Izvor: Radio 021, 15.Jan.2019, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija produžila pritvor za 12 ukrajinskih mornara

Rusija je produžila pritvor za 12 ukrajinskih mornara zarobljenih u novembru posle oružanog incidenta kod Krima, rekao je njihov advokat.

Moskovski sud Lefortovo je produžio pritvor dvanestorici od 24 zatvorenih mornara do 24. aprila, rekao je za AFP advokat Nikolaj Polozov.

Polozov je rekao da će odluka o ostalih 12 zatvorenih mornara biti objavljena sutra, ali da će verovatno biti slična.

Više zapadnih diplomata i ukrajinska predstavnica za ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prava Ljudmila Denisova bili su prisutni na saslušanju. "Pravi heroji" napisala je Denisova na svojoj Fejsbuk stranici, i rekla da su mornari u dobroj formi.

Rusija je krajem novembra zarobila tri ukrajinska ratna broda s 24 mornara, posle otvaranja vatre na njih. Tri mornara su povređena, a incident je izazvao najgore tenzije između Rusije i Kijeva u poslednjih nekoliko godina.

Incident se dogodio u Crnom moru dok su ukrajinski ratni brodovi pokušavali da uđu u Azovsko more preko Kerčkog moreuza kod Krimskog poluostrva koje je Rusija pripojila.

Rusija je optužila Ukrajince da su ilegalno ušli u ruske teritorijalne vode i privela ih prvo u Krimu, a zatim ih prebacila u Moskvu. Uprkos pozivima za njihovo oslobađanje Rusija je više puta ponovila da će im se suditi.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.