Izvor: Radio 021, 14.Avg.2019, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dok se Srbija i Hrvatska prepucavaju čiji je Tesla, Biznis insajder ga smestio u Sibir

Nastavlja se polemika i prebrojavanje krvnih zrnaca jednog od najvećih umova čovečanstva - naučnika i pronalazača Nikole Tesle.

Istoričari podsećaju, činjenice se ne mogu promeniti i osporiti, ali je apsurdno prisvajati čoveka koji je učinio toliko za ceo ljudski rod, piše N1. Polemika ipak traje, na relaciji Srbija - Hrvatska.

Ne tako davno delovalo je da je i tu moguće naći dogovor, a to je da je Nikola Tesla, naš. Rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << godišnje poseti više desetina hiljada ljudi. U selo pokraj Gospića privlači ih naučnikova genijalnost, dok im je njegova nacionalnost apsolutno nevažna.

"Mislim da je bio Hrvat. Nije Hrvat? Za mene Tesla pripada čovečanstvu, a ne određenoj državi", kaže jedan posetilac.

Teslina nacionalna pripadnost, prema svemu sudeći, goruća je tema samo među balkanskim narodima, koji se svojski trude da dokažu da je genijalni pronalazač upravo njihove gore list. Tako danas, na primer, u fotelji gradonačelnika Gospića sedi ultranacionalista koji smatra da je njegov najpoznatiji sugrađanin Hrvat pravoslavne veroispovesti, i nikako drugačije.

"Mene čudi to srpsko ludilo svakih 10-15 godina i te pretenzije prema Hrvatima, Hrvatskoj i hrvatskim naučnicima i hrvatskim velikanima. Ako nemaju svojih, a niko im nije kriv, pa ni Hrvatska, neka ih stvore", kaže gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

U takvoj atmosferi ni ne čudi što je odluka zapadnih komšija da Hrvatsku na Svetskoj izložbi u Dubaiju predstave Teslinim likom i delom izazvala diplomatsku buru.

Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević tu ideju žestoko je osudio, rekavši kako je posredi falsifikovanje istorije, nakon čega je usledila uobičajena razmena oštrih saopštenja.

Umetnike niko ništa ni ne pita, kaže hrvatska umetnica koja širom sveta promoviše dostignuća ličkog naučnika.

"Ja jednostavno ne mogu da shvatim Teslu ni na jedan drugi način nego kao svetskog naučnika, naravno, srpskog porekla. Isto tako, mislim da su te stvari kojima se naš rad svodi na politiku i gde se zapravo kroz jedno političarenje ugrožava naš rad, vrlo loše", kaže umetnica Helena Bulaja Madunić.

Pre 13 godina, pak, delovalo je da su Srbija i Hrvatska prestale da broje Teslina krvna zrnca. Predsednici Boris Tadić i Stjepan Mesić stisnuli su ruke i kompomisno poručili - Tesla je naš. To je, kažu istoričari, i najtačnija formulacija. U vreme kad je Tesla rođen Hrvatska nije postojala, ali nije ni Srbija, dok je njegovo životno delo tekovina čitavog čovečanstva.

"Ono što bi bilo ispravno reći je da je on rođen na teritoriji današnje Hrvatske, ali je apsolutno nesumnjivo da je bio srpskog porekla, da je rođen kao pravoslavni hrišćanin, a da je kasnije svoja verska ubeđenja donekle meandrirao, što je tipično za jednog genija kakav je bio", kaže istoričar Dejan Ristić.

Foto: N1(Screenshot)

Koliko svet pomno prati srpsko-hrvatsko prepucavanje oko Tesline nacionalne pripadnosti, možda najbolje opisuje tipfeler uglednog ekonomskog portala Biznis insajder, koji navodi da je ugledni naučnik - iz Sibira.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.