima radova postavlju medjunarodni kreditori

Izvor: Beta, 05.Feb.2019

Javno preduzeće Koridori Srbije danas je saopštilo da ne postavlja uslove pri sklapanju ugovora sa izvodjačima radova na saobraćajnicama već da su oni u skladu sa zahtevima medjunarodnih finansijskih institucija koje kreditiraju infrastrukturne projekte u Srbiji.Koridori Srbije su reagovali na današnje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.