Da li pogrešno punite telefon?

Izvor: B92, 26.Sep.2018, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li pogrešno punite telefon?

Iako mislimo da je punjenje telefona jednostavan posao i da tu ne postoji "caka", pogledajte preporuke.

Biznis insajder napisao je listu preporuka, na osnovu istraživanja Battery University istraživačkog sajta i Cadex kompanije, na koji način bi trebalo pravilno puniti mobilni telefon.

Ovo je posebno važno za vlasnike ajfona, jer će na ovaj način očuvati bateriju, njeno maksimalno korisno stanje (punjivost) i odložiće njenu zamenu i ozloglašeno usporavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ajfon uređaja.

- Punite telefon kad god stignete, malo po malo

- Trudite se da ne istrošite bateriju u potpunosti (da se telefon isključi)

- Pokušajte da održavate napunjenost baterije između 65 i 75 odsto

- Ukoliko je prethodna stavka nedostižna, održavajte je na 45 - 75 odsto

- Ne punite bateriju nikad do kraja

- Ne punite bateriju nikad od nule do 100 odsto odmah

- Ne bi trebalo da punite bateriju non-stop tokom noći

- Isključite telefon sa punjača uvek kad dostigne 100 odsto napunjenosti.

Objašnjenja i nalazi istraživanja: Punite bateriju kad god stignete, jer kratkotrajno punjenje ne može da joj naškodi. Ako dozvolite da se baterija često prazni do kraja pomažete u njenom starenju i skraćivanju radnog veka, pa i kapaciteta. Baterija će najduže trajati i imati isti kapacitet najduže, ukoliko je održavate na nivou napunjenosti između 65 i 75 odsto. Ukoliko održavate napunjenost na nivou manjem od 25 odsto rizikujete da oštetite bateriju brže. Litijum-jonske baterije nisu predviđene da se non-stop pune do 100 odsto kapaciteta, pa ih stoga nemojte često ni puniti na ovaj način.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.