Izvor: Radio 021, 28.Nov.2018, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet: Umesto u infrastrukturu povećano ulaganje u vojsku, ne stimuliše se privredni razvoj

Prema oceni Fiskalnog saveta predloženi budžet za 2019. godinu je dobro izbalansiran ali je njegova najveća manjkavost to što njime nije stimulisan privredni razvoj.

Iako predlog budžeta na prvi pogled ukazuje na značajno povećanje kapitalnih investicija države, problem je što je to povećanje otišlo na vojsku i policiju, a ne na infrastrukturne projekte, zaključak je Fiskalnog saveta, prenosi Insajder.net.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Budžetom za ovu godinu, previđena izdvajanja za kapitalne investicije bila su oko 127 milijardi dinara. U sledećoj godini za te namene biće izdvojeno oko 165 milijardi dina, gotovo 40 milijardi više. Iako su kapitalna izdajanja po pravilu dobra, jer ona obično doprinose privrednom rastu, u ovom slučaju to nije tako.

"Najveći deo ovog povećanja odnosi se na kupovinu opreme za vojsku i policiju, a time se ne stimuliše privredni rast. Osim toga, ono što je specifično za ovakve investicije, jeste činjenica da namena ovih sredstava nije u potpunosti prikazana u budžetu. Iako je razumljivo da postoji neka vrsta tajnosti u pogledu ove investicije, ocenjujemo da bi njihovo povećanje za preko četiri puta za samo dve godine, moralo da prođe neku vrstu parlamentalne kontrole", navode u Fiskalnom savetu.

Predsednik ovog saveta Pavle Petrović napominje da je glavni ekonomski problem budžeta za 2019. godinu taj što ne predviđa dodatna izdvajanja za izgradnju infrastrukture. Stanje puteva i železnice je u kako kaže izuzetno loše.

"Putna struktura je lošija od regiona za 20 odsto, a železnička čak 40 odsto. Srbija ima za trećinu manje kilometara autoputa po stanovniku u donosi na Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju. Ulaganje u inbfrastrukturu je temelj za dugoročni rast privrede, pravi način da se podstakne privredna aktivnost, a ne neopravdanim podizanjem plata u državnom sektoru", kaže Petrović.

Osim toga, kako kaže, novac predviđen za investicije u infrastrukturu uglavnom je predviđen za eksproprijaciju zemljišta, a stvarne investicije će ostati na ovogodišnjem nivou. Petrović je dodao da je rast Srbije i dalje ispod proseka zemalja centralne i istočne evrope sa kojima možemo da se poredimo i ocenio da će se to zaostajanje nastaviti.

Privredni rast u regionu duplo brži od srpskog

"U poslednjih pet godina privreda Srbije je ukupno porasla za 10 odsto, a prosek centralne i istočne Evrope za 20 odsto. Duplo brže su rasle u odnosu na Srbiju. Zbog toga Srbija zaostaje u pogledu životnog standarda. U Rumuniji je veći za 50 odsto, u Bugarskoj za 30 odsto", rekao je Petrović.

On kaže da iako će ove godine privredni rast biti iznad četiri odsto, a to je još uvek ispod proseka centralne i istočne Evrope.

"Taj rast je uslovljen dobrim delom jednokratnim rastom poljoprivredne proizvodnje 2018. u odnosu na sušnu 2017. godinu. Stvarni rast je od tri do 3,5 odsto. Nije slučajno što se za 2019. planira upravo rast od 3,5 odsto što je smanjenje u odnosu na ovih četiri odsto", navodi Petrović.

Takođe, Fiskalni savet ocenjuje da nema opravdanja za to što je Vlada Srbije Predlog zakona o budžetu za 2019. godinu, kojim se određuje kako će se novac svih građana Srbije trošiti u narednih godinu dana, ponovo predložila sa zakašnjenjem i što su poslanici Skupštine Srbije imali svega nekoliko dana da ga analiziraju. Fiskalni savet upozorava da takva odluka ne samo da nije dobra, već je i nezakonita.

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.