Izvor: Politika, 28.Jan.2015, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Moje je da proverim saznanje da je VBA kršila zakon

BEOGRAD – Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da ni jednog trenutka nije tvrdio da je Vojnobezbednosna agencija tokom Parade ponosa prekršila zakona, već da je dobio saznanje da se to desilo, što je bio dužan da proveri.

Ombudsman je na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti rekao da je ovo bio prvi slučaj zbog koje se zaštitnik građana, i to kad radi svoj posao, izlaže takvoj vrsti optužbi koje mu stavljaju „krst izdajnika na čelo”.  „Kad su predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić rekli da ih neko prisluškuje, niko ih nije napadao govoreći da time pokušavaju da podriju sistem bezbednosti i da rade iz loših namera”, pomenuo je Janković.

Inače, sumnju u to da VBA prisluškuje političke partije, Jankoviću je, kako je rekao, izazvao dokument koji je pročitao pred članovima Odbora, a u kojem se navodi da je VBA prukupljala podatke o organizovanju mitinga SRS.

Dodao je da ni sada nije siguran da je to validan dokument, ali da je to nešto što svakako budi sumnju i što treba istražiti.

U odgovoru Jankoviću ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da je dokument koji je ombudsman pročitao sastavio pripadnik VBA koji je kasnije penzionisan zbog krivičnih radnji, te da zbog toga sada ne može da obelodani njegovo ime.

Janković je kao jedini način rešenja spora između njega i Ministartsva i VBA, a da pri tome država i sistem bezbednosti budu jači, naveo upravo kontrolu koju treba da obavi zaštitnik građana, što podrazumeva da proveri sva dokumenta ne iznoseći ih u javnost, a da kasnije o tome obavesti i Dom Narodne skupštine.

„Jedino to će učvrstiti vladavinu prava i pokazati da u Srbiji postoji kontrola vlasti, koja, između ostalog, čuva i svaku vlast od same sebe”, rekao je Janković.

Ombudsman je podsetio da već sedam godina obavlja kontrolu službi bezbednosti i da do sada nije bilo nikakvih problema, te da pitanje jeste da li su svi do sada kršili zakon ili „VBA i ministar odbrane u ovom trenutku nisu spremni da se povinuju zakonu”.

Govoreći o incidentu za vreme prošlogodišnje Parade ponosa kada je prebijen brat premijera Andrej Vučić, Janković je rekao da nije sporno da se to desilo, da su u tome učestvovali pripadnici Vojske Srbije i VBA, kao i da je javnosti dao izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP-a.

Takođe, Tužilaštvo će utvrditi da li ima elementata krivičnog dela, dodao je Janković i ponovio upitao zašto VBA i Ministarstvo obrane zašto odbijaju da on proveri sumnju.

Cvetković: VBA radila po zakonu

Direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petar Cvetković izjavio je da su pripadnici te vojne službe postupali u skladu sa zakonom i pozvao zaštitnika građana Sašu Jankovića da sprovede kontrolu te institucije.

On je na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti kazao da su pripadnici VBA počeli da istražuju okolnosti incidenta posle Parade ponosa, zato što su u njemu povređena dva pripadnika te službe koja su bila na zadatku.  „Postupali smo zato što VBA štiti pripadnike vojske koji štite štićena lica, bez obzira na kom su bili zadatku”, rekao je Cvetković.

Dodao je da su uzeli video snimke incidenta i sakupili sve podakte na osnovu Zakona o VBA, a ne na osnovu Zakona o krivičnom postpku.  „Mi smo sve podatke dostavili tružiocu kada ih je zatražio i u tom trentku nije bilo naznake o kojem krivičnom delu se radi i tog trenutka je prestala nadleznost vojne policije i agencije”, kazao je on.

On je potom citirao izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, na osnovu koga je, kako je naveo, zaštitnik građana posumnjao da je bilo nezakonitosti u postupanju VBA.

Prema njegovim rečima, u pitanju je deo izveštaja kada pripadnici policije razgovaraju sa dve vlasnice lokala, koje im odgovaraju da su već razgovarale sa osobama koje su im se predstavile kao pripadnici vojne policije.

„Molim zaštitnika građana da prevaziđemo, ne bih rekao ove sukobe, i molim Vas da povučete vašu odluku o nedolasku i da dođete u kontrolu koju ste planirali 25. novembra, jer meni je u interesu da kontrola dođe i proveri da li ima nezakonitosti”, poručio je Cvetković.

Ministar odbrane Bratislav Gašić prethodno je izneo iste stavove, ukazavši da podatke nije dostavio zaštitniku jer čeka odobrenje nadležnog tužilaštva i takođe pozvao zaštitnika u kontrolu.  „Vrata ministarstva su vam uvek otvorena i ukoliko ustanovite da je bilo nepravilnosti, ja ću da podnesem ostavku”, kazao je Gašić na sednici Odbora.

Tanjug

objavljeno: 28/01/2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.