Evropski sud odbio predstavku povodom ubistava u Šljivovici

Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud odbio predstavku povodom ubistava u Šljivovici

Evropski sud za ljudska prava proglasio je nedopuštenom predstavku podnetu u ime porodica ubijenih logoraša u logorima Šljivovica i Mitrovo Polje tokom 1990-ih godina, saopštio je Fond za humanitarno pravo, koji zastupa porodice u tom postupku.

FHP je 24. decembra 2014. godine podneo predstavku zbog nesprovođenja istrage o slučajevima smrti logoraša, a Evropski sud je u današnjoj odluci ocenio da je ta krivična prijava podneta prekasno, navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Kako se navodi, sud je našao da Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji rat u Bosni i Hercegovini gleda isključivo kao unutrašnji, a ne međunarodni oružani sukob i da je podnosiocima predstavke moralo biti poznato da će njihova prijava biti bez rezultata mnogo pre 2014. godine, kada je podneta predstavka Evropskom sudu.

"Evropski sud jednom površnom analizom dosadašnjeg rada Tužilaštva u potpunosti abolira njegovu neaktivnost i time ga razrešava obaveze procesuiranja zločina, radi koje je ono zakonom i ustanovljeno", ocenjuje FHP.

Prema ranijim podacima FHP, krajem jula i početkom avgusta 1995. godine osnovana su dva zarobljenička logora za muškarce i dečake sa područja Žepe koji su prebegli u Srbiju - Šljivovica kod Čajetine i Mitrovo Polje u opštini Aleksandrovac, u kojima je bilo smešteno oko 800 Bošnjaka.

FHP je zajedno sa predstavkom o kojoj je sud danas odlučivao, podneo i predstavku zbog nesprovođenja istrage o slučajevima mučenja logoraša, koju je Evropski sud odbacio u oktobru prošle godine.

U saopštenju se ocenjuje da su argumenti za odbacivanje obe predstavke bili identični i da je odugovlačenje Evropskog suda u odlučivanju u odnosu na porodice žrtava se čini neobjašnjivim i neodgovornim.

"Dve navedene predstavke bile su jedini put za ostvarenje prava žrtava i njihovih porodica, nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije odbacilo krivičnu prijavu FHP-a iz 2011. godine podnetu protiv pripadnika Vojske Jugoslavije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Državne bezbednosti Srbije, zbog zločina izvršenih u periodu između avgusta 1995. i aprila 1996. godine", navodi se u saopštenju.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.