Ovako izgleda mapa ISIL-a u Evropi: Srbija i BiH zemlje napada i regrutovanja islamista (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2015, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako izgleda mapa ISIL-a u Evropi: Srbija i BiH zemlje napada i regrutovanja islamista (FOTO)

Na mapi djelovanja ISIL-a u Evropi koju je napravio Institut za proučavanje rata nalaze se Srbija, BiH, Makedonija i Hrvatska, koje su označene kao zemlje napada, ali i regrutovanja islamista.

Naime, iako su, prema pisanju, “Biznis insajdera” napadi islamista u Evropi učestaliji od kada su počeli da gube tlo pod nogama na Bliskom istoku, njihova djelovanja na našem kontinentu nisu novijeg datuma.

Evropa je islamistima meta napada, ali i dobar regrutni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << centar. Mapa koju su napravili stručnjaci Instituta za proučavanje rata prikazuje gdje su pripadnici ISIL-a u Evropi do sada izvodili napade, gdje su im ćelije iz kojih kreću napade, gdje su njihovi pripadici hapšeni, a gdje regrutuju nove snage.

U Institutu upozoravaju da ISIL vodi intenzivnu kampanju kojom širi teror i pokušava da polarizuje Evropu. Takođe, navode da islamske grupe u Evropi funkcionišu i vrše kontinuirane napade od januara 2014. u sljedećim zemljama: Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Njemačkoj, Španiji Bosni, Kosovu i Turskoj.

Islamisti imaju dobro razvijenu mrežu preko koje regrutuju nove članove širom Evrope. Osnovni način komunikacije odvija se preko društvenih mreža, ali i na zatvorenim sastanacima na kojima se zapadnjaci vrbuju kako bi otišli u rat za ISIL u Irak ili Siriju. Takođe, šire propagandu među svojom ciljnom grupom kako su neophodni napadi širom Evrope i SAD. Upravo ti pozivi na akciju do sada su rezultirali sa nekoliko terorističkih napada.

Na mapi su prikazani do sada izvedeni napadi ISIL-a, oni koji su inspirisani djelovanjem islamista. Označene su glavne mete, ali i u kojim zemljama su izvršena hapšenja zbog povezanosti sa ISIL-om. Mapa prikazuje i najugroženije zemlje, kao i regrutne centre za nove borce ISIL-a.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.