Tuča maloletnika nije na nacionalnoj osnovi

Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuča maloletnika nije na nacionalnoj osnovi

SOMBOR - Incident u kome je maloletni D. S. (17) iz Koluta napao i teško povredio Eliota Baloga (16) mađarske nacionalnosti iz Bezdana nije bio međunacionalni sukob, ocenio je juče gradonačelnik Sombora Dušan Jović. Pozivajući se na policijski izveštaj, on je rekao da je u pitanju krivično delo nanošenja teških povreda i da nema elemenata drugog krivičnog dela. Pokrajinski ombudsman Petar Teofilović ranije je najoštrije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osudio napade na pripadnike mađarske nacionalne zajednice, navodeći Temerin i Sombor kao mesta gde su se desili takvi incidenti.



Da se još 17. marta desio sukob dvojice srednjoškolaca mađarske i srpske nacionalnosti, somborska javnost saznala je tek kada je prekjuče vojvođanski ombudsman Petar Teofilović osudio incident u kome je napadnut i teško povređen Eliot Balog iz Bezdana. Izjava Teofilovića bila je povod da se juče oglasi i gradonačelnik Sombora Dušan Jović, koji je demantovao da je taj sukob bio na nacionalnoj osnovi.

- Ovaj događaj je u potpunosti rasvetljen i podneta je krivična prijava protiv maloletnog D. S. zbog sumnje da je počinio krivično delo nanošenja teških povreda, pri čemu nije utvrđeno postojanje drugih motiva niti elemenata drugog krivičnog dela - rekao je Jović pozivajući se na zvanično saopštenje načelnika Policijske uprave Sombora Saše Dmitrašinovića.

On je rekao da bi logično bilo da je pokrajinski ombudsman, ukoliko je došao do nekih informacija, prvo pozvao policiju ili gradonačelnika.

- Nepotrebno je praviti od ovakve priče nešto što bi izazivalo netrpeljivost - smatra Jović i dodaje da se njemu za devet meseci, koliko je na funkciji gradonačelnika, niko od građana nije požalio na međunacionalne odnose.

- Sukob dvojice maloletnika prethodio je verbalni sukob u autobusu između D. S. i mog sina. Reagovali su i kondukter i vozač autobusa. Mom sinu je tada rečeno "da je bolje da se ispiše iz škole, jer ga neće biti”. Sin nam je to rekao, bili smo zabrinuti, pa sam ga ja narednog dana kada je otišao u školu pozivao telefonom. Posle sedam sati uveče nije se javljao na telefon, a supruga me je nešto kasnije nazvala i rekla da je u bolnici - priča otac povređenog mladića Ištvan Balog.

Povređeni Eliot kaže da je on iz škole išao sa jednim drugom kada ga je iz grupe od sedam-osam učenika koja je išla iza njega sleđa napao D. S. Udarac je dobio u oko i nos, najverovatnije bokserom. Trčao je iz centra grada, gde se desio sukob, prema Novoj Selenči i tek tada pozvao roditelje.

Eliot Balog primljen je na hitnu hiruršku službu 17. marta uveče, a policiju je obavestila dežurna medicinska sestra. I dalje je u bolnici i to na Odeljenju uho, grlo, nos, operisan je i za nekoliko dana ga očekuje odlazak na kućno lečenje ukoliko ne budu bili potrebni dodatni pregledi oka u Novom Sadu.

Porodici Balog telefonom su se javili roditelji napadača, a otac D. S. bio je i u bolnici, ali Eliot nije želeo da razgovara s njim. Oba maloletnika pohađaju Tehničku školu u Somboru i putuju na istoj autobuskoj liniji do svojih sela.

Roditelji Eliota Baloga ne isključuju mogućnost da je napad na njihovog sina bio zbog nacionalne pripadnosti.

Osuda ombudsmana

- Ovakvi napadi moraju se prvenstveno tretirati u skladu sa krivičnim zakonom, po više osnova: kao fizički napad, nanošenje telesnih povreda i ugrožavanje bezbednosti”, navodi se u saopštenju iz kabineta ombudsmana. Ocenjuje se da tretiranje napada na pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica kao obične tuče ili izlive nasilja, predstavlja, u najmanju ruku, potencijalnu diskriminaciju žrtava ovakvih napada. Dodaje se da etnički motivisani napadi predstavljaju krivično delo širenja nacionalne i verske netrpeljivosti.

Preteća poruka

Dušan Jović juče je potvrdio da je na e-mail Gradske uprave stigla preteća poruka. Upućene su pretnje tipa „ukoliko se još jednom nešto desi nekom od mađarskih učenika”... Pismo ne doživljavam kao pretnju nego kao lošu provokaciju, kazao je Jović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Maloletnička tuča bez nacionalističkog predznaka

Izvor: Danas, 31.Mar.2009, 21:37

Dušan Jović, gradonačelnik Sombora, juče se obratio novinarima zbog izjave pokrajinskog ombudsmana povodom događaja u Temerinu i „osude napada na pripadnika mađarske nacionalne manjine u Somboru“. Jovićje rekao da ombudsman nije konsultovao ni policiju, niti gradsku upravu u Somboru, te da...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.