Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Mar.2020, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glas Amerike: Kongresmen kritikovao tvrd stav vlade SAD prema Kosovu

Istaknuti član Predstavničkog doma Kongresa SAD oštro je kritikovao politiku vlade predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa prema Kosovu, objavio je danas Glas Amerike.

Predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za spoljne poslove, Eliot Engel (Demokrata), rekao je u petak da je pogrešna politika SAD prema Kosovu i to "moramo ispraviti".

Engel je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog "taktike grubosti Trampove administracije prema Prištini", odnosno zbog pritiska >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Stejt departmenta na vladu Aljbina Kurtija da ukine takse na robu iz Srbije.

On smatra da su SAD doprinele političkoj krizi u Prištini koja je dovela do pada Vlade, time što su se "zbog takse okrenule ekonomskim sankcijama svega nekoliko nedelja pošto je Kurtijeva vlada preuzela vlast, umesto da su je pustile da počne da radi, i to u vreme pandemije".

"Postoje dobri razlozi da Kosovo ukine takse, uglavnom jer više štete Kosovu nego što doprinose postizanje mirovnog sporazuma sa Srbijom", rekao je Engel.

Podsetio je da je "takse, kao legitimno sredstvo suverenih država, predsednik Tramp nametnuo širom sveta - i protiv neprijatelja, i protiv prijatelja, i iz ekonomskih, i iz političkih razloga".

Engel smatra da je, umesto "taktike grubosti", Trampova administracija trebalo da sarađuje s Kurtijevom vladom, "kao što je nastojala s prethodnom vladom Kosova" da bi se došlo do politike koja jača trajni mir i napredak.

"Čvrsta ruka protiv male republike je čin nasilnika", rekao je Engel.

Pominjući rad diplomatije Srbije širom sveta za "odpriznavanjem" nezavisnosti Kosova, i da Srbija teško naoružanje kupuje od Rusije i jača odnos s Moskvom, Engel je rekao da u takvim okolnostima pritisak SAD na Prištinu zbog takse na robu iz Srbije "definitivno nije uravnotežujući".

Trebalo bi, smatra kongresmen, da SAD sarađuju sa evropskim saveznicima "da obe zemlje (Kosovo i Srbiju) tretiraju kao nezavisne i suverene partnere, dosledno primenjujući standarde na obe strane dok pokušavamo da ponovo pokrenemo mirovne pregovore".

Engel je rekao da kupovina oružja od Rusije zahteva sankcije SAD za Srbiju, po "Zakonu o suprotstavljanju protivnicima Amerike", donetom posle ruskog uplitanja u izbore u SAD 2016. godine.

Iako taj zakon to nalaže, "niti smo zaveli te sankcije, niti smo energično pritisli Srbiju da okonča svoje napore za 'odpriznavanje' (Kosova)", rekao je Engel.

Engel (73) se od 1996. godine u Vašingtonu zalaže za Kosovo, u Peći je jedna ulica dobila njegovo ime, i bio je prvi strani zvaničnik koji je govorio u Skupštini Kosova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kongresmen Engel kritikuje politiku Bele kuće prema Kosovu

Izvor: VOA, 28.Mar.2020

Demokratski kongresmen Eliot Engel, predsednik Odbora za spoljnopolitička pitanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa, kritikovao je politiku Trampove administracije prema Kosovu. "Nešto je pogrešno u američkoj politici prema Kosovu i treba da je korigujemo", ocenio je Engel u saopštenju...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.