Vučić za RTS: Nedopustivo je gaženje zastave bilo koje suverene zemlje

Izvor: RTS, 18.Apr.2018, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić za RTS: Nedopustivo je gaženje zastave bilo koje suverene zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je incident sa hrvatskom zastavom koji je u parlamentu izazvao Vojislav Šešelj i dodao da je narušen ugled Srbije. Ističe da kao predsednik države osuđuje svaku vrstu nasilja i pretnji, ali da žali zbog odluke premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se delegacija Sabora vrati u Zagreb.
Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je nedopustivo gaženje i paljenje hrvatske zastave, ali i bilo koje druge zastave, bilo koje suverene zemlje.

Ovo je vrlo loša poruka koju kao narod šaljemo, istakao je predsednik Srbije povodom incidenta u parlamentu.
Poručio je da mi nećemo dozvoliti da neko sa strane ugrozi naše goste, ali je naveo da je veoma teško da se reaguje kada su u pitanju narodni poslanici.
"Postavlja se pitanje zašto je to napravljeno. Ja na to nemam odgovor. Naše je da to osudimo i u tome se razlikujemo od Hrvata, koji ništa od toga nisu osudili kada sam bio u Zagrebu, ne računajući osude Kolinde Grabar Kitarović", rekao je Vučić. 
Podsetio je da su ga tokom njegove posete Zagrebu vređali, da ga je poslanik Hrvatskog sabora "jurio po ulicama", te da je uoči i na dan njegove posete tamo zapaljeno nekoliko zastava Srbije – ali da on nije prekinuo posetu.
"Vređali su me, nazivali su me četnikom, nazivali su me najpogrdnijim imenima. Meni to nije bio dovoljan razlog za napuštanje Zagreba, jer sam smatrao da je vrlo važno da razgovaramo", rekao je Vučić i istakao da "strašno žali" zbog odluke Andreja Plenkovića da prekine posetu delegacije Sabora.
Komentarišući to što je srpska ambasadorka u Hrvatskoj odbila da primi protestnu notu Zagreba, Vučić je upitao – šta su to loše državni organi Srbije uradili.
Kako je rekao, u Hrvatskoj danas živi 186.000 Srba, koji će se sada osećati lošije. Istovremeno, ukazao je, najavljuje se spomenik u Dvoru na Uni Alojziju Stepincu, pravosnažnom presudom osuđenom za zločine počinjene protiv Srba...
"Biće, dakle, sve to potpuno bačeno u zasenak i proći nezapaženo zbog naših gluposti, koje su za najstrašniju osudu", rekao je predsednik Srbije.
U Hrvatskoj, dodao je, ima deset gradova sa ulicama Mile Budaka, ustaškog zlikovca, a nismo reagovali ni na priče o ratnoj odšteti, iako su narušili teritorijalni integritet Srbije, što je, ističe, "u lice rekao Plenkoviću", kao ni na to što su u zakon ubacili da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku...
"Sve smo to prećutali, a sada smo 'dočekani' time što je jedna opoziciona grupacija uradila", rekao je Vučić.
Podsetio je da su i šeficu evropske diplomatije u parlamentu dočekali nemogući uslovi, ali da nije prekinula posetu zbog toga.
"Šešelj je to radio i Federiki Mogerini, pa je ona govorila u nemogućim uslovima u Skupštini, ne samo da nije napustila Srbiju već ni Skupštinu Srbije", rekao je Vučić.
Govoreći o najavljenom mitingu radikala i kontramitingu u Hrtkovcima, predsednik je poručio da jedino što može da kaže jeste da nikakvog nasilja nigde neće biti.
"Mnogo urađeno za Hrvate u Srbiji"
Predsednik je ocenio da je Srbija u međuvremenu za Hrvate mnogo uradila i da "čeka hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da se time pohvali".
Hrvati su, kaže, naši građani i treba im pomoći da se osećaju baš tako, i bezbedno i sigurno.
Nabrojao je šta je sve urađeno za hrvatsku nacionalnu manjinu i šta će uraditi, u skladu s onim kako se jedna odgovorna zemlja ponaša prema svojim građanima.
"I onda vam se dogodi ovo što vam naruši i ugled i imidž. Šta da radite... Ali zamislite da sam to isto hteo da uradim i odem iz Zagreba... Javnost u Srbiji to ne bi mogla da prihvati. A sve što se na bilo koji način kaže i uradi protiv Srba je, valjda, dobro ili opšte prihvaćeno", zaključio je predsednik Vučić.
"Od Mogerinijeve očekujem reči ohrabrenja"
Predsednik Srbije istakao je da od sutrašnjeg razgovora sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini očekuje reči ohrabrenja, ali naglašava da se razgovori odnose pre svega na dijalog Beograda i Prištine.
Vučić je kazao da se sa predstavnicima EU razgovara pre svega o odnosu Beograda i Prištine, a da sve ostalo zauzima svega deset odsto razgovora.
"Suštinski razgovaramo o odnosima Beograda i Prištine, koji predstavljaju najveću prepreku na našem evropskom putu – poglavlje 35. To znamo mi i znaju u EU. Postavlja se bezbroj pitanja, koliko ko ima šta kome da kaže. Imaćemo i mi poruke u vezi sa formiranjem ZSO. Pet godina nije formirana", rekao je predsednik.
Ukazao je na to da su Albanci imali rokove koje nisu ispunili, a danas sa oduševljenjem neki prihvataju što su navodno počeli da rade na tome.
"Sačekaćemo još tri i po meseca za ZSO" 
"Rekli su da će za tri i po meseca izaći sa statutom za ZSO. Sačekaće Srbija i to, ali nećete videti statut za tri i po meseca. Obmanjuju javnost međunarodne zajednice, onih koji su stvarali kosovsku nezavisnost", poručio je predsednik.
Vučić je rekao da je pozicija Srbije čista, ali i užasno teška, jer ne razgovara sa Albancima, već sa onima koji ih štite, a to su SAD, Velika Britanija i "ko zna koje sve zemlje".
"Kada razgovarate sa mnogo jačima, ruke su vam vezane, mnogo ste slabiji, ali vam preostaje samo da se hrabro i ponosito borite za svoju zemlju, za interese svog naroda, za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kako bi mogao da opstane na svojim ognjištima", objasnio je Vučić.
Kaže da ne postoji objašnjenje koje mogu da mu daju, i da ne mogu da mu pričaju bajke o nekim ustavima, zakonima, jer, kako je naglasio, zna svako slovo i tačku koja je izgovorena u Briselu.
"Znam koliko je bilo neistina namerno provedenih protiv srpske strane", rekao je Vučić i dodao da je Priština trebalo da izmeni svoj pravni okvir za formiranje ZSO, a da ni to nije urađeno.
Na molbu da oceni izveštaj EK o napretku Srbije, predsednik je naveo da ne voli da ocenjuje tuđe ocene.
"Njihova ocena je da Srbija napreduje na evropskom putu. Normalno je da napredujete i to je dobra vest za Srbiju, ali to radimo zbog sebe, da bismo imali bolji pravni poredak, bolju ekonomiju, uređeniju zemlju. Nastavićemo da radimo i napredujemo", rekao je Vučić.
"Samo jedna stvar nije ostvarena iz Briselskog sporazuma"
Predsednik Vučić je rekao da iz Briselskog sporazuma nije ispunjena samo tačka o formiranju ZSO, da ne očekuje da će Zajednica biti formirana ni za tri meseca, koliko je preostalo Prištini da to učini, prema novom roku koji je dobila od Brisela, ali da ne prihvata licemeran stav da su svi podjednako krivi.
"Srbija nije ni za šta kriva", rekao je Vučić.
Osvrćući se na činjenicu da je sutra godišnjica od potpisivanja Briselskog sporazuma, pre pet godina, a da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala na hitan napredak sa ciljem postizanja pravno obavezujućeg sporazuma, Vučić kaže: "Pustite primenu ranije postignutih sporazuma."
"Samo jedna stvar nije ostvarena – ZSO, to je prvih šest tačaka, i tu je tačka 13, koja govori o tome da će se o problemima u telekomunikacijama i energetici razgovarati i diskutovati. Telekomunikacije su rešene, a za energetiku se kaže samo da će se diskutovati. Samo ZSO nije rešena, a uvek obe strane moraju da budu krive", kaže Vučić.
Međutim, kako kaže, ne prihvata taj licemerni pristup jer Srbija nije ni za šta kriva.
Na pitanje novinara da prokomentariše to što EK u Izveštaju o Kosovu hvali Prištinu zbog napretka povodom formiranja ZSO, predsednik Srbije kaže: "Čestitam im na tome. Vidim kako je formirana, dokle se stiglo sa statutom. I to je to licemerje o kojem vam govorim."
On takođe ističe da Srbi sa Kosova neće sami sutra ili prekosutra početi sa formiranjem ZSO, već će sačekati da prođe taj rok od tri meseca koliko je odredila EU.
"Ali, kažem vam, ni za tri meseca neće biti toga. Znam Albance, znam im mentore. Na njihovom udaru sam zato što sam to sve prošao, što im znam namere i zato što te priče više ne prolaze", ističe Vučić.
On navodi da je Kosovo trebalo da upodobi sve propise i zakone da bi se formirala ZSO a da nisu upodobili nijedan: "Nula! Koga obamnjujete?", upitao je on i dodao da će Srbija govoriti istinu. 
"Pitanje reforme EU je njena unutrašnja stvar, mi radimo"
Izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o prednosti reformi u Uniji u odnosu na njeno proširenje tumačim kao unutrašnju stvar Evropske unije, izjavio je Vučić i istakao da su za Srbiju važne reforme koje ona sprovodi, a ne to da komentariše jednu ili drugu rečenicu evropskih zvaničnika.
Vučić je, upitan o izjavi francuskog predsednika, rekao da Makron ima svoju politiku, da je Francuska druga zemlja po značaju u EU, te da od Francuske očekuje podršku na evropskom putu Srbije.
"Uskoro ću razgovarati sa Makronom. Očekujem da stav bude podrška evropskom putu Srbije", kaže Vučić i dodaje da je za Srbiju od komentarisanja izjava evropskih političara mnogo važnije koliko će otvoriti novih fabrika, mostova, pruga, puteva...
Suština je to što mi radimo u Srbiji, kaže Vučić, a od toga, dodaje, da li će neko u EU reći jednu ili drugu rečenicu i od toga da će Srbija za pet ili deset godina ući u EU važnije je da živimo bolje i zemlju menjamo.
Istakao je da su za Srbiju ključna pitanja iz oblasti ekonomije, a ne komentarisanje svake izjave evropskih političara i podvukao da je za nas važno da čuvamo mir i stabilnost. 
"Idem na razgovor s Nišlijama" 
Vučić kaže da će ići u Niš 25. aprila, kako je najavio, zbog otvaranja novog pogona "Leonija", ali i da će vrlo rado razgovarati s građanima koji protestuju zbog niškog aerodroma. 
Kaže da Srbija nikoga neće terati na silu da uzme novac i razvija se, te da građani moraju da preuzmu odgovornost za takve odluke.
"Idem u Niš, naravno, da objasnim građanima, jer svi zajedno smo uradili mnogo za Niš – dobio je najlepši Klinički centar, to nije samo od novca Nišlija, već svih građana Srbije, dobija auto-put do Sofije, uskoro kreću radovi prema Merdaru i Prištini, dobio je šest novih fabrika, idem da otvorim 'Leoni', više od 2.000 radnika tu radi", nabrajao je predsednik.
Neko je, primetio je Vučić, sve to počeo da gradi i zida kako nikad nije bilo i na sve je to, kaže, ponosan. 
"Idem na razgovor s Nišlijama, nemam problem s tim, i kako god da se dogovorimo, kao i u slučaju kosovskog pitanja, narod će imati poslednju reč. Moje je da predložim šta mislim da je najbolje, i to posle teške borbe, a ne posle spavanja do jedan i glupih pitanja Međunarodnom sudu pravde i ćutanja na jednostrano proglašenje nezavinosti", poručio je Vučić. 
I, kako je rekao, i ako narod neće to što ima da im kaže, nema problema...
"Neko drugi će tada morati da snosi odgovornost. A to u Nišu je najtupaviji protest, tupaviji od onog koji su organizovali Janković i Jeremić, kad je trebalo navodno da postavim Jankovića za premijera. Ovde je pitanje da nešto što je društvena svojina prelazi u društvenu svojinu. Jer izlečili smo Niš od dugova i vi sada hoćete onome ko ima para i želi sve najbolje tom aerodromu, vi kažete da vam to ne treba", naveo je Vučić.
Dodao je da se tu pominju neke fiks-ideje o tome da se sve radi zbog nekih Rusa ili ko zna koga – a reč je, ističe, o ulaganju u Niš. Međutim, kako kaže, ako to građani ne žele, Srbija će ulagati tamo "gde nas ljudi hoće, gde hoće svoju Srbiju". 
"Vi nećete svoju Srbiju, hoćete neke iz tamo nekih ambasada da vam pomažu, uzmite to... ništa nećemo na silu. Ali isto tako narod onda mora da preuzme odgovornost. Ja te glupe razloge ne razumem, ali ako nećete, ti koji tako odluče moraće da sutra polože račune sugrađanima", rekao je Vučić.
Poručio je da nam je danas više nego ikad pre potrebna ozbiljnost, a da, s druge strane, građani mogu da budu sigurni da će mir i bezbednost biti očuvani, i da će Srbija ići napred bez obzira na to koliko to budu želeli neki i na zapadu i na istoku. 
"Napredak ćemo braniti na svaki način", poručio je predsednik Srbije. 
"Javni dug do kraja godine manji od 52 odsto BDP-a"
Srbija je najveći napredak ostvarila u oblasti ekonomije, što je konstatovano i u Izveštaju EK, i to mora da pohvali svako, izjavio je Vučić i istakao da će do kraja godine javni dug biti manji od 52 odsto BDP-a.
"Najveći napredak je na polju ekonomije. Kada sam postao predsednik Vlade, plate u Srbiji su bile 340 evra, a danas prosečne plate već su 425 evra. Pre kraja godine biće između 480 i 500 evra", rekao je Vučić.
Budžet Srbije, kaže, i dalje beleži suficit i to treću godinu zaredom. "Nikada to Srbija nije imala, sada treću godinu zaredom imaće suficit", naveo je Vučić.
Srbiji, ističe, više nisu potrebni nikakvi veliki krediti, a pre kraja godine prevremeno ćemo otplatiti još 700 miliona dolara kredita.
"Smanjujemo i dalje javni dug. Kada sam postao predsednik Vlade, javni dug je bio 77 odsto BDP-a, danas je 57, biće manji od 52 odsto do kraja godine. Time ostavljamo našoj deci za budućnost mnogo bolja vremena. To su za nas ključna pitanja", ističe Vučić.
Istovremeno je u Srbiji, kako je rekao, za nekoliko godina izgrađeno auto-puteva koje nismo izgradili u prethodnih 70 godina.
Nabrajajući planove na izgradnji puteva, Vučić je naveo Istočni krak Koridora 10, od Niša ka Pirotu i Dimitrovgradu, i Južni krak od Leskovca do Vranja i do granice sa Makedonijom.
Gradi se, kaže, i auto-put Beograd–Čačak–Požega, koji niko nije ni sanjao da će biti izgrađen, a sledi završavanje dogovora za Moravski koridor, kao i rad na putevima Beograd–Zrenjanin, Zrenjanin – Novi Sad, potom Ruma–Šabac, Šabac–Loznica.
"O prugama da ne govorim. Očekujem narednih dana konačno potpisivanje ugovora (za prugu) Beograd–Budimpešta i da se krene u taj veliki posao. To su stvari koje idu dobro", zaključio je Vučić.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Nedopustivo je gaženje zastave bilo koje suverene zemlje

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Apr.2018

BEOGRAD - PredsJednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS, povodom incidenta u parlamentu koji je izazvao Vojislav Šešelj, da je takvo ponašanje nedopustivo i da kao predsjednik države osuđuje svaku vrstu nasilja i pretnji...Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je nedopustivo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.