Zastava sa natpisom Za dom spremni razvijena na komemoraciji žrtvama Jasenovca

Izvor: Radio 021, 22.Apr.2018, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastava sa natpisom "Za dom spremni" razvijena na komemoraciji žrtvama Jasenovca

Uoči službene komemoracije žrtvama Jasenovca, dogodio se incident kada su dvojica muškaraca razvila zastavu HOS-a na kojoj stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Kako javlja zagrebački portal "Indeks", muškarci su rekli da su HOS-ovci nevini i da su se borili protiv banjalučkog korpusa. Incident se nije dogodio u samom Spomen parku, već u mestu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Jasenovac

Hrvatski politički vrh danas prisustvuje službenoj komemoraciji u znak sećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Službenu državnu komemoraciju u Jasenovcu bojkotuju predstavnici svih manjina, osim romske. Juče su počast žrtvama Jasenovca odali antifašisti, Srbi i SDP-ovci, a pre toga i predstavnici Jevreja.

Današnja komemoracija je treća komemoracija žrtvama Jasenovca ove sedmice.

Istovremeno, u obližnjem selu Mlaka, patrijarh srpski Irinej posetiće obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije, gde će služuti molitvenu liturgiju u znak sećanja na obeležavanje 73. godišnjice od proboja jasenovačkih logoraša.

Liturgiji u Mlaki prisustvuju ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i poslanici SDSS u Hrvatskom saboru Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog veća.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen parku Jasenovac odala sama "u tišini", u četvrtak.

Komemoracija jasenovačkim žrtvama se u tri, odnosno četiri kolone održava već treću godinu za redom.

Tri godine hrvatski zvaničnici ne uspevaju da se obračunaju sa pojedincima koji veličaju ustaštvo i korišćenjem ustaških simbola, poput pokliča "za dom spremni".

Paniku u redovima hrvatskih zvaničnika proteklih dana, posebno nakon navodnog incidenta koji je u skupštini Srbije izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, izazvala je najava da bi na današnji skup mogao doći ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, koji je to demantovao.

Autor: Index, B92, Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.