Izvor: Nezavisne Novine, 24.Sep.2017, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omiljeni ručak u 16 zemalja širom svijeta

Magazin Biznis insajder otkriva u kojim jelima ljudi širom svijeta najviše vole da uživaju na pauzi za ručak.

Austrija: Šnicla, salata, mladi krompirići

@thebeerspot celebrating the Oktoberfest with German street food classics and great #zeelandtbrewery beers. #ozopftis #currysausage #rostbratwurst #schnitzel

A post shared by Cube Kitchen (@cubekitchencatering) on Sep 20, 2017 at 9:57pm PDT

Austrijanci obožavaju da za ručak >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pojedu nešto vruće i zasićujuće, a tanka šnicla koja se valja u prezle i zatim prži, pravi je izbor za njih. Najukusnija je kada se služi sa mladim krompirom i zelenom salatom.

Brazil: Feižoada, kokosova voda

Brazilska kuhinja toliko je raznovrsna da je nemoguće izabrati samo jedno jelo, ali većina Brazilaca reći će da obožava feižoadu, kuvano jelo od crnog pasulja sa dimljenom govedinom i svinjetinom. Obično se služi sa pirinčem, tamnozelenim povrćem poput spanaća, farofom (prženo manioka brašno), ljutim sosom i kriškom pomorandže koja olakšava varenje.

Kina: Bijan dang

Zaposleni u Kini nose ručak od kuće ili kupuju bijan dang na putu ka kancelariji. Ovo jelo često sadrži pirinač, meso ili jaja, zemičke kuvane na pari i hrskavo povrće. Pojedinim radnicima u Kini navodno je dozvoljena kratka dremka nakon ručka kako bi porasla njihova produktivnost. Pojedine kompanije zato daju dvojim zaposlenima dva sata pauze sredinom dana.

Francuska: Sendvič sa puterom i šunkom, pita od jabuka, voda

I can eat this all day, everyday

A post shared by princesskimmie_ (@princesskimmie_) on May 24, 2015 at 1:06am PDT

Hrskavi baget sa neposoljenim puterom i Jambon de Paris predstavlja jednostavan i izvrstan obrok, a Francuzi nakon sendviča obožavaju da pojedu nešto slatko, poput pite od jabuka.

Njemačka: Karivurst, jabuka, kafa, voda

Currywurst Mittag! #currywurst #pommes #mccain #currywurstpommes #lecker #richtigscharf #bockwurst #businessguerilla

A post shared by Business Guerilla (@business.guerilla) on Sep 21, 2017 at 4:55am PDT

Radnici u Njemačkoj preferiraju kraće pauze i radije ostaju u svojim kancelarijama nego da prošetaju do obližnje radnje ili restorana, dok nekolicina radnika koja ima duže pauze od pola sata odlazi u kantine. Omiljeno jelo Nijemaca je karivurst, koje se sastoji se od pržene kobasice (cijela ili isječena na kolutiće) sa sosom od paradajza i karija. Nezaobilazni prilog ovom specijalitetu je pomfrit.

Indija: Pirinač, mong dal (kari sa graškom i krompirom), čapati, čaj

That quick and quite a delicious dinner from last night.. Lemon Grass Flavored Brown Rice with Thai Veg Yellow Curry This is not so spicy as the Thai Red Curry nor is anything like the Thai Green Curry. My first time making this and easily one of the bestest comfort foods! #huffpostgram #eattherainbow #yummm #healthy #foodtalkindia #foodielife #lovetoeat #foodie #foodblogger #veganfood #thaiyellowcurry #healthydinner #simplefood #myrecipe #thaispecial #thaicuisine #kitchenstories #wednesday #curry #comfortfood #soulfood #dinner #everydayfood #myloveaffair #traditonal #authenticfood #lovetocook #brownrice #vegbowl

A post shared by CH @CookingFromHeart (@ch_cooks) on Sep 12, 2017 at 11:05pm PDT

U Indiji je ručak porodična stvar, čak i ako ljudi ne sjede zajedno tokm objedovanja. Hranu, koja se pakuje za članove porodice na poslu, razvoze ljudi na motorima - njihov posao je da dostave hranu. Ova vrsta usluge vrlo je popularna u većim gradovima poput Mumbaja. U kutije za ručak obično se pakuju pirinač i povrće sa karijem sa sočivom, čapati hleb i šolja zaslađenog čaja.

Italija: Pasta sa tunjevinom, espreso

Dok radnici u manjim gradovima i selima odlaze kući na porodični ručak, zaposleni u većim italijanskim gradocima često posjećuju tavola calda, ili snek bar.

Ukoliko se na pauzi zateknu kod kuće, Italijani najradije konzumiraju pastu s tunjevinom, paradajzom i maslinama, i zelenu salatu, dok u snek baru najviše vole da poruče pizza al taglio - velike četvrtaste pice koje kupci kupuju u onoj količini koja im odgovara.

Japan: Bento, ramen, čaj

Are you tired? ‘Cause you’ve been ramen through my mind all day.@lettucedine / @mokbar_nyc #forkyeah

A post shared by @thrillist on Sep 20, 2017 at 9:34am PDT

Japanci na raspolaganju imaju pauzu za ručak od samo pola sata, pa je vrlo bitno da njihov obrok bude brz i zasićujući. U bento kutije, specijalno namenje ručku, pakuje se sve i svašta - pirinač, povrće, meso, sir, voće, slatkiši, kuvana jela... Još jedna izuzetno popularna opcija je ramen, koji može da se nađe širom Japana.

Kenija: Riba, kupus, ugali

It's that kind of Sunday night. Made some ugali and cabbage to accompany the fried fish. #sunday #sundaynightdinner #food #friedfish #ugali #cabbage #yes #super #kenya #kenyanfood #yummyinmytummy #fish

A post shared by Marlene Thaitumu (@marlenethaitumu) on Sep 10, 2017 at 6:45pm PDT

Radnici u Keniji odlaze za ručak u restorane sa svojim kolegama. Mnoga tradicionalna kenijska jela sadrže dimljenu ili prženu ribu i ugali - jelo od kukuruznog brašna, koje se često kombinuje sa povrćem poput kupusa.

Holandija: Sendvič sa sirom, jabuka, grožđe

Holanđani su ponzati po svojoj ljubavi prema siru - svaki stanovnik u prosjeku godišnje pojede 17 kilograma ove namirnice. Zato ne čudi što ljudi u ovoj zemlji svaki dan odlaze posao "naoružani" sirom. Sendviče najradije kombinuju sa isječenim kriškama jabuke ili grožđem.

Španija: Tapas od mesa ili morskih plodova, patatas bravas, kroketi, hljeb

Las descomunales #bravas del Lafuente de #elClot #lafuente #barlafuente #bravasbcn #patatasbravas #tapeo #tapas #tapasbarcelona #barcelona #patatas #bcndelicatessen #granvia #clot #verneda

A post shared by Patatas Bravas Barcelona (@bravasbarcelona) on Jul 22, 2014 at 4:35am PDT

Španci su ideju o pauzi za ručak doveli na sasvim novi nivo. U ovoj zemlji je uobičajeno da ljudi tokom podneva, kada su najveće vrućine, u cijelom gradu naprave pauzu za ručak od po dva-tri sata. Većina u tom periodu odlazi kući na porodični ručak koji obično prati dremka ili "sijesta". Iz tog razloga, ručak je najobimniji obrok u toku dana, sastoji se od nekoliko jela, uključujući salatu, gaspačo i zalogaje od mesa ili morskih plodova.

Švedska: Fika pauza, vruć napitak i pecivo

Šveđani često prave fika pauze, najviše ujutro i oko podneva. Fika pauza traje 20 minuta, a predstavlja odličnu priliku za druženje radnika uz kafu, biskvite i pecivo.

Turska: Pide hljeb, kafa

В мире есть такие блюда, пройти мимо которых практически не представляется возможным. Вот, к примеру, вы уже дегустировали турецкие пиде? Если нет, то совершенно зря. Можно говорить о том, что вы пропустили многое. #Pide – великолепное национальное блюдо турецкой кухни. #Пиде – аналог пиццы, лепешки из дрожжевого теста, по формам напоминающие длинные лодочки, а внутри – вкуснейшая начинка, которая также может варьироваться. Сочность и сытность данного блюда напрямую зависит от различного состава начинок ну и конечно самого шеф повара. Их по традиции приготавливают из фарша с некоторыми овощами, порубленного мяса кур, говядины, баранины, бывают варианты и с сыром + шпинат, бывают просто, например, с двумя-тремя сортами сыров. На самом деле существует много видов пиде. Рецепт приготовления блюда достаточно прост. Многие его даже именуют турецким фаст-фудом. Но настоящее пиде в Турции готовят в печи на дровах, а пробовать его лучше горячим, чтобы не остыло. Именно такие нам его подали в @citirustadushanbe Шеф повару 5+ На данный момент лучший в Душанбе. #ясоздаю #пидепиццаотседы #таджикистан #dushanbe #ясоздасебя #пидеассорти #pideyaa #пидетурецкаякухня #темктоделаетнаслучше #пидесфаршем #pide #pideliköfte #пиде

Velika Britanija: Sendvič sa tunjevinom, supa od krompira i praziluka

Sudeći prema istraživanju kompanije "Viking", Britanci nisu naročito komplikovani kad je u pitanju ručak. Na njihovom meniju najčešće se nalazi sendvič s tunjevinom ili supa s prazilukom i krompirom podgrijana u mikrotalasnoj pećnici, dok nakon obroka najviše vole da se zaslade "Maltezersima" i popiju kafu.

SAD: Peperoni pica, čokoladni sladoled, Skitls, Koka-kola

Ručak u SAD jedna je od najuzbudljivijih, ali i najkaloričnijih stvari. Zaposleni najviše vole peperoni picu, a 62 odsto radnika pauzu provodi za svojim kompjuterskim stolom. Amerikanci na pauzi za ručak takođe jedu čokoladni sladoled, "Skitls" i piju Koka-Kolu.

Vijetnam: Ban seo, ban mi

Kada je riječ o uličnoj hrani, Vijetnam definitivno ima jednu od najbogatijih ponuda na svijetu. Jedna od najčešćih opcija je ban seo - hrskava palačinka od pirinčanog brašna koja se služi sa proprženom svinjetinom, kozicama i povrćem.

Druga opcija je ban mi, hljeb sličan bagetu, punjen dinstanim mesom, hrskavom rendanom šargarepom, rotkvicama i svježim čili papričicama.

(business insider )
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.